Hyppää pääsisältöön

"Vaimoni sai kaksi aivoinfarktia, mutta pahin oli vielä edessä"

Paimiolainen Timo eli vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa normaalia lapsiperhearkea. Kaikki kuitenkin mullistui syksyllä 2014. Timon vaimo sai kaksi aivoinfarktia, mutta pahin oli edessä. Kyse oli elämästä ja kuolemasta.

– Rakastin vaimossani Marissa hänen lempeyttään ja hyväntahtoisuuttaan. Hän oli aina aito oma itsensä. Voisiko sanoa, että kaikista puutteistani huolimatta hän rakasti minua sellaisena kuin olin, Timo muistelee liikuttuneena.

Vuosi 2014 alkoi niin kuin mikä tahansa vuosi Timon perheen elämässä. Kesää kohti mentäessä alkoi kuitenkin taivaalle kertyä tummia pilviä. Timon 43-vuotias vaimo Mari alkoi yllättäen oireilla kovista ja selittämättömistä hartia- ja selkäkivuista. Oireista ei mennyt kauaa, kun Mari sai aivoinfarktin. Mutta pahin oli vielä edessä.

Marin ennusteet olivat lääkärin mukaan aivoinfarktin jälkeen hyvät ja tunto jäseniin palaisi muutaman päivän sisällä. Mutta siihen päättyivätkin hyvät uutiset.

– Maria oli tutkittu infarktin jälkeen ja lääkäri oli tehnyt ”joitakin löydöksiä” ja niitä pitäisi tutkia tarkemmin. Ajattelin heti, että nyt ei kuulosta ollenkaan hyvältä.

Parin viikon kuluttua Timo ja Mari saivat löydöksistä diagnoosin.

Me katsoimme toisiamme ja näin Marin silmistä, että hänkin ymmärsi, että nyt on kyse elämästä ja kuolemasta.

Kaksi vuotta tapahtuneen jälkeen Timo on päässyt pikkuhiljaa takaisin jaloilleen ja on aika miettiä tulevaa. Perheen lapset ja ystävä Kaitsu haluavat auttaa Timoa kohti uutta elämää. Paikalle kutsutaan Tuhkimotarinoiden Outi Broux. Outi alkaa suunnitella Timolle makoisaa yllätystä yhdessä kitaristi Erja Lyytisen kanssa. Ohjaus Mape Morottaja.

Tuhkimotarinoita-sarja

Tuhkimotarinoiden Nanna istuu sairaalan käytävällä
Tuhkimotarinoiden Nanna istuu sairaalan käytävällä Kuva: Yle/ Mape Morottaja Tuhkimotarinoita

Tuhkimotarinoita-sarjassa kriisin kohdanneet kertovat rohkeasti elämänsä kipeimmästä hetkestä. Miten selviytyä lapsen kuolemasta, julmasta vanhemmasta, veljen itsemurhasta, häpeästä, musertavasta surusta? Kriisin aiheuttaman sisäisen muutoksen jälkeen he haluavat nyt löytää myös oman ulkoisen vahvuutensa ja saada lisää itsevarmuutta. Stylisti Outi Broux matkaa eri puolille Suomea kuulemaan näiden rohkeiden ihmisten tarinoita. Hän auttaa jokaisessa jaksossa yhtä kerrallaan löytämään oman ulkoisen ja sisäisen tasapainonsa. Sarjan on ohjannut Mape Morottaja.


Millaisia tunteita tai ajatuksia tarinat herättävät sinussa? Kommentoi, tykkää ja jaa kokemuksesi Tuhkimotarinoita-sarjan Facebook-sivulla.


Kommentit
 • Tuhkimopäivä: Huutokauppaa, ystäviä ja yksisarvisia

  Huutokauppa ja yksisarvishoito värittivät Anskun päivää.

  Pari vuotta sitten Ansku olisi toivonut tuhkimopäivältään adrenaliinia, laskuvarjohyppyä ja miesstrippareita. Elämäntilanteen vilkastuttua vähän liiaksikin hän lopulta toivoi jotain rauhallisempaa ja ystävät laittoivat tuumasta toimeen.

 • Vahvinkin voi heikolla hetkellä ajautua itsetuhoisuuteen

  Tuhkimotarinoiden päähenkilöt pohtivat selviytymistään.

  Ulla halvaantui 15-vuotiaana ja päätyi pyörätuoliin. Nyt hän ajaa ratamoottoripyörää ja on kahden lapsen äiti. Heikkojakin hetkiä on ollut - ainakin aluksi. Tuhkimotarinoiden kolmannen tuotantokauden päähenkilöt tapasivat ensimmäistä kertaa toisensa Mitä kuuluu, Ulla? -jakson kuvauksissa. He löysivät paljon yhtäläisyyksiä niin toistensa itsetuhoisista ajatuksista, identiteetin rakentamisesta kuin selviytymiskeinoistaankin.

 • TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt?

  Mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöille kuuluu nyt?

  TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt? -sarjassa ohjaaja Mape Morottaja haluaa tietää mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöiden elämässä on tapahtunut kuvausten jälkeen ja kutsuu heidät kylään.

 • Miltä tuntuu pelätä, että läheinen tappaa itsensä?

  Nannan mieli särkyi ja veli pelkäsi Nannan satuttavan itseää

  Nannan pikkuveli teki itsemurhan. Isosiskon mieli särkyi. Hän päätyi yrittämään itsemurhaa ja lopulta mielisairaalaan. Pikkuveli Jussi oli menettänyt juuri veljensä ja joutui nyt pelkäämään siskonsa elämän puolesta. Miltä tuntuu pelätä läheisensä satuttavan itseään?