Hyppää pääsisältöön

Vaakakapina julistaa ruokarauhan: annetaan ihmisten syödä rauhassa ja hyvin!

Häpeätkö annoksiasi? Puhutaanko lounaspöydässä aina kaloreista? Kun ruokarauha on rikkoutunut, syöminen ei ole luontevaa ja rentoa. Tässä viisi voimalausetta sinulle, joka haluat ryhtyä ruokarauhanturvaajaksi.

Vaakakapinan julistaman #ruokarauhan tarkoituksena on muistuttaa siitä, että syöminen on ihmisen perustarve, josta ei tarvitse tuntea syyllisyyttä. Ruokarauhajulistuksen sanoma on tarkoitettu nautittavaksi kaikkiin ruokapöytiin. Annetaan rauha itselle ja muille!

1. Syöminen on yksi elämän nautinnoista ja perustarve

Meidän kaikkien on syötävä. Anna kehollesi mitä se tarvitsee - myös kohtuudella herkkuja. Terve syöminen on yhdistelmä makuja, elämyksiä, kokemuksia, stressittömyyttä ja joustavuutta. Huolehditaan työpaikoilla ja oppilaitoksissa siitä, että jokaisella on mahdollisuus syödä rauhassa ja hyvin, joka päivä.

2. Jokainen valitsee itse, mitä syö ja miten paljon. Toisten syömisiä ei ole tarve kommentoida

Sinulle sopiva ruokavalio tai ruoka-annoksen koko ei ole kaikille sopiva. Keskity nauttimaan omasta ateriastasi ja anna toisten tehdä samoin.

3. Syöminen ei ole palkinto, rangaistus tai sosiaalisen miellyttämisen väline

Ruokaa ei tarvitse ansaita. Tuputtaminen ei ole rakkautta. Älä loukkaannu, jos joku sanoo kiitos ei. Etsi muita ilahduttamisen muotoja herkkujen lisäksi. Ruoka on vain ruokaa, älä lataa siihen muita merkityksiä.

4. Ruokailuhetkeen kuuluu ilo, ei syyllistäminen tai selittely

Kun pöydässä vallitsee ruokarauha, syömiseen liittyy neutraaleja ja positiivisia merkityksiä. Annoksen sisältöä ei tarvitse puolustella itselle eikä muille. Kalorien kauhistelu pilaa tunnelman ja negatiivinen ruokapuhe on kitkerä mauste.

5. Ruokia ei tarvitse jaotella sallittuihin ja kiellettyihin

Syömisten kanssa kannattaa olla joustava. Terveessä ruokasuhteessa mikään yksittäinen ruoka-aine ei ole kiellettyä. Syöminen ei ole miinakenttä vaan leikkikenttä!

Tämän kuvan saa jakaa!

Vaakakapina julistaa ruokarauhan
Vaakakapina julistaa ruokarauhan Kuva: pixabay.com/congerdesign, grafiikka: YLE / Annukka Palmén-Väisänen vaakakapina

Tulosta A4-kokoinen Ruokarauha-juliste tästä: RUOKARAUHA (PDF)

Mitä #ruokarauha tarkoittaa?

Syöminen on perustarpeen tyydyttämistä, ja siitä saa nauttia.

Ruokarauha turvataan, kun syödään hyvällä ruokahalulla, ilman syyllisyyttä ja selittelyä.

Jätetään negatiivinen ruokapuhe pois pöydästä ja annetaan itselle ja muille #ruokarauha.

Kutsumme työpaikat ja oppilaitokset mukaan: annetaan ihmisten syödä rauhassa ja hyvin, joka päivä!

Syöminen

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina