Hyppää pääsisältöön

Riku Rantala: Käykö Suomenkin poliisi kohta ostoksilla Asehulluilla päivillä?

Docventuresin palkittu dokumentti Do Not Resist paljastaa, miten Yhdysvaltain poliisi militarisoituu ja sotateollisuus rikastuu, kun armeijan taisteluvälineitä viedään järjestelmällisesti poliisin käyttöön. Meitä suomalaisiakin pelottaa yhä enemmän, vaikka elämämme ei ole ollut tilastojen mukaan koskaan yhtä turvallista, kirjoittaa Riku Rantala.

Turvallisuuden tarve syntyy pelosta. Pelko on luonnollista. Se on viritetty meistä jokaiseen ja koodattu DNA:hamme.

Mutta kun yksilö uskoo elävänsä poikkeuksellisen turvattomia aikoja – TERRORISMI! RIKOLLISUUS! KOLMAS MAAILMANSOTA! – ihminen ajautuu ylivirittyneeseen tilaan. Kasvava turvallisuudentunteen tarve on yksi murroskauden ennusmerkeistä. Siksi murroskauden Docventuresissakin on oltava Suuri Turvallisuus-lähetys.

Pelko myy yhtä hyvin kuin seksi, se on kaikissa maailman mediataloissa tunnettu tosiasia. Jokapäiväiset klikkiotsikot viljelevät vainoharhan vainioita. Sanotaan, että pelokas ihminen on myös innokkaampi kuluttaja.

Pelko myy yhtä hyvin kuin seksi.

Aina kun rekka ajaa väkijoukkoon tai pommi räjähtää, hotsittaa itseänikin hetkellisesti hitsata ovet umpeen, korvata Ei mainoksia -kyltti Ei ihmisiä -kyltillä. Vihapuhua internetissä ahdistuksen lieventämiseksi. Kilpavarustella itsensä tarpeeksi kovanyrkkisillä frendeillä, joiden mava nousee vielä terroristejakin korkeammalle.

Pelko on ase, mutta turvallisuuden puutteella pelottelu voi olla myös massatuhon väline. Kuten Do Not Resist osoittaa, poliisivoimat muuttuvat kuin huomaamatta armeijamaisiksi “turvajoukoiksi”, joiden otteet sopivat paremmin konfliktialueille kuin kotikaupunkien kaduille.

Silloin mielenosoittajan rauhanomaisuus mitataan mellakkapoliisin maihinnousukenkien alla. Syntyy väkivallan kierre, jossa ylivarustautuminen suorastaan aiheuttaa eikä suinkaan ehkäise aggressiota.

Palkitun Do Not Resistin karmaiseva väittämä on, että Yhdysvaltain ympäri maailmaa käymissä sodissa tarpeettomiksi jääneet taisteluvälineet levitetään Asehulluilla päivillä pitkin jenkkien pikkukaupunkeja, jotta sotateollisuus voi perustellusti tuottaa uutta arsenaalia.

Kaupunginisät tilailevat raskaita aseita kuin joululahjoja postimyyntikatalogista.

Rivikyybelit ovat innoissaan uusista leluistaan. Kaupunginisät tilailevat raskaita aseita kuin joululahjoja postimyyntikatalogista.

“Olemme sodassa”, toteaa pollariseminaarin koulutusupseeri.

Suomalainen ei voi olla miettimättä, miten poliisin ylivarustautuminen ja erikoisjoukkojen taistelutekniikoiden käyttö tavallisissa kotietsinnöissä ovat vaikuttaneet Yhdysvalloissa jatkuvien rotumellakoiden syntymiseen.

Onneksi Suomessa, maailman turvallisimmassa valtiossa, tilanne ei ole vielä lähtenyt lapasesta. Kilpavarustelun siemenet ovat kuitenkin valmiina itämään siellä, missä turvattomuutta ja vastakkainasettelua lietsotaan.

Saammeko todella lisää turvallisuutta, jos vähennämme yksilönvapautta?

Yksilönvapautemme ovat muuten lisääntyneet samalla kuin turvallisuutemme. Saammeko todella lisää turvallisuutta, jos vähennämme yksilönvapautta?

Muun muassa näistä teemoista keskustellaan keskiviikkona 18.10. klo 21 Yle TV2:ssa yhdessä Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Olli Ruohomäen ja Crisis Management Initiativen rauhanneuvottelijan Hussein Al-Taeen kanssa. Keskusteluun peloista liittyy myös Docventuresin Yölinjalla päivystävä psykoterapeutti Maaret Kallio.

Pelkojen tilastollisesta vastaavuudesta todellisessa elämässä kanssamme jatkaa keskustelua torstaina 19.10. klo 15 Yle Puheessa Tapio Lappi-Seppälä, rikosoikeuden ja kriminologian professori sekä oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen johtaja.

– Riku Rantala

Edit 16.1.2018 klo 14:08 - kommentointi suljettu, kiitos keskustelijoille!

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures