Hyppää pääsisältöön

Vikasietotila: Muunna tabletti tietokoneeksi helpoin vinkein

Kuvassa Kari Haakana, Olli Sulopuisto, Panu Räty, teksti Tehot irti tabletista
Kuvassa Kari Haakana, Olli Sulopuisto, Panu Räty, teksti Tehot irti tabletista Kuva: Miro Johansson Vikasietotila,taulutietokoneet

Taulutietokone eli tabletti suunniteltiin käytettäväksi tietokoneen rinnalla. Fiksusti varusteltuna tabletti voi kuitenkin kasvaa oikeaksi kannettavaksi tietokoneeksi.

Tabletin arkiset hyödyt ovat selviä. Kädessä pideltävä, välittömästi käynnistyvä ruutu sopii hienosti kevyeen netin selailuun, sähköpostien ja kirjojen lukemiseen sekä tietysti pelaamiseen ja videoiden katseluun.

Useimmat tabletit ovat silti surkeita vehkeitä varsinaisiin opiskelu- tai työtehtäviin, joihin käytämme oikeita tietokoneita. Sopivilla sovelluksilla ja lisälaitteilla varustettuna tabletti voi kuitenkin venyä aidoksi vaihtoehdoksi kannettavalle tietokoneelle.

1. Käytä pilvitallennustilaa

Tabletin paras puoli on liikuteltavuus. Tabletin saa vikkelästi mukaan ilman kaapeleiden irrottelua. Sitä voi käyttää sujuvasti seisaaltaan. Keveytensä puolesta tabletti kirjaimellisesti vähentää käyttäjän taakkaa.

Tabletin työkäytön haasteena on pääsy tietokoneeseen tallennettuihin tiedostoihin. Siksi Dropboxin, iCloudin ja Megan kaltaiset pilvipalvelut kuuluvat itsestäänselvyytenä tablettien työkalukäyttöön.

Sillä hetkellä, kun liität tablettiin langattoman näppäimistön, tabletilla työskentely muuttuu melkein yhtä sulavaksi kuin kirjoittaisit millä tahansa tietokoneella.

Hyvät tablettisovellukset pystyvät käyttämään pilvitallennuspalveluja tiedostojen noutamiseen ja tallentamiseen. Näin työtä voidaan jatkaa samoilla tiedostoilla laitteesta riippumatta. Pilvipalveluilla ylitetään myös tabletien vähäisen tallennustilan rajoitteet.

Pilvipalvelujen käyttö vaatii jatkuvan internet-yhteyden. Työkäytössä tabletin pitää synkronoida tiedostojen lisäksi myös muistiinpanot, sähköpostit ja kalenterit. Jos laitteessa ei ole SIM-korttipaikkaa, matkan päällä tabletin saa yhdistettyä verkkoon näppärästi jakamalla verkkoyhteyden älypuhelimesta.

2. Hanki ulkoinen näppäimistö

Tablettien kosketusnäyttöä ei ole suunniteltu opiskelu- ja työtehtävien vaatimiin kirjoitusurakoihin, vaan korkeintaan sähköpostien ja lyhyiden muistiinpanojen näpyttelyyn. Isommat kirjoitustyöt muuttuvat tablettien kömpelöillä virtuaalinäppäimistöillä nopeasti tuskallisiksi.

Sillä hetkellä, kun liität tablettiin langattoman näppäimistön, laitteella työskentely muuttuu melkein yhtä sulavaksi kuin kirjoittaisit millä tahansa tietokoneella.

Monet varta vasten taulutietokoneille kaupatuista näppäimistöistä on kutistettu tavallista pienemmiksi, jolloin ne toimivat samalla tabletin säilytyskotelona tai kantena. Pienikokoisella näppäimistöllä kirjoittaminen vaatii opettelua. Irtonäppäimistöä kannattaakin testata omin sormin ennen ostopäätöstä. Mikään ei liioin estä liittämästä tablettiin kevyttä, mutta täysimittaisilla näppäimillä varustettua bluetooth-näppäimistöä.

Ulkoisen näppäimistön etuna ovat paremman kirjoitusnopeuden lisäksi myös tietokoneilta tutut näppäinyhdistelmät tekstin kopioimiseen, leikkaamiseen ja liimaamiseen.

3. Etsi sovellukset hyötykäyttöön

Tableteille löytyy hyötykäyttöön laaja valikoima tehokkaita tekstityökaluja ja muita toimistosovelluksia. Myös monista tietokonesovelluksista tarjotaan mobiililaiteversioita. Saman sovelluksen hyödyntäminen niin tabletilla kuin tietokoneella auttaa välttämään tiedostojen yhteensopivuusongelmat.

Tablettia työkaluna käyttävät ihmiset tietävät, että tabletti auttaa keskittymään tekeillä olevaan asiaan.

Myös Google Docs, Microsoft Office Online ja monet muut pilvipohjaiset sovellukset soveltuvat mainiosti tablettikäyttöön. Niillä on helppo luoda, käsitellä ja jakaa tavallisia tekstitiedostoja ja taulukoita.

Sovelluksesta toiseen hyppiminen on kuitenkin tabletilla hitaampaa kuin tietokoneella. Myönteisesti nähtynä sitä voi ajatella puutteen sijasta ominaisuutena. Tablettia työkaluna käyttävät ihmiset tietävät, että tabletti auttaa keskittymään tekeillä olevaan asiaan.

4. Käsittele kuvat ja videot

Sormella tökittävällä ruudulla tehtyä kuvankäsittelyä ei voi verrata ammattilaisten tietokoneillaan käyttämiin ohjelmistojärkäleisiin. Tablettisovellukset riittävät silti vikkelään kuvankäsittelyyn. Taulutietokone antaa mahdollisuuden älypuhelimen pikku ruutua tarkempaan työhön.

Snapseedin, Adobe Photoshop Expressin ja Photogenen kaltaiset sovellukset hoitavat näppärästi tavalliset kuvankorjaukset rajauksista valotusten säätämisiin ja sävytyksiin. Samalla tavoin tabletti toimii myös ketteränä pikatyökaluna videokuvan leikkaamisessa.

5. Ylitä rajoitteet apuvälinein

Fyysisesti tabletit ovat äärimmilleen karsittuja laitteita, eivätkä ne tarjoa tietokoneista tuttua liitäntävalikoimaa lisälaitteille. Rajoitteita voidaan kuitenkin kiertää lisätarvikkeina saatavilla sovittimilla, joilla tabletti voidaan kytkeä esimerkiksi ulkoiseen näyttöön tai videotykkiin.

Myös muita apuvälineitä kannattaa harkita tarpeen mukaan. Esimerkiksi kesken opiskelu- tai työpäivää kuoleva akku on katastrofi, ja siksi varavirtalähde saattaa olla tarpeen.

Mikäli tablettia halutaan käyttää ulkoilmassa, kestävä kotelo on kannattava satsaus. Tabletti antaa enemmän iloa ja hyötyä käyttäjälleen, jos sen kastumista tai putoamista ei tarvitse varoa, vaan työkalu voidaan ottaa mukaan kaikkialle.


Kuuntele Areenassa
Tilaa podcast

Jakson linkit ja vinkit

Vikasietotila

Kommentit
 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot