Hyppää pääsisältöön

Ristituulessa on visuaalisesti ainutlaatuinen kuvaus virolaisten pakkosiirroista Siperiaan

Nainen pitelee lasta sylissään elokuvassa Ristituulessa
Nainen pitelee lasta sylissään elokuvassa Ristituulessa Yle Teema,teeman elokuvat

Draama traagisesta rakkaudesta ja ensimmäisistä virolaisten kyydityksistä Siperiaan kesällä 1941, jotka Neuvostoliitto pani toimeen miehitettyään maan.
Teema keskiviikkona 29.8. klo 21.50. Areenassa 30 päivää.

"Kesäkuun kyyditykset" tapahtuivat touko–kesäkuussa 1941. Silloin Neuvostoliitto pakkosiirsi kymmeniätuhansia ihmisiä juuri miehittämiltään alueilta kuten Baltian maista ja itäisestä Puolasta. Kohtena oli "neuvostovastaisia elementtejä", siis varakkaita ihmisiä, maanomistajia sekä ylipäänsä poliittisesti aktiivisia ihmisiä perheineen.

Martti Helden ohjaama Ristituulessa (2014) perustuu erään karkotetun päiväkirjaan sekä ajalta säilyneisiin kirjeisiin ja valokuviin. Päähenkilö Erna Tammin ja hänen perheensä elämää seurataan kyyditysten jälkeen kahdentoista vuoden ajan.

Elokuva on mustavalkoinen, ja se on toteutettu visuaalisesti hyvin omalaatuisella tavalla: sen otokset ovat ikään kuin kamera-ajoja sisällä vanhoissa valokuvissa. Ihmiset ovat asetelmissa, pysähtyneinä kesken tapahtumien ja kesken liikkeidensä, kuka missäkin asennossa, ja kamera liikkuu heidän keskellään. Kohtaukset on kuvattu oikeiden näyttelijöiden avulla, eli niitä ei ole toteutettu tietokoneella tai muuten trikkikuvina. Elokuvan jälkeen Teemalla nähdään lyhyt dokumentti sen kuvauksista.

  • Ristituulessa (Risttuules), Viro 2014. O: Martti Helde. N: Ingrid Isotamm, Laura Peterson, Mirt Preegel, Tarmo Song

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa