Hyppää pääsisältöön

Sala-ampuja oli Likaisen Harryn edeltäjä

Murhaaja Eddie Miller (Arthur Franz) tähtäilee kiikarikiväärillä elokuvassa Sala-ampuja
Eddie Miller (Arthur Franz) Murhaaja Eddie Miller (Arthur Franz) tähtäilee kiikarikiväärillä elokuvassa Sala-ampuja Kuva: Colgems Productions teeman elokuvat

Realistinen jännärihelmi ja Likaisen Harryn edeltäjä, kuvaus poliiseista, jotka San Franciscossa jäljittävät uhrejaan sattumanvaraisesti valitsevaa sala-ampujaa.
Teema torstaina 19.10. klo 21.00. Areenassa vain suorana

Jännityselokuvassa kiväärillä varustautunut tarkka-ampuja pitää San Franciscoa pelon vallassa ampumalla umpimähkäisesti valitsemiaan ihmisiä. Poliisit yrittävät vartioida korkeiden talojen kattoja, samalla kun rikosetsivät yrittävät paljastaa miehen henkilöllisyyden. Yleisön ja päättäjien kritiikki kasvaa, kun murhat vain jatkuvat.

Likainen Harry? Ei, vaan lähes tarkalleen 20 vuotta varhaisempi, kulttimaineen saavuttanut Edward Dmytrykin ohjaama rikosjännäri Sala-ampuja (The Sniper, 1952). Sitä kuvattiin realismin lisäämiseksi San Franciscon oikeilla kaduilla ja nuo tutut kaupunkinäkymät lisäävät elokuvan yhtäläisyyksiä huomattavasti tunnetumpaan Likaiseen Harryyn.

Toki elokuvilla on myös paljon eroavaisuuksia. Pollisien joukossa ei ole Harryn kaltaista rämäpäätä eikä murhaaja ole mikään kiristäjä vaan seksuaalirikollinen, joka naisiin kohdistuneiden väkivallantekojen jatkoksi alkaa lopulta ampua heitä. Elokuva seuraa vuorotellen sekä rikollisen että poliisien toimia.

Sala-ampuja oli näin ensimmäisiä seksuaalirikollisista tehtyjä elokuvia. Dmytryk ja tuottaja Stanley Kramer halusivat luoda dokumentaarisen ja rehellisen elokuvan, joka ei mässäilisi sensaatioilla. Monet asenteet, puheet ja käsitteet heijastavat toki tekoajan käsityksiä ja vaikuttavat siten vanhentuneilta, mutta toisaalta Sala-ampuja oli myös monella tapaa edellä aikaansa. Vaikka 1950-luvun Hollywood-elokuvissa ei saanut olla oikeasti seksiä, puhuu se seksuaalirikollisuudesta oikeilla nimillä.

Surullisesti elokuvassa on jopa ajattomuutta. Eräässä kohtauksessa yksi kiinnijäänyt tähtäilijä julistaa poliiseille kuinka Yhdysvalloissa aina saa aseen ja ammuksia jos haluaa. Onhan kaupungissa miljoonia hänen kaltaisiaan ihmisiä, jotka vihaavat muita ja voivat aina hankkia hänelle niin paljon aseita kuin hän haluaa.

  • Sala-ampuja (The Sniper), USA 1952. O: Edward Dmytryk. N: Adolphe Menjou, Arthur Franz

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa