Hyppää pääsisältöön

Elastinen teki rohkean korjausliikkeen ja aloitti alusta: "En halua jäädä pelkäksi hymynaamaksi"

Elastinen tunnetaan hymyilevänä ilopillerinä. Sen vuoksi hän kohtaa tietynlaisia odotuksia, joita haluaa nyt murtaa.

Elastinen aikoo jatkossa viettää enemmän aikaa studiolla. // Kuva: YleX / Juuli Aschan

Elastisen elämä on vuosien ajan vaikuttanut täydelliseltä.

Ela on valittu vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi, hän on hymyillyt leveästi niin Vain elämää -ohjelmassa kuin lukuisissa mainoksissakin. Elastinen elää terveellisesti, tanssii ja käy salilla. Hän on esiintynyt neljänä perättäisenä vuotena Hartwall Arenalla sekä julkaissut Profeetat-kokoonpanossa Cheekin kanssa kuusi biisiä, joita on striimattu yhteensä yli 20 miljoonaa kertaa.

Ja onhan hänellä toki ollut myös oma tv-ohjelma Elastinen feat. Lisäksi hän on ollut tuomarina Voice of Finland -ohjelmassa.

Kaikesta, mitä hän tekee tai on tehnyt, on huokunut valtava positiivisuuden aura.

Siksi monilla on ennakko-oletuksia esimerkiksi siitä, millaisia biisejä Elastinen seuraavaksi julkaisee. Ela tiedostaa odotukset täysin.

"Sellainen iloinen uptempo-reaggeton-biisi olisi varmasti ollut nyt tilauksessa."― Elastinen

- Sellainen iloinen uptempo-reaggeton-biisi olisi varmasti ollut nyt tilauksessa, Elastinen kertoo Rähinä Recordsin toimistolla Helsingin Kalasatamassa.

Sitä ei kuitenkaan ollut luvassa, kun Elastinen julkaisi parin vuoden breikin jälkeen uutta soolomateriaalia tänään 18. lokakuuta. Peili-kappale on itsetutkiskeleva kappale, jolla Elastinen kertoo häneen kohdistuvista odotuksista – etenkin sellaisista odotuksista, joita hän itse itselleen asettaa.

- Peili kertoo siitä, kun ihmiset näkevät minusta ne tietyt puolet. Mutta kun kävelen aamulla peilin eteen, niin siinä on eräs tyyppi, joka näkee kaiken sen, mitä minussa on, Elastinen sanoo.

Ja se kaikki ei ole pelkkää posia.

Kuten Ela Peili-biisillä räppää, vaik uskot itseesi, voit silti olla ihan paska. Elastinen - Peili

Media on tehnyt Elastisesta positiivisuuden perikuvan

Kukaan ei taatusti ole kuvitellut, että Elastisen elämä olisi ainaista ruusuilla tanssimista lukuisista onnistumisista huolimatta. Tällainen ajattelu olisi kovin naiivia.

Mutta kuten Elastinen sanoo, jos jollakulla julkisuuden henkilöllä on sellainen kiinnostava piirre, joka erottaa hänet muista, mediassa tätä piirrettä halutaan korostaa. Elastisen kohdalla nämä piirteet ovat positiivisuus ja tsemppihenki. Ne ovat asioita, jotka ovat aina roihunneet räppärin sisällä vahvoina.

Nämä hetket ovat kuitenkin vain häivähdyksiä Elastisen elämästä.

Ne ovat yksittäisiä, korkeintaan muutaman tunnin mittaisia hetkiä, joita olemme voineet ihailla paikan päällä tai television välityksellä. Ne ovat niitä tilanteita, jolloin Elastinen on voinut esittää tai puhua ihmisille musiikistaan, aiheesta, jota hän rakastaa. Kun siitä puhuu, on helppoa innostua ja vetää perushymy kasvoille.

"En halua yli-ihmisen taakkaa."― Elastinen

Mutta kun Elastinen katsoo peiliin, hän näkee ihmisen, jonka pitäisi pystyä parempaan. Hän kertoo, että hänen on vaikea kelvata itselleen, vaikka hän kelpaisi kaikille muille. Kuten Ela sanoo, peili näkee nekin puolet, joita muut eivät näe.

- Sellainen puoli on jäänyt iloisten asioiden varjoon, niiden unelmavävy-otsikoiden alle. En halua yli-ihmisen taakkaa. Peili on jonkinlainen vastalause sille, että kaikki luulee, että en tee muuta kuin hymyilisin. En halua jäädä pelkäksi hymynaamaksi, Elastinen kertoo.

Elastinen kertoo tilanteesta viime viikonlopulta, kun hän oli katsomassa ystävänsä Asan Avain-keikkaa Helsingin Korjaamolla. Nuori nainen bongasi Elastisen keikalta ja kysyi häneltä, miksi hän on niin surullisen näköinen.

- Olin, että huh, pitääkö mun täälläkin vetää Vain elämää -ohjelmasta tuttu meemihymy. Että odotetaanko minulta sitä, että olen aina sellainen.

Tätä ei kuitenkaan tule ymmärtää väärin. Elastinen on jo kauan sitten tehnyt sen päätöksen, että haluaa levittää positiivisuutta. Se tulee hänelle luonnostaan, ja on räppärin mukaan peruja hänen kotikasvatuksestaan. **

Elastisen syyskiertue starttaa perjantaina 20. lokakuuta. // Kuva: YleX / Juuli Aschan

“Positiivisuuden levittäminen on niin saatanan vaikeaa tässä maassa”

Elastisen mukaan mitkään asiat eivät ole uskottavia, jos niiden takana ei seiso sataprosenttisesti. Kun hänen ylleen on langetettu positiivisuuden viitta, hän on ottanut sen ilomielin vastaan sekä kantanut sitä ylpeydellä, feikkaamatta.

Elastinen kulkee aidosti katse suunnattuja eteen ja suupielet ylöspäin. Ne eivät ole vain täytesanoja, jotka kuulostavat kivoilta.

- Hyvä fiilis ja valitsemani viesti vaatii ihan hurjan määrän duunia. Kuten myös se että sen takana seisoo. Kyseenalaistan itseni aina kovempaa kuin mitä jengi tulee kyseenalaistamaan.

Toki Elastinen on saanut paljon takaisin siitä, että on jaksanut pitää hymyn huulillaan ja tsempin päällä. Hän kertoo, että ilossa ja energiassa, joita on saanut ihmisissä aikaan, on valtava voima, joka on tuntunut inspiroivalta ja jota hän ei missään nimessä halua saati aio antaa pois.

- Positiivisuuden levittäminen on niin saatanan vaikeaa tässä maassa.
 

Peili-kappale on Elastiselta rohkea veto. Se paljastaa sellaisen puolen artistista, jota ei ole aiemmin nähty – ainakaan kovin paljon.

Vaikka kappale on ankara, siitäkin välittyy tietynlaista positiivisuutta. On ihan ok, jos välillä on sellainen fiilis, että ei oikein lähde tai että on huono – myös Elastinen, yksi Suomen menestyneimmistä artisteista, kokee samanlaisia tunteita.

"Puhdistan odotuksia ja raivaan tilaa luovuudelle."― Elastinen

Samalla biisi on hieno startti Elastisen uudelle alulle, joka kiteytyy Elastisen pään sisällä tapahtuneille muutoksille ja tavoitteille.

- Puhdistan odotuksia ja raivaan tilaa luovuudelle. Jos on ollut joitain jatkumoita ja putkia, niin nyt voi katkaista ne kaikki. Ei kannata odottaa mitään itsestäänselvyyksiä.

Peili-kappaleen yhteydessä Elastinen julkaisi myös Näköala-nimisen kappaleen, jonka perusteella kaikki on kuitenkin erittäin hyvin.

Elastinen julkaisi kerralla kaksi uutta kappaletta. // Kuva: YleX / Juuli Aschan

Lue myös:

Rap on nykyään niin salonkikelpoista, että isovanhemmat voivat viedä lapsenlapsensa Elastisen keikalle

Analyysi: Cheek ja Elastinen ovat itse asiassa yllättävän erilaisia lavalla – tällaiset räppärit Profeetat-yhteiskonsertissa nähdään