Hyppää pääsisältöön

Tervo palaa televisioon ja käy Kekkosen kimppuun

Jari Tervo istuu Lepikon torpan pöydän ääressä. Pöydällä Urho Kekkosen kuva.
Jari Tervo istuu Lepikon torpan pöydän ääressä. Pöydällä Urho Kekkosen kuva. Jari Tervo istuu Lepikon torpan pöydän ääressä. Pöydällä Urho Kekkosen kuva. Kuva: Yle Kuvapalvelu Jari Tervo,Kekkonen -sarjan markkinointikuva

Kirjailija Jari Tervo palaa muutaman kuukauden tauon jälkeen televisioon. Hän myönsi aiheesta haastattelun itselleen.

Mitä kuuluu, kirjailija Jari Tervo?

— Tähän saakka meni hyvin.

Harmittaako, kun et ole enää televisiossa? Varmaan harmittaa.

— Itsehän minä sieltä lähdin. Ja kun kerran otit asian puheeksi, itsehän minä sinne palaan.

Mitä?

— Tuotantoyhtiö Intervisio on tuottanut Ylelle kahdeksanosaisen Kekkonen-dokumenttisarjan, joka käsittelee 1900-luvun suomalaisen politiikan suurmiehen Urho Kekkosen elämää ja tekoja.

Miksi Kekkosesta pitää kaikenlaisten muistelmien, elämäkertojen, tutkimusten ja näytelmien lisäksi tehdä dokumenttisarja?

— Kun tutkimme sarjan työryhmän kanssa aihetta, huomasimme hämmästykseksemme, että Kekkosesta ei ole tehty kattavaa dokumenttisarjaa. Se oli valtava puute, kun ajatellaan Kekkosen vaikutusta Suomen historiaan ja suomalaiseen yhteiskuntaan.

President Urho Kekkonen håller nyårstal den 1.1.1958
1958 President Urho Kekkonen håller nyårstal den 1.1.1958 Kuva: Yle Bildtjänst / Aarne Pietinen.

Oliko Kekkonen Suomen historiassa presidentti muitten joukossa?

— Kaikkea muuta. Hänen aikanaan tasavallan presidentti oli valtakunnan kiistaton ykkönen. Silloin presidentin valtaoikeudet olivat huomattavasti laajemmat kuin nykyään ja Kekkonen kyllä käytti kaiken sen vallan, joka hänelle annettiin. Joskus tuntui siltä, että hän käytti myös sen vallan, jota ei annettu.

— Kekkonen toimi tasavallan presidenttinä kaksikymmentäviisi vuotta. Häntä lähimmäksi ovat päässeet Mauno Koivisto ja Tarja Halonen. He toimivat presidentteinä kaksitoista vuotta.

— Kekkosen valtakauden loppupuolella maan kaikki korkeat viranhaltijat olivat hänen nimittämiään. He olivat saaneet virkansa suoraan hänen kädestään. Tämä vaikutti varmasti siihen, ettei kansakunnan kerma halunnut häntä arvostella.

— Vuosina 1956-81 tasavaltaa palveli kaksitoista pääministeriä, mutta vain yksi presidentti, tämä Kekkonen.

Mitä asioita Kekkosen uran varrelta sarja kattaa?

— Sarjassa käsitellään Kekkosen uran kaikki koho- ja/tai käännekohdat.

— Kekkonen toimi nuorena juristina Etsivän Keskuspoliisin eli aikansa Suojelupoliisin kovanyrkkisenä kommunistien kuulustelijana. Tekijät ovat löytäneet Kekkosen tästä elämänvaiheesta myöhemmin kummunnutta uutta tietoa.

— Kekkonen valitsi puolueekseen maalaisliiton ja pääsi ministeriksi jo selvästi alle nelikymppisenä.

— Kekkonen kiivaili Pekka Peitsi –nimimerkin suojasta jatkosodan aikana ryssää vastaan, mutta teki myöhemmin ulkopoliittisen täyskäännöksen. Hän ei vuoden 1942 marraskuun jälkeen enää koskaan julkisesti arvostellut venäläisiä.

— Kaikki nämä käsitellään: suhteet venäläisiin, suhteet muihin suomalaisiin poliitikkoihin, jotka pyrkivät presidentiksi, suhteet naisiin, kritiikinsietokyky, urheilu, saunominen, viina, hiihtäminen, suomettuminen, vanhuus, vallasta luopumisen vaikeus, yksinäisyys.

Urho Kekkonen håller Nyårstal 1.1 1972
Urho Kekkonen håller Nyårstal 1.1 1972 Kuva: Håkan Sandblom/Yle Kuvapalvelu Urho Kekkonen

Mistä aineistosta sarja rakentuu?

Yleisradion arkisto on tällaisessa sarjassa aarreaitta. Sitä on hyödynnetty voimallisesti. Näemme klassisia arkistopätkiä, mutta myös harvinaisempaa filmimateriaalia. Sarjan tekijät ovat perehtyneet parhaaseen Kekkosta käsittelevään historiantutkimukseen.

Urho Kekkosen arkisto Orimattilassa on luonnollisesti ollut meille myös hyvin tärkeä. Sarjassa haastatellaan muitten muassa Kekkosen aikalaispoliitikkoja, eturivin historiantutkijoita, Kekkosen lapsenlapsia, kainuulaisia vaikuttajia. Kekkosta katsellaan monesta näkökulmasta. Muuten hänestä ei saisi kokokuvaa.

Montako jaksoa sarjassa on?

— Sarjassa on kahdeksan puolen tunnin jaksoa.

Milloin televisiosarja alkaa?

— Yleisradio esittää Kekkos-sarjan parhaaseen mahdolliseen aikaan, joulun ja uuden vuoden juhlakaudella.

— Kekkonen näytetään kahdessa ryppäässä. Ensimmäinen jakso esitetään 26. joulukuuta eli tapaninpäivänä ja seuraavat kolme jaksoa peräkkäisinä iltoina samaan aikaan. Viides jakso tulee ulos uudenvuodenpäivänä ja sarjan loput jaksot seuraavina iltoina samaan aikaan. Kaikki kahdeksan jaksoa, koko sarja, näytetään televisiossa siis runsaan yhden viikon aikana.

Tuleeko Kekkosta myös jostain muusta tuutista?

— Kekkosen voi katsoa TV1:n lisäksi Yle Areenasta ja verkkoon tulee muutakin Kekkos-sisältöä. Kekkos-produktion materiaalista toimitetaan myös radiosarja Kekkonen ei kuole koskaan. Se alkaa Yle Radio 1:ssa 28.12.2017. Kekkonen on monikanavainen.

Mitäs sinä tässä sarjassa teet? Sinunhan piti lähteä televisiosta. Niin kyllä lupasit. Jätit jäähyväiset televisiolle vasta viime kesäkuussa. Yesterdayta veisattiin.

— Hyvästelin siis Uutisvuodon katsojat. Puhuimme tuottaja Antti Seppäsen kanssa tästä sarjasta ensimmäisen kerran ainakin kolme vuotta sitten.

— Kekkos-sarjaa varten ideoin käsikirjoitusta. Kirjoitin satakunta spiikkiä yhdessä käsikirjoittaja Marjo Vilkon kanssa. Sarjassa kerron suomalaisille Kekkosesta vallan linnakkeitten edessä, mutta myös niissä paikoissa, missä tavalliset, vallattomat suomalaiset liikkuvat.

— Haastattelin enimmäkseen Tamminiemessä suomalaisen ruhtinaan elämän ja toiminnan kannalta oleellisia, läheisiä henkilöitä. Pääsin puhaltamaan Kekkosen huuliharppuun. Sarjan jaksojen lopputekstien aikana kuullaan huuliharpulla soitettua Porilaisten marssia. Sen soittaa Urho Kekkonen.

Miksi sinut valittiin tähän sarjaan? Mitä sinä muka tiedät Kekkosesta?

— Kirjoitin kolmetoista vuotta sitten Myyrä-romaanin, joka käsittelee kovasti Kekkosen näköisen miehen vaiheita. Perehdyin silloin myös oikeaan Kekkoseen. Olen kirjoittanut Ohranan, Troikan ja Matriarkan. Ne kaikki käsittelevät joltain kantilta Suomen 1900-luvun historiaa. Olen historian amatööri, sanan latinalaisjuurisessa merkityksessä, eli historian rakastaja.

Miltäs se Kekkonen nyt sitten sinun mielestäsi vaikutti, kun teitte hänestä sarjaa?

— Kyllä se mies on ehtinyt hengästyttävän paljon. Herranjestas, miten se onkaan kerennyt.

Teetko Kekkosesta konnan vai sankarin?

— Hän oli molempia, mutta sen lisäksi myös sutki, veijari, köyhän ystävä, opportunisti, sanataituri, patriootti, korkeushyppääjä, karrieristi, naistenmies ja miestenmies. Mielellään myös lauloi otettuaan. Hän oli täysi Kekkonen.

Kekkonen -dokumenttisarja alkaa 26. joulukuuta klo. 20.00 (Yle TV1) ja radiosarja Kekkonen ei koskaan kuole 28. joulukuuta klo 12.10 (Yle Radio 1). Sarjat tuottaa Ylelle tuotantoyhtiö Intervisio.

Muokattu: 19.10. tarkennettu sarjan lähetysaikoja.

Haastattelijana ja haastateltavana Jari Tervo

Kommentit