Hyppää pääsisältöön

Paska reissu vai suuri suomalainen sankaritarina? Ylen toimittaja osallistui valtavaan rokotetutkimukseen Afrikassa

Jussi Nygren astuu lentokoneeseen
Koehenkilö nr. 10 lähtee onnellisen tietämättömänä Ripulireissuun. Jussi Nygren astuu lentokoneeseen Kuva: Yle/Jussi Nygren ripulireissu

Onkohan tämä kaikkien aikojen kokeellisin seuramatka? Ripulia, voodoo-pappeja ja pytonkäärmetemppeleitä. Minä ja 799 muuta suomalaista testaamme uutta ripulirokotetta Beninissä. Tuleeko ripulireissusta paska keikka vai sittenkin suuri suomalainen sankaritarina, pohtii Ylen toimittaja, koehenkilö nro 10.

Istun pöntöllä beniniläisessä hotellissa.

Hotellissa ei ole ikkunalaseja, joten sen täyttää vieraiden lintujen ääni ja rannalta kantautuu ghanalaisten kalastajien rummutus, kun he vetävät nuottaa merestä.

Vatsassa vääntää ja otsaan puskee hikeä. Afrikka on tullut suolistooni.

Vierailin eilen voodoo-papin luona. Hän kertoi voivansa langettaa ripulikirouksen. Joko niin on käynyt, tai sitten se oli seisovan pöydän majoneesi. Jotain on kuitenkin tekeillä.

Ensimmäinen ripuliuloste tulee varoittamatta aamupalan jälkeen. Makaan hyttysverkon alla hotellihuoneessa miettien ulosteeni koostumusta. Meidän koehenkilöiden pitää raportoida siitä päivittäin.

Minun lisäkseni samoja vatsantuntoja pohdiskelee 799 muuta koehenkilöä tämän vuoden mittaisen kokeen aikana. Minä kuulun ensimmäiseen kahdenkymmenen henkilön porukkaan.

Ripulireissu - suomalainen suolisto koetuksella

Pari päivää aiemmin olemme saapuneet töyssyisen bussimatkan päätteeksi Grand Popon pieneen kalastajakylään. Kylänraitilla eli tuttavallisesti Mannerheimintiellä on ennenkin kävellyt suomalaisia, mutta ei koskaan tällaisina joukkoina. Kylässä on jo 20 vuoden ajan vaikuttanut afrikkalais-suomalainen kulttuurikeskus Villa Karo.

Meidät on lennätetty Beniniin, koska täällä on vaikea välttyä vatsavaivoilta. Vedessä ja ruoassa esiintyy mm. erilaisia kolibakteereita, shigellaa, salmonellaa, cryptosporidiumia. Melkoinen lista.

mies syö katukeittiössä Afrikassa, kissa kurkkii lautaselle
Kissa himoitsee Sakari Laatusen ateriaa Beninissä. mies syö katukeittiössä Afrikassa, kissa kurkkii lautaselle Kuva: Hans Schantz ripulireissu

Onnekkaat meistä ovat saaneet rokotteen ETEC-kolibakteeria vastaan, joka on yksi yleisimmistä matkaripulin aiheuttajista. Olemme kuitenkin kaikki autuaan tietämättömiä, kuka on saanut aidon rokotteen ja kuka lumerokotteen.

Antamistamme ulostenäytteistä seurataan mitä bakteereja on päässyt suolistoomme. Jos ETEC-bakteeri löytyy, mutta ripulia ei kuulu, rokote todennäköisesti toimii.

Kaikkien aikojen kokeellisin seuramatka

Koehenkilöporukalle on järjestetty ohjelmaa ja retkiä, perinteiseen seuramatkojen tyyliin. Kaksi retkibussia täynnä valkeita naamoja huristaa pitkin Grand-Popon kylänraittia. Nolottaa olla varsinainen huutomerkki.

Fetissitorilta, eräänlaiselta voodoo-apteekilta, löytyy rohto päänsärkyyn. Myynnissä on myös amuletti, jolla saa uskottoman puolison “seuraamaan sinua kuin koira”. Oppaamme kertoo, että tämä on valkoista taikaa - ei mustaa magiaa.

Altistuksemme paikalliselle bakteerikannalle alkaa näkyä. Hotellinaapurini Sakke, kaiken nähnyt entinen rauhanturvaaja, kaatuu viidentenä päivänä petiin.

Lopulta melkein puolet porukasta on sairastaa matkaripuliin. Ei se juuti menoa haittaa. Sairastuneet huojuvat yhden päivän hikisinä ja kalpeina, mutta ovat seuraavana jo hilpeitä retkeilijöitä.

Mutta Beninin vaikutus koehenkilöihin on muutakin kuin mikrobiologinen. Yksi on alkanut harjoitella rummutusta, toisen mielestä koehenkilönä olo on on parasta kehitysapua, mitä voi antaa. Benin, maa josta useimmilla meistä ei ole ollut juuri mitään käsitystä, luo monia elämänikäisiä muistoja.

Beniniläinen voodoo-pappi
Voodoo-pappi voi sekä parantaa ripulin että langettaa ripulikirouksen. Beniniläinen voodoo-pappi Kuva: Yle/Jussi Nygren ripulireissu

Suuri suomalainen sankariteko?

Minulle ripuli on ollut ohimenevä, hetken riesa. Toisin on lasten laita vaikkapa tässä kalastajakylässä. Heille tauti voi olla tappava.

Täällä perheet joutuvat ottamaan juomavetensä joskus lammikoista. Joen vettä käytetään kaikkiin tarpeisiin ja sieltä bakteerit pääsevät leviämään. Grand-Popossakin terveyskeskus hoitaa jatkuvasti lasten vaikeita ripulitapauksia. Toistuvat ripulit haittaavat lasten kehitystä.

Maailmanlaajuisesti ripuli tappaa vuosittain enemmän kuin sodat. Vuonna 2015 ripuliin kuoli maailmassa 1,3 miljoonaa ihmistä, aseellisissa konflikteissa yhteensä 170 000.

Tutkimus on valtava ponnistus. Mutta jos rokote toimii ja kuolemat vältetään - tämä lienee yksi suurimmista suomalaisista sankariteoista.

Ripulireissu

  • 800 suomalaista lennätetään Helsingin yliopiston rokotetutkimukseen Beniniin.
  • Tutkimuksessa testataan rokotetta ripulia aiheuttavaa ETEC-bakteeria vastaan.
  • ETEC on yleisin matkaripulin aiheuttaja.
  • Koehenkilöt antavat matkalla ulostenäytteitä ja raportoivat terveydentilastaan ripulin sattuessa.
  • Kehitettävä rokote voi pelastaa myös satojatuhansia lapsia köyhillä alueilla, joilla ripuli on edelleen tappava tauti.
  • Ripuliin kuolee vuosittain 10 kertaa enemmän ihmisiä kuin aseellisissa konflikteissa.
  • Rokotetutkimus jatkuu elokuuhun 2018 asti

Kiinnostuitko? Vapaaehtoiseksi voi edelleen ilmoittautua osoitteessa tutkimusmatka.com