Hyppää pääsisältöön

Duodecim: ”Ei rakenteellista korruptiota, mutta ehkä yksilöitä”

Helsingin yliopiston professori Teppo Järvinen sai syyskuussa Lääkäriliitolta julkisen varoituksen epäkollegiaalisesta käyttäytymisestä. Varoituksen syynä oli Järvisen vuotta aiemmin pitämä luento Suomen Psykologiliiton kansainvälisessä tilaisuudessa. Tilaisuuden aiheena oli rakenteellinen korruptio.

Helsingin yliopiston professori Teppo Järvinen
Helsingin yliopiston professori Teppo Järvinen Kuva: Yle lääkärit

”Osana luentoani yritin tuoda esille kansainvälisiä hälyttäviä merkkejä hoitosuosituksissa eli, onko ryhmän puheenjohtajalla tai ryhmän jäsenillä runsaasti taloudellisia sidonnaisuuksia. Psykiatriyhdistys teki kantelun ja Lääkäriliitossa päädyttiin siihen, että olen toiminut epäkollegiaalisesti, kun olen verrannut kollegoita rikollisiin”, professori Järvinen kertoo maanantaina esitettävässä MOT -ohjelmassa ”Luulosairaan käypä hoito”.

Kantelun tehneen Psykiatriyhdistyksen puheenjohtaja Sami Pirkola katsoo, että lääkäreiden sidonnaisuudet ja korruptio ovat eri asioita.

Psykiatriyhdistyksen puheenjohtaja Sami Pirkola
Psykiatriyhdistyksen puheenjohtaja Sami Pirkola Kuva: Yle puheenjohtajat,Psykiatriyhdistyksen puheenjohtaja Sami Pirkola

”Järvinen nimesi psykiatriyhdistyksen jäseniä ja puhui korruptiosta. Hän antoi ymmärtää psykiatriyhdistyksen jäsenien syyllistyneen korruptioon”, Pirkola toteaa.

Professori Järvinen on palkittu polvikirurgian ja osteoporoosin asiantuntija. Hän on kritisoinut ylidiagnosointia, tarpeettomia hoitoja ja taloudellisia sidonnaisuuksia.
Järvinen katsoo, että hoitosuositusten teko pitäisi antaa riippumattomille asiantuntijoille.

”Nykymuodossaan niitä ei valitettavasti voi pitää kovin korkeatasoisina. Suosituksia tekevät päättävät mitä hoitoja korvataan ja mitä kuuluu käyttää. Heidän kuuluisi ymmärtää tutkimusnäyttöä ja olla siinä ammattilaisia”, Järvinen painottaa.

Suomen käypä hoito -suositukset laatii lääkäreiden muodostama yhdistys eli Duodecim. Suosituksia noudatetaan ympäri Suomea vaikka ne eivät olekaan viranomaisten tekemiä tai valvomia. Suosituksissa saatetaan korostaa tietyntyyppisten lääkeaineiden käyttöä potilaan hoidossa.

Lääkkeitä sairaalassa potilaille jaettavissa annoskupeissa.
Lääkkeitä sairaalassa potilaille jaettavissa annoskupeissa. Kuva: Yle Pillerit,Tabletti,tabletit (puristeet),annoskoko,lääkkeet

Lääketehtailla on siten voimakas intressi saada omat lääkeaineensa suosituksiin. Suositusten laatijoiden on tehtävä sidonnaisuusilmoitus. Käypä hoito -suositustyöryhmien käsikirjassa todetaan, että ”suositusta ei julkaista ennen kuin sidonnaisuusilmoitukset on saatu kaikilta kirjoittajilta.”

Duodecim ja mm. montaa suositusta laatineet henkilöt vakuuttavat, että heidän aiemmat tai nykyiset sidonnaisuutensa eivät vaikuta suosituksiin. Lääkäriliitto sai viime vuonna lehtensä kautta pari miljoonaa ja Duodecim miljoonan verran tuloja lääketeollisuudelta. Psykiatriyhdistykselle tuloja on kertynyt 67 000 - 117 000 euroa vuodessa.

”En osaa nähdä siellä rakenteellista korruptiota, mutta ehkä yksilöitä”, toteaa Käypä hoito suositusten päätoimittaja Jorma Komulainen.

TV1 maanantaina klo 20
Toimittaja: Nina Malmberg

Tekstiä korjattu: Suositusten laatijoiden on tehtävä pakollinen sidonnaisuusilmoitus. Se ei ole vapaaehtoinen. 20.10.2017 / RJ
Muokattu: vaihdettu trailerin tilalle koko ohjelma katsottavaksi 24.10.2017 MK

Muokattu: lisätty JSN:n langettava päätös 23.4.2018 MK

Kommentit