Hyppää pääsisältöön

Vuosisadan kirja on Sinuhe egyptiläinen

Yleisö on äänestänyt Vuosisadan kirjaksi Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen. Onnea, Sinuhe! Voittaja julkistettiin Vuosisadan kulttuurigaalassa 18.10.2017. Toiseksi eniten ääniä sai Väinö Linnan Tuntematon sotilas ja kolmanneksi Väinö Linnan trilogia Täällä Pohjantähden alla.

1. Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen (1945)

Mika Waltarin historiallinen romaani Sinuhe egyptiläinen on ylittämätön kirjaklassikko ja yksi eniten käännetyistä suomalaisista kaunokirjallisista teoksista. Sinuhe egyptiläinen on kiehtova sekoitus muinaishistoriaa ja armotonta taistelua ihanteiden ja elämän todellisuuden välillä. Kaukaiseen aikaan ja maahan sijoittuva romaani on laaja ja monitahoinen lukunautinto. 40 kielelle käännetty romaani oli myös kansainvälinen menestys. Teos oli Yhdysvalloissa eniten myynyt ulkomainen kirja 1980-luvulle asti. Sinuhe egyptiläinen on myös vuoteen 2016 mennessä ainoa suomalainen romaani, joka on saanut Hollywood-filmatisoinnin.

Tutustu Sinuhe egyptiläiseen:

Palkki, jossa lukee Kuuntele kirja
Palkki, jossa lukee Kuuntele kirja Kirjojen Suomi,kuuntele kirja

2. Väinö Linna: Tuntematon sotilas (1954)

Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa tiivistyy suomalaisuuden ytimenä pidetyt piirteet: sisu, osaaminen, sitkeys ja ylpeys suomalaisuudesta. Linna kirjoitti rakastettavia sankareita, jotka hän uskalsi surmata yksi toisensa jälkeen. Tuntematon sotilas oli valtava myyntimenestys, ja se on edelleen yksi Suomen tunnetuimmista kaunokirjallisista teoksista. Suomalaisen kirjallisuuden klassikoksi noussut teos herätti ilmestyessään suuren kirjasodan. Teoksen värikäs, karu ja realistinen kuvaus sodasta ja sotilaista poikkesi totutusta sotaa romantisoivasta tyylistä. Suuri yleisö otti kuitenkin teoksen vivahteikkaine murredialogeineen omakseen.

Tutustu Tuntemattomaan sotilaaseen:

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa

3. Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla (1959, 1960 ja 1962)

Väinö Linnan romaanitrilogia Täällä Pohjantähden alla on piirtynyt suomalaisten muistiin lähihistorian näkemyksellisenä kuvauksena. Linnan teossarja kuvaa suomalaisen yhteiskunnan muutokset aina työväenliikkeen noususta suurlakkoon, sisällissotaan, lapualaisvuosiin kuin talvi -ja jatkosotaankin vuosina 1884-1954. Trilogian erityisenä ansiona on pidetty sitä, että se nosti sisällissodan käsittelyssä esiin punaisten näkökulman. Täällä Pohjantähden alla on realistinen ja humaani tarina niistä uhrauksista, joita pienet ihmiset ja tavalliset perheet joutuivat tekemään, hiekanmurusina historian rattaissa.

Tutustu Täällä Pohjantähden alla -trilogiaan:

Palkki, jossa lukee Kuuntele kirja
Palkki, jossa lukee Kuuntele kirja Kirjojen Suomi,kuuntele kirja

Vuosisadan kirjan valinta on osa Kirjojen Suomi -hanketta

Vuosisadan kirja -palkinto jaettiin 18.10. Turun Logomossa Vuosisadan Kuttuurigaalassa, jossa juhlittiin ja palkittiin suomalaista kulttuuria, taidetta ja kulttuurintekijöitä sadan itsenäisyyden vuoden ajalta. Voittaja äänestettiin Kirjojen Suomen kokoaman sadan kirjan listan pohjalta. Lista sisältää kultakin Suomen itsenäisyyden vuodelta kirjan, joka osuvimmin kuvaa kyseistä vuotta. Myös listan ulkopuolisia teoksia sai äänestää. Tutustu Kirjojen Suomen sadan kirjan listaan ja lue sähkökirjoja täällä: https://yle.fi/aihe/kirjojen-suomi/101-kirjaa

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

Kirjojen Suomi