Hyppää pääsisältöön

Paska reissu vai suuri suomalainen sankaritarina? Ylen toimittaja osallistui valtavaan rokotetutkimukseen Afrikassa

Jussi Nygren astuu lentokoneeseen
Koehenkilö nr. 10 lähtee onnellisen tietämättömänä Ripulireissuun. Jussi Nygren astuu lentokoneeseen Kuva: Yle/Jussi Nygren ripulireissu

Onkohan tämä kaikkien aikojen kokeellisin seuramatka? Ripulia, voodoo-pappeja ja pytonkäärmetemppeleitä. Minä ja 799 muuta suomalaista testaamme uutta ripulirokotetta Beninissä. Tuleeko ripulireissusta paska keikka vai sittenkin suuri suomalainen sankaritarina, pohtii Ylen toimittaja, koehenkilö nro 10.

Istun pöntöllä beniniläisessä hotellissa.

Hotellissa ei ole ikkunalaseja, joten sen täyttää vieraiden lintujen ääni ja rannalta kantautuu ghanalaisten kalastajien rummutus, kun he vetävät nuottaa merestä.

Vatsassa vääntää ja otsaan puskee hikeä. Afrikka on tullut suolistooni.

Vierailin eilen voodoo-papin luona. Hän kertoi voivansa langettaa ripulikirouksen. Joko niin on käynyt, tai sitten se oli seisovan pöydän majoneesi. Jotain on kuitenkin tekeillä.

Ensimmäinen ripuliuloste tulee varoittamatta aamupalan jälkeen. Makaan hyttysverkon alla hotellihuoneessa miettien ulosteeni koostumusta. Meidän koehenkilöiden pitää raportoida siitä päivittäin.

Minun lisäkseni samoja vatsantuntoja pohdiskelee 799 muuta koehenkilöä tämän vuoden mittaisen kokeen aikana. Minä kuulun ensimmäiseen kahdenkymmenen henkilön porukkaan.

Ripulireissu - suomalainen suolisto koetuksella

Pari päivää aiemmin olemme saapuneet töyssyisen bussimatkan päätteeksi Grand Popon pieneen kalastajakylään. Kylänraitilla eli tuttavallisesti Mannerheimintiellä on ennenkin kävellyt suomalaisia, mutta ei koskaan tällaisina joukkoina. Kylässä on jo 20 vuoden ajan vaikuttanut afrikkalais-suomalainen kulttuurikeskus Villa Karo.

Meidät on lennätetty Beniniin, koska täällä on vaikea välttyä vatsavaivoilta. Vedessä ja ruoassa esiintyy mm. erilaisia kolibakteereita, shigellaa, salmonellaa, cryptosporidiumia. Melkoinen lista.

mies syö katukeittiössä Afrikassa, kissa kurkkii lautaselle
Kissa himoitsee Sakari Laatusen ateriaa Beninissä. mies syö katukeittiössä Afrikassa, kissa kurkkii lautaselle Kuva: Hans Schantz ripulireissu

Onnekkaat meistä ovat saaneet rokotteen ETEC-kolibakteeria vastaan, joka on yksi yleisimmistä matkaripulin aiheuttajista. Olemme kuitenkin kaikki autuaan tietämättömiä, kuka on saanut aidon rokotteen ja kuka lumerokotteen.

Antamistamme ulostenäytteistä seurataan mitä bakteereja on päässyt suolistoomme. Jos ETEC-bakteeri löytyy, mutta ripulia ei kuulu, rokote todennäköisesti toimii.

Kaikkien aikojen kokeellisin seuramatka

Koehenkilöporukalle on järjestetty ohjelmaa ja retkiä, perinteiseen seuramatkojen tyyliin. Kaksi retkibussia täynnä valkeita naamoja huristaa pitkin Grand-Popon kylänraittia. Nolottaa olla varsinainen huutomerkki.

Fetissitorilta, eräänlaiselta voodoo-apteekilta, löytyy rohto päänsärkyyn. Myynnissä on myös amuletti, jolla saa uskottoman puolison “seuraamaan sinua kuin koira”. Oppaamme kertoo, että tämä on valkoista taikaa - ei mustaa magiaa.

Altistuksemme paikalliselle bakteerikannalle alkaa näkyä. Hotellinaapurini Sakke, kaiken nähnyt entinen rauhanturvaaja, kaatuu viidentenä päivänä petiin.

Lopulta melkein puolet porukasta on sairastaa matkaripuliin. Ei se juuti menoa haittaa. Sairastuneet huojuvat yhden päivän hikisinä ja kalpeina, mutta ovat seuraavana jo hilpeitä retkeilijöitä.

Mutta Beninin vaikutus koehenkilöihin on muutakin kuin mikrobiologinen. Yksi on alkanut harjoitella rummutusta, toisen mielestä koehenkilönä olo on on parasta kehitysapua, mitä voi antaa. Benin, maa josta useimmilla meistä ei ole ollut juuri mitään käsitystä, luo monia elämänikäisiä muistoja.

Beniniläinen voodoo-pappi
Voodoo-pappi voi sekä parantaa ripulin että langettaa ripulikirouksen. Beniniläinen voodoo-pappi Kuva: Yle/Jussi Nygren ripulireissu

Suuri suomalainen sankariteko?

Minulle ripuli on ollut ohimenevä, hetken riesa. Toisin on lasten laita vaikkapa tässä kalastajakylässä. Heille tauti voi olla tappava.

Täällä perheet joutuvat ottamaan juomavetensä joskus lammikoista. Joen vettä käytetään kaikkiin tarpeisiin ja sieltä bakteerit pääsevät leviämään. Grand-Popossakin terveyskeskus hoitaa jatkuvasti lasten vaikeita ripulitapauksia. Toistuvat ripulit haittaavat lasten kehitystä.

Maailmanlaajuisesti ripuli tappaa vuosittain enemmän kuin sodat. Vuonna 2015 ripuliin kuoli maailmassa 1,3 miljoonaa ihmistä, aseellisissa konflikteissa yhteensä 170 000.

Tutkimus on valtava ponnistus. Mutta jos rokote toimii ja kuolemat vältetään - tämä lienee yksi suurimmista suomalaisista sankariteoista.

Ripulireissu

 • 800 suomalaista lennätetään Helsingin yliopiston rokotetutkimukseen Beniniin.
 • Tutkimuksessa testataan rokotetta ripulia aiheuttavaa ETEC-bakteeria vastaan.
 • ETEC on yleisin matkaripulin aiheuttaja.
 • Koehenkilöt antavat matkalla ulostenäytteitä ja raportoivat terveydentilastaan ripulin sattuessa.
 • Kehitettävä rokote voi pelastaa myös satojatuhansia lapsia köyhillä alueilla, joilla ripuli on edelleen tappava tauti.
 • Ripuliin kuolee vuosittain 10 kertaa enemmän ihmisiä kuin aseellisissa konflikteissa.
 • Rokotetutkimus jatkuu elokuuhun 2018 asti

Kiinnostuitko? Vapaaehtoiseksi voi edelleen ilmoittautua osoitteessa tutkimusmatka.com

Kommentit
 • Ihminen haluaa levittäytyä avaruuteen

  Menemmekö Marsiin vai asteroideille, kun Maassa ei voi elää?

  Astrobiologia on kiinnostunut meidän kaltaisen elämän löytämisestä avaruudesta. Mutta voisiko Maan elämä siirtyä avaruuteen ja pärjätä siellä? Tarjoavatko Mars ja asteroidit olosuhteet, joihin ihminen levittäytyy? Mitä elämä vaatii jatkuakseen avaruudessa? Tästä puhuvat dosentti Kirsi Lehto ja tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen astrobiologiaa-sarjassa.

 • Älylaitteet tyhmentävät koko ihmiskunnan – Aivotutkijan 5 vinkkiä keskittymiskyvyn elvyttämiseen

  Aivotutkija Minna Huotilaisen blogi

  Onko niin, että vuorokauden ainut hetki, jolloin mikään PIIP ei keskeytä keskittymistäsi on se aika, jonka nukut? Ja nukutko edes? Mikä on unen laatu, jos aamun ensimmäinen ja illan viimeinen teko on työsähköpostien tarkistus? Älylaitteet tyhmentävät koko ihmiskunnan, jos käytämme niitä näin huonosti. Sinun pitäisi keskittyä, mutta PIIP. Otat puhelimen käteen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.

Uusimmat sisällöt - Tiede