Hyppää pääsisältöön

Päätalo on jälleen ajankohtainen - nyt Koillismaan kirjailija kiinnostaa myös akateemisia naisia

Karoliina Timonen
Karoliina Timonen Karoliina Timonen Kuva: Karoliina Timonen Kalle Päätalo

Kalle Päätalon Iijoki-sarjaa kahlataan monissa naisten lukupiireissä. Päätalon kuvaama vanha suomalainen elämänmeno koukuttaa nyt erityisesti koulutettuja naisia. Vastikään ilmestyneestä ensimmäisestä kattavasta elämäkerrasta otetaan jo kolmatta painosta.

26 kirjaa, kymmeniä tuhansia sivuja. Päätalon Iijoki-sarja on maailman pisimpiä omaelämäkerrallisia romaanisarjoja. Mutta siinä missä ranskalaisen Marcel Proustin massiivisessa romaanisarjassa Kadonnutta aikaa etsimässä kastellaan madeleineleivosta lehmuksenkukkateehen, Iijoki-sarjassa kuvataan Koillismaan köyhän kansan todellisuutta.

Bloggaaja tarttui kirjasarjaan aluksi vitsinä

Karoliina Timonen on 40-vuotias espoolainen kirjailija ja intohimoinen lukija. Päätaloon hän tarttui osin vitsinä ensimmäisen kerran parikymppisenä. Silloin Iijoki-sarja jäi kesken, mutta myöhemmin hän tarttui kirjasarjaan uudelleen. Blogin ja FB:n kautta toimivassa lukupiirissä luettiin Iijoki-sarjaa urakalla.

– Mukaan ilmoittautuneet ja mukana pysytelleet kanssalukijat olivat laillani kirjabloggaajia, ja he olivat myös suunnilleen ikäisiäni naisia. Kirjabloggaajapiirin ohi kirjoituksiani kommentoivat yleensä mieslukijat, monet heistä vähän minua iäkkäämpiä.

Yllätyin ehkä siitä, miten paljon pidin Päätalosta, miten monia eri puolia löysin ja kuinka totaalisesti sarja on imaissut mukaan maailmaansa.

Naiset lukevat Päätaloa myös monessa muussa lukupiirissä. Ilmiselvästi Päätalon maailma viehättää nyt lukijoita ohi perinteisimmän ihailijakuntansa.

– Yllätyin ehkä siitä, miten paljon pidin Päätalosta, miten monia eri puolia löysin ja kuinka totaalisesti sarja on imaissut mukaan maailmaansa, Karoliina sanoo.

Päätalo on osa hitaan elämän muotia

Miljoonia kirjoja myyneellä Koillismaan kansalliskirjailijalla on aina ollut oma innostunut fanijoukkonsa. Monille Päätalon synnyinkoti Taivalkosken Jokijärvellä on lähes pyhiinvaelluskohde.

Samalta murrealueelta on kotoisin myös FT Ritva Ylönen, joka joitakin vuosia sitten teki väitöskirjansa Päätalosta. Vastikään häneltä ilmestyi ensimmäinen kirjailijasta tehty kattava elämäkerta, Kalle Päätalo, kirjailijan elämä. Se on ollut menestys. Kirjasta ollaan juuri ottamassa kolmatta painosta.

Päätalon elämäkerran kansi
Päätalon elämäkerran kansi Kuva: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura Kalle Päätalo

– Akateemisia naisia kiinnostanee Kalle Päätalossa ja hänen tuotannossaan samat asiat kuin muitakin naisia: Päätalo on miehisten tunteiden tulkki tavalla, jota suomalaiset miehet harvoin ovat, Ritva pohtii.
Päätalo on miehisten tunteiden tulkki tavalla, jota suomalaiset miehet harvoin ovat

– Päätalon kautta he pääsevät ehkä kurkistamaan omien poikakavereidensa ja aviomiestensä tunteisiin ja seksuaalisuuteen, kaikkiin inhimillisiin perustunteisiin. Ja tietenkin monien akateemistenkin naisten juuret ovat maaseudulla. Vähintään isovanhemmat tai isoisovanhemmat ovat maalta lähtöisin. Päätalo tarjoaa myös lähihistoriaa elävässä muodossa.
Päätalon elämäkerran kirjoittanut Ritva Ylönen
Ritva Ylönen Päätalon elämäkerran kirjoittanut Ritva Ylönen Kuva: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura Kalle Päätalo (yhtye)

Aivan tavaton ilmiö eivät akateemiset naiset Päätalon lukijakunnassa ole.

– Ainakin Iijoki-sarjan ilmestymisvuosikymmeninä akateemiset naiset olivat lukijakirjeiden mukaan hyvin edustettuina, Ritva kertoo. – Joukossa oli silmiinpistävän paljon opettajia.

Päätalo kuvailee asioita verkkaisesti, jopa hitaasti. Mikä siinä puhuttelee tämän päivän lukijaa, joka ei tahdo kestää edes tietokoneensa avautumista?

– Yksi nykytrendeistähän on ”hidas elämä,” samoin kuin turhan kulutuksen välttäminen, miettii Ritva.

Lukeminen hitaasti etenevää Päätalon tekstiä luo rauhan sataman kiireiseen elämään.
- Lukeminen hitaasti etenevää Päätalon tekstiä luo rauhan sataman kiireiseen elämään. Kun olin aikoinaan varsin hektisessä työelämässä, otin kotiin tultuani käteeni jonkun Iijoki-sarjan kirjan. Avasin sen summassa ja luin minulle jo ennestään tuttua tekstiä 10–50 sivua. Se rauhoitti kummasti. Sen jälkeen siirryin normaaleihin arkirutiineihin.

Päätaloviikko Taivalkoskella Karoliinan kesän kohokohta

Karoliina Timosen mukaan Päätalosta on vaikea päästä irti.

– Suomi on pullollaan meitä, jotka huomaavat kaipaavansa aina vain takaisin hänen kirjasarjansa äärelle ja maailmaansa sisälle, sanoo Karoliina. – Päätaloviikosta Taivalkoskella on jo muodostunut yksi kesieni toistuvista kohokohdista, ja minulla on suunnitteilla useitakin kirjoitus- ja muita projekteja Päätaloon liittyen. Eivät hänen kirjansa tietenkään kaikkien lukumakuun istu, mutta yleisesti ottaen uskon Päätalon arvostuksen vain kasvavan niin lukijoiden, kirjallisuudentutkijoiden kuin historioitsijoidenkin parissa.

Maalaisihmisten mikrohistoriaa

Karoliinan mukaan Päätalo kirjoineen tarjoaa nykyajan ihmiselle mahtavan kuvan maamme historiasta ja juuristamme, tavallisten maalaisihmisten mikrohistoriasta.

– Iijoki-sarja on todellinen aarreaitta paitsi sosiaalihistoriasta kiinnostuneille myös esim. kansatieteilijöille ja murretutkijoille, sanoo Karoliina. – Kirjat ovat myös todella hauskoja, eikä yksinomaan värikkään murreilmaisunsa takia. Omaelämäkerrallisuus ja jatkuvuus pitkän sarjan muodossa takaavat sen, että lukija todella asettuu osaksi kirjojen maailmaa, sulautuu siihen ja elää kertojan mukana. En yleensä koskaan lue kirjaa toistamiseen, mutta Iijoki-sarjasta tiedän, että kertaan sitä niin kauan kuin pystyn lukemaan.

En yleensä koskaan lue kirjaa toistamiseen, mutta Iijoki-sarjasta tiedän, että kertaan sitä niin kauan kuin pystyn lukemaan.

Karoliinan kirjablogi Kirjava kammari

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän