Hyppää pääsisältöön

EU-tuomioistuin järjestää meppien kulukorvauksista julkisen kuulemisen

Euroopan parlamentin kokous.
Euroopan parlamentin kokous. Kuva: EPA/Olivier Hoslet Euroopan unioni,Belgia,Euroopan parlamentti

Euroopan unionin tuomioistuin järjestää torstaina 19. lokakuuta Luxemburgissa julkisen kuulemisen euroedustajien kulukorvausten käytöstä. Kuuleminen on seurausta 28 EU-maan toimittajaverkoston tekemistä paljastuksista. MOT on osa verkostoa.

Paljastukset tehtiin viime kesäkuussa. Kävi ilmi, että lukuisat Euroopan parlamentin jäsenet käyttävät yleistä kulukorvausta omiin kuluihinsa, vaikka se annetaan mm. toimistokulujen kattamiseen.

Europarlamentaarikot eli mepit saavat vuosittain palkkansa lisäksi 50 000 euron suuruisen potin, joka on tarkoitettu meppien omissa vaalipiireissään eli käytännössä kotimaissaan tehtävään työhön.

Parlamentti ei kuitenkaan valvo tämän 50 000 euron käyttöä. EU-tasolla yleiseen kulukorvaukseen käytetään noin 40 miljoonaa euroa vuodessa ja noin 200 miljoonaa euroedustajien viisivuotiskauden aikana.

Yle MOT julkaisi touko-kesäkuun vaihteessa yhdessä Euroopan laajuisen toimittajaryhmän kanssa tietoja varojen käytöstä. Selvityksestä käy ilmi esimerkiksi se, kuinka moni meppi todellisuudessa pitää kotimaassaan toimistoa. Lukuisilla edustajilla ei ole lainkaan toimistoja kotimaissaan, mutta silti he eivät palauta saamiaan rahoja.

Ohjelma Meppien piilobonukset on katsottavissa Yle Areenassa ja data-aineisto löytyy MOT:n nettisivuilta.

Viikko kesäkuisten paljastusten jälkeen parlamentin puhemies Antonio Tajani kokosi ryhmän ja antoi sille tehtäväksi selkiyttää ja vahvistaa olemassa olevia sääntöjä ja niihin liittyviä käytäntöjä. Työryhmän on määrä saada selvitys valmiiksi lokakuussa.