Hyppää pääsisältöön

Urheilu-Suomi – urheiluhullun kansan peilikuva alkaa 15.11.

Urheilu-suomi
Urheilu-suomi Kuva: Yle urheiluohjelmat,Suomi 100

Uusi 10-osainen dokumenttisarja Urheilu-Suomi on suuri tarina suomalaisesta huippu-urheilusta.
Sarjan pääosassa ovat suomalaisen urheilun tähdet ja avaintodistajat, jotka palauttavat meidät legendaaristen voittojen ja yhtä säväyttävien tappioiden hetkiin ja kertovat, mitä oli tapahtumien taustalla.

Urheilu-Suomen takana ovat palkittujen Rock-Suomi ja Iskelmä-Suomi –sarjojen tekijät. Sarja kertoo miten kilpaurheilun todellisuus tuntuu arjessa ja miten sankaruus voi olla kaksiteräistä. Se kertoo äärirajoille vievästä hulluudesta ja intohimosta - sekä kentällä että katsomossa. Urheilu-Suomi piirtää kuvaa siitä, miten Suomi on kansakuntana mennyt eteenpäin ja miten kehitys näkyy urheilukulttuurissamme.

Sarjaa varten on haastateltu 138 urheilijaa ja urheiluvaikuttajaa, kuvattu satoja tunteja materiaalia ja kahlattu läpi ”tolkuton määrä” arkistomateriaalia.

”Minulle valkeni jo Rock-Suomi ja Iskelmä-Suomi –sarjoja tehdessä, että jos haluamme tehdä sarjan, jossa kertomalla yksittäisestä asiasta, puhumme Suomesta ja suomalaisuudesta, urheilu on lopulta se kaikkein tärkein aihe. Missään muualla yhteiskunnalliset, poliittiset, kulttuuriset ja koko elämäntapaan ja tähän maahan liittyvät teemat, eivät ole yhtä voimakkaasti esillä kuin urheilussa”, pohtii toimittaja Pekka Laine.

Urheilu on suurten yleisöjen aihe. Se on vaatinut tekijöiltä käsittelytapaa, joka innostaa urheilufaneja, mutta herättää myös uteliaisuutta niissä, jotka ehkä miettivät, onko urheilussa mitään järkeä. Pitkän linjan musiikkitoimittaja Laineelle urheilu on ollut uusi ja pelottavakin maailma.

”Urheilijoiden kohtaamiset jännitti ihan pirusti. Pohdin, miten tämmöinen sohvaperuna voi haastatella kestävyysurheilijaa. Kokemus oli meille tekijöille todella vaikuttava. Sarjaan on haastateltu valtava joukko ihmisiä, jotka ovat jossain vaiheessa elämäänsä pistäneet kaikkensa peliin ja todella täysillä. Se on jättänyt heihin jäljen, jonka kyllä huomaa.”

Urheilu-Suomi tarjoaa kotikatsomoihin moniäänisen kokonaisuuden, joka on yhtä aikaa kiihkeä, liikuttava ja pohdiskeleva. Sarjassa ovat mukana mm. Jari Litmanen, Valtteri Bottas, Patrik Laine, Jani Sievinen, Lasse Viren, Jarkko Nieminen, Matti Nykänen, Kiira Korpi, Tommi Mäkinen, Petra Olli - ja yli 100 muuta urheilulle antautunutta suomalaista.

Ohjelma ottaa myös etäisyyttä. Se kysyy, mitä merkitystä urheilulla on. Mitä urheilu kertoo meistä? Onko urheilu itse asiassa pienoiskuva kilpailuyhteiskunnasta, jossa pyritään armottomasti huipulle, mutta josta samalla löytyy yhteishenkeä ja epäitsekkyyttä.

Urheilu-Suomi on urheiluhullun kansan kokovartalokuva – penkkiurheilijalle on varattu eturivin paikat 15. marraskuuta alkaen.

Urheilu-Suomi 15.11.2017 alkaen keskiviikkoisin Yle Areena ja Yle Teema klo 21, Yle TV2 torstaisin klo 19, Yle Teema lauantaisin klo 16.20 ja TV2 sunnuntaisin klo 20

Osa 1/10: Verta ja hikeä. Huiput Kalle Palanderista Jani Sieviseen ovat omistaneet elämänsä urheilulle. Raaka harjoittelu ja isä valmentajana on vaativa yhdistelmä. Uhrauksista kertovat myös Kiira Korpi ja muut huiput.

Osa 2/10: Lätkähullujen maa. Jääkiekkolegendat Teemu Selänteestä Vellu Ketolaan ja Patrik Laineesta Kalevi Nummiseen kertovat, miten jääkiekko nousi Suomen suosituimmaksi lajiksi.

Osa 3/10: Keihäskansa. Rautavaarasta Rätyyn ja Ruuskaseen maakuntien, heimojen ja ihmisluonteiden edustajat ovat pitäneet Suomen mitalikannassa. Keihäänheiton ytimessä on syvä kaistale suomalaisuutta.

Osa 4/10: Sankarit. Mäkihyppääjät Matti Nykänen ja Toni Nieminen kertovat millaista on olla kansan rakastama sankari. Myös juoksijoiden ja hiihtäjien kohtalot paljastavat miten lyhyt matka on maineesta varjojen maille.

Osa 5/10: Bensaa suonissa. Valtteri Bottas, Tommi Mäkinen ja muut lentävät suomalaiset ovat kulkeneet voitosta voittoon. Mikä on saanut pienen vaiteliaan kansan ajamaan kuin hurjapäät?

Osa 6/10: Häviöt ja tappiot. Iloton hopea, kohtalokas sadasosa, mykkä stadion - katkeria tappion hetkiä Juha Miedosta Jani Sieviseen. Tappiot ovat karvas osa Suomen urheiluhistoriaa.

Osa 7/10: Pelikenttänä maailma. Jari Litmanen, Lauri Markkanen ja NHL-tähdet kertovat ratkaisevasta askeleesta maailman huippujen joukkoon. Suosituimmat joukkuepelit ovat ankaria pelikenttiä.

Osa 8/10: Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua. Urheilua sellaisena kuin sen tunnemme ei olisi olemassa ilman radiota, televisiota ja internetiä. Miten urheilupuhe on muuttunut Tiilikaisesta Mertarantaan?

Osa 9/10: Fanit. Fanien iholla Kotkan futiskatsomossa, Susijengin hurmoksessa, Vimpelin perinteisellä pesiskentällä ja Kuninkuusraveissa. Fanit ovat urheilun sydän ja elinehto.

Osa 10/10: Kenelle urheilu kuuluu. Lumilautailijoiden matka marginaalista mestareiksi. Urheilu muuttuu kun maailma muuttuu.

Urheilu-Suomi - Tuottaja: Jussi Jormanainen, käsikirjoittajat: Pekka Laine ja J.P. Pulkkinen, ohjaaja: Antti Leino, musiikki: Matti Mikkola ja Saimaa.

Kommentit