Kukapa meistä ei joskus kärsisi perhosista vatsassa, hikoavista kämmenistä tai poskille nousevasta punasta. Jännittäminen kertoo siitä, että asia tai tapahtuma on meille tärkeä. Jos jännitys kuitenkin hankaloittaa suoritusta, sen helpottamiseksi on olemassa helppo ja luonnollinen keino – hengittäminen.
Jännittäminen on luonnollista ja usein terve jännitys jopa parantaa suoritustamme. Joskus jännitys saattaa kuitenkin kasvaa häiritsevän suureksi, sillä kun jännitämme, kehomme menee tietynlaiseen taistelu- tai valmiustilaan. Silloin myös hengitys muuttuu usein pinnalliseksi.
– Sellaisessa tilassa koko keho saattaa olla hyvin jännittynyt. Silloin voi kehon ja hengityksen kautta ensin huomata mitä itsessä tapahtuu ja tiedostaa jännitys, jonka jälkeen voi saada itsensä rauhoitettua, kertoo psykofyysinen fysioterapeutti Karita Palomäki.
Palomäki laati helpot harjoitukset, joiden avulla hengityksen saa kuntoon ja jännittämisen kuriin. Tekniikkaa kannattaa ainakin aluksi harjoittaa selinmakuulla, mutta kun harjoitus tulee tutuksi, voit tunnustella hengitystäsi hyvin myös esimerkiksi istuma-asennossa tai vaikkapa bussipysäkillä seisoessasi.
Näin toteutat hengitysharjoituksen
Asettaudu selinmakuulle. Kädet lepäävät vartalon vieressä ja jalat suorana alustalla.
Havainnoi hetki, miltä kehosi tuntuu alustaa vasten. Onko tunne leveä vai kapea?
– Kapea tuntemus kertoo usein stressistä ja siitä, että kehoon on jäänyt päälle tietynlainen jännitystila.
Laita sitten polvet koukkuun niin, että jalkapohjat lepäävät alustaa vasten. Aseta kädet vatsasi päälle.
Hengitä luonnollisesti. Tunnustele käsilläsi vatsan liikkeitä ulos- ja sisäänhengitysten aikana. Hyväksy hengityksesi sellaisena kuin se on.
Viimeisessä vaiheessa hengitystä – erityisesti uloshengitystä – on tarkoitus rauhoittaa sallivasti ja suorittamista välttäen.
Lausu jokaisen uloshengityksen aikana mielessäsi seuraava lause: ”Sallin kehoni laskeutua.”
Lause voi toimia rauhoittavana ankkurinasi aina, kun koet stressiä tai jännittyneisyyttä.