Häpeätkö annoksiasi? Puhutaanko lounaspöydässä aina kaloreista? Kun ruokarauha on rikkoutunut, syöminen ei ole luontevaa ja rentoa. Tässä viisi voimalausetta sinulle, joka haluat ryhtyä ruokarauhanturvaajaksi.
Vaakakapinan julistaman #ruokarauhan tarkoituksena on muistuttaa siitä, että syöminen on ihmisen perustarve, josta ei tarvitse tuntea syyllisyyttä. Ruokarauhajulistuksen sanoma on tarkoitettu nautittavaksi kaikkiin ruokapöytiin. Annetaan rauha itselle ja muille!
1. Syöminen on yksi elämän nautinnoista ja perustarve
Meidän kaikkien on syötävä. Anna kehollesi mitä se tarvitsee - myös kohtuudella herkkuja. Terve syöminen on yhdistelmä makuja, elämyksiä, kokemuksia, stressittömyyttä ja joustavuutta. Huolehditaan työpaikoilla ja oppilaitoksissa siitä, että jokaisella on mahdollisuus syödä rauhassa ja hyvin, joka päivä.
2. Jokainen valitsee itse, mitä syö ja miten paljon. Toisten syömisiä ei ole tarve kommentoida
Sinulle sopiva ruokavalio tai ruoka-annoksen koko ei ole kaikille sopiva. Keskity nauttimaan omasta ateriastasi ja anna toisten tehdä samoin.
3. Syöminen ei ole palkinto, rangaistus tai sosiaalisen miellyttämisen väline
Ruokaa ei tarvitse ansaita. Tuputtaminen ei ole rakkautta. Älä loukkaannu, jos joku sanoo kiitos ei. Etsi muita ilahduttamisen muotoja herkkujen lisäksi. Ruoka on vain ruokaa, älä lataa siihen muita merkityksiä.
4. Ruokailuhetkeen kuuluu ilo, ei syyllistäminen tai selittely
Kun pöydässä vallitsee ruokarauha, syömiseen liittyy neutraaleja ja positiivisia merkityksiä. Annoksen sisältöä ei tarvitse puolustella itselle eikä muille. Kalorien kauhistelu pilaa tunnelman ja negatiivinen ruokapuhe on kitkerä mauste.
5. Ruokia ei tarvitse jaotella sallittuihin ja kiellettyihin
Syömisten kanssa kannattaa olla joustava. Terveessä ruokasuhteessa mikään yksittäinen ruoka-aine ei ole kiellettyä. Syöminen ei ole miinakenttä vaan leikkikenttä!
Tämän kuvan saa jakaa!

Tulosta A4-kokoinen Ruokarauha-juliste tästä: RUOKARAUHA (PDF)