Hyppää pääsisältöön

Pakkohoito on monelle lottovoitto

Tahdosta riippumatonta psykiatrista hoitoa eli ns. pakkohoitoa saa Suomessa yhä harvempi sitä tarvitseva.

Pakkohoidettujen aikuisten määrä on vähentynyt lähes 30 prosenttia vuosina 1996-2015. Samana ajanjaksona mielentilatutkimuksien määrä on puolittunut.

Tämä ei johdu onnistuneesta siirtymisestä avohoitoon. Päinvastoin, tänä vuonna on ollut ennennäkemätön lähetteiden tulva avohoidosta takaisin psykiatriseen erikoishoitoon.

”Valtakunnallinen kriisipuhelin on entistä ruuhkautuneempi. Vastaamme vuosittain suunnilleen 50 000 puheluun. Suuri osa soittajista ei ole saanut apua julkisessa terveydenhuollossa”, kertoo Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck Spotlight-ohjelmassa ”Tappamalla pakkohoitoon”.

Maria Thelen on yrittänyt saada 26-vuotiaan poikansa pakkohoitoon ennen kuin tämä vahingoittaa itseään tai muita. Poika käyttää huumeita, jotka aiheuttavat psykooseja. Hoitoa poika on saanut lähinnä vankilassa.

”Itsemääräämisoikeus on Suomessa aivan liian suuri. Kuka tahansa voi sanoa, ettei halua hoitoon, ja saa sitten liikkua kadulla ihan vapaasti ja tehdä, mitä huvittaa”, Thelen sanoo.

Niuvanniemen sairaalan ylijohtaja Eila Tiihonen on sitä mieltä, että Maria Thelenin pojalla on oikeus saada hoitoa.

”Jos on psykoosisairaus ja päihdehäiriö sen ohessa niin tottakai ihmisellä on - päihdeongelmasta huolimatta - oikeus saada psykiatrista hoitoa. En tiedä miten on mennyt niin hankalaksi, ettei tahdosta riippumatonta hoitoa oikein ole enää. Näen täällä seurauksia siitä”, toteaa Tiihonen. Niuvanniemi on valtion psykiatrinen sairaalaa Kuopiossa. Sairaala toimii Itä-Suomen yliopiston oikeuspsykiatrian klinikkana.

Maaliskuussa 2018 sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän on määrä esitellä muutoksia itsemääräämisoikeuteen.

Muistisairaat, päihderiippuvaiset ja kehitysvammaiset ovat siirtymässä samaan yleislakiin, joka tähän asti on sallinut vain psykoosipotilaiden pakkohoidon. Myös avohoidon psykiatriset lääkärinkäynnit voivat tulevaisuudessa muuttua pakollisiksi.

Spotlight on katsottavissa Yle Areenassa ja sen on toimittanut Stefan Brunow.

Kommentit