Hyppää pääsisältöön

Miljoonat ihmiset katsovat, kun tämän koirarodun tunnetuin edustaja käy aamulenkillä – shiba inu hurmaa ja haastaa omistajansa

Shiban pentu omistajansa sylissä.
Shiban pentu omistajansa sylissä. Puoli seitsemän

Suloinen shiba inu on monien koiraihmisten haave, mutta ennen pennun hankintaa on tulevan omistajan syytä tutustua rotuun perusteellisesti.

Shibojen superstara Maru on 10-vuotias koira, joka asuu lähellä Tokion yliopistoa. Instagramin kautta Marun fanit voivat seurata koiran aamulenkkejä, iltapaloja ja muuta elämää.

Suosittu shiba inu Maru.
Maru on tuttu näky japanilaisissa mainoksissa ja tv-ohjelmissa. Kuva: Shinjiro Ono, @Marutaro (Instagram). Suosittu shiba inu Maru. Puoli seitsemän,shiba,Marutaro

Jokainen Marun omistaja Shinjiro Onon koirasta julkaisema kuva kerää kymmeniä tuhansia tykkäyksiä. Julkkiksen asemassa Japanissa oleva Maru tähdittää niin tv-ohjelmia kuin mainoksiakin. Onpa sillä oma pieni kauppakin, Maru san gallery. Siellä myydään luonnollisesti Marun fanituotteita.

Millainen rotu ilmeikkäiden kasvojen ja viehättävän turkin takaa löytyy?

Kissamaisen sulokas shiba on lahjakas laulaja

Luonteeltaan shiba on älykäs, uskollinen ja innokas. Itseään se ilmaisee muunmuassa omintakeisella kimeällä shibakiljunnalla. Tällä suloäänellä ilmaistaan epämiellyttävien asioiden lisäksi vaikkapa iloa, kun matkoilla ollut omistaja palaa kotin.

Shiboja kuvaillaan usein kissamaisiksi koiriksi. Se on hyvin siisti eikä mielellään pane itseään alttiiksi likaantumiselle. Kotona se etsii usein sen kaikista lämpimimmän kolosen, johon tehdä pesän sadepäivänä.

Shiba katsoo suoraan kameraan.
Sana shiba viittaa punaiseen väriin ja pieneen kokoon. Ominaista rodulle on koon lisäksi terhakasti rullalle kiertyvä häntä ja itämainen ilme. Shiba katsoo suoraan kameraan. Puoli seitsemän
Koiraa hankkiessa mietitään usein, mikä rotu sopisi omiin tarpeisiin. Pitäisi muistaa miettiä myös sitä, sopiiko omistaja itse koiran luonteelle.

Tätä juttua varten haastatellut omistajat mainitsivat rodun haasteiksi muun muassa omapäisyyden ja sosiaalisen haastavuuden.

Pentuiän jälkeen kaikki shibat eivät tule toimeen muiden koirien kanssa, mikä voi vaikeuttaa esimerkiksi koirapuistossa käyntiä. Myös lasten ja uusien ihmisten kohtaaminen voi olla shiballe työlästä.

Usein koiraa hankkiessa mietitään, mikä rotu sopisi tulevan omistajan tarpeisiin ja luonteeseen parhaiten. Tärkeää on myös tiedostaa, sopiiko omistaja itse koiran luonteelle.

Sosiaalistaminen ja koulutus kuuluvat kaikkien pentujen elämään, mutta shiban kohdalla niiden merkitys on erityisen suuri.

Sopiiko shiba ensimmäiseksi koiraksi?

Usein kuulee sanottavan, ettei shibaa suositella ensimmäiseksi koiraksi. Omistajien mukaan tehtävä ei ole mahdoton – kunhan omistaja on selvillä rodun vaatimuksista ja valmis käyttämään aikaa koiran kouluttamiseen.

Shiban pentu omistajansa sylissä.
Suloisesta pennusta kasvaa luonteikas koira. Shiban pentu omistajansa sylissä. Kuva: Yle Puoli seitsemän
.

Shiba on yksi maailman vanhimmista koiraroduista – rodun esi-isien uskotaan tulleen Japaniin jo ensimmäisten ihmisten mukana.

Alunperin shiboja on käytetty pienriistan saalistukseen ja rodun saalistusvietti on edelleen tyypillisesti voimakas. Tämän takia sitä suositellaan pidettävän hihnassa erityisesti julkisilla paikoilla.

Shiba on liikkeissään erittäin nopea. Kun kulman takana vilahtaa orava, ei tarvita kuin silmänräpäys ja saalistaja onkin jo kymmenien metrien päässä lähtöpaikastaan.

Kannattaa tutustua rotuun ja kasvattajiin

Shiboja rekisteröidään suomessa vuosittain noin 70 kappaletta. Suomen shiba ry:stä kerrotaan että omaa pentua saa tyypillisesti odottaa puolesta vuodesta vuoteen.

Yhdistyksen verkkosivuilta löytyy paljon tietoa kasvattajista ja tapahtumista, joihin tutustumalla shibasta haaveileva voi varmistua siitä, että rotuvalinta on itselle se oikea.

Katso, millainen meininki Turun alueen shibojen tapaamisessa oli:

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän