Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Yle Radio Suomi palvelee monenlaisia musiikkimakuja

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Tämä kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 16.10.2017.

Helena Tahvanainen kirjoittaa kolumnissaan (13.10.), että laajemmat soittolistat antaisivat toimittajille enemmän vapautta valita ohjelmiinsa niihin sopivaa musiikkia. Samalla Teosto-maksuja kilahtaisi useampiin kukkaroihin, millä puolestaan olisi suuri merkitys koko musiikkialalle. Tahvanaisen pohdinta on virheellistä ja kaipaa tarkennusta.

Musiikki on radiokanavalla keskeistä, osa kanavan journalistista sisältöä. Toimittajiemme musiikkivalintojen motiivina ei voi olla rahavirtojen ohjaaminen musiikintekijöille. Sen sijaan huolehdimme siitä, että maksamme sopimusten mukaiset korvaukset tekijänoikeudellisten teosten käytöstä.

Yle Radio Suomen musiikin tietokannassa on 11 567 musiikkikappaletta, niistä lähes 60 % on kotimaista musiikkia. Päivittäin kanavalla soi yli 200 eri musiikkikappaletta. Radio Suomessa on viikossa lähes 20 musiikkiin keskittynyttä ohjelmaa, esimerkkinä Tahvanainen mainitsikin suositun Sekahaun.

Radio Suomen päiväsaikaan soivan musiikin valitsee musiikkitoimittajien raati, ja mukana ovat halutessaan myös alueiden toimittajat. Musiikin valinta on järkevää tehdä yhdessä paikassa, sen sijaan että 18 maakuntaradion musiikkivalinnat tehtäisiin erikseen. Suunnittelu varmistaa selkeän ja johdetun musiikkivalintojen linjan.

Seuraamme Radio Suomen kuuntelijalukuja kuukausittain. Elokuussa 2016 kanava tavoitti viikossa 1 731 000 suomalaista. Tämän vuoden elokuussa vastaava luku oli 1 749 000. Kanavan kuuntelijasuhde on säilynyt vuoden aikana varsin vakaana.

Olemme kesän ja syksyn aikana päivittäneet kanavan musiikkilinjaa. Työ on edelleen kesken, mutta tällä hetkellä Radio Suomesta voi kuulla vanhojen klassikoiden lisäksi myös nykymusiikkia – musiikkia, jota Suomessa tehdään juuri nyt.

Ison kanavan musiikin valinta on vaativa laji, koska jokaisella kuuntelijalla on oma musiikkimakunsa. Kaikki palaute on meille arvokasta. Pyrimme jatkossakin palvelemaan paitsi ikäihmisiä, myös nuorempia ja keski-ikäisiä suomalaisia.

Marja Keskitalo
radiopäällikkö, Yle

  • Yle vastaa: Uutisten siirto palvelee katsojia

    TV-uutisten siirto TV1:lle on tehty suomalaisten takia.

    Hämeen Sanomien päätoimittaja epäilee, että Yle haluaa uutisillan muutoksilla kilpailla MTV:n uutisten kanssa ja ehdottaa Suomeen ns. Tanskan mallia. Viestinnän päällikkö Jere Nurminen vastaa.