Hyppää pääsisältöön

Finnmark - rautujärvien luvattu paikka

Finnmark on Norjan pohjoisin lääni. Sen puhdas luonto ja kirkkaat vedet houkuttelevat suomalaisiakin kalastajia nauttimaan omasta rauhasta.

Finnmarkissa kalastusta valvotaan tarkasti. Ulkomaisille kalastajille on tiettyjä rajoitteita, mutta lupa-asiat ja välinehuollon kunniallisesti hoitamalla voi suomalainen turisti nauttia hyvillä mielin rautulampien annista.

Raudun, taimenen ja harjuksen kannat ovat Finnmarkissa erittäin vahvoja. Rautua on kuin ahvenia Suomessa. Kalavesiä löytyy paljon ja kalastuspaine on melko vähäistä, varsinkin kauempana maanteistä. Alamittoja tai saaliskiintiöitä ei ole, mutta kohtuus on aina hyvä muistaa.

Pohjois-Norjan vesiltä voi nostaa komean harjuksen.

Kalastusluvat sisävesille voi ostaa paikan päältä lupia myyvistä kohteista, kuten urheilu- ja kalastusliikkeistä. Etukäteen luvat saa hankittua netistä, Finnmarkseiendommenin eli FeFon verkkosivuilta.

Kalastusvälineet, kahluuhousut sekä mahdollinen vene tai kelluntarengas tulee desinfioida Finnmarkiin saavuttaessa. Desinfioinnilla ehkäistään muista vesistöistä tulevia tauteja. Toimenpiteestä saa todistuksen, joka tulee näyttää lupatarkastajalle. Jos todistusta ei ole, kalastusvälineet takavarikoidaan ja kalastajaa rangaistaan tuntuvilla sakoilla. Välineiden desifiointipisteet löytyvät oheisesta kartasta.

Auringonlasku Finnmarkissa on kaunista katseltavaa.

Jos haluaa lähes varman kalasaaliin, kannattaa suunnata Jiesjärvelle. Se on Finnmarkin suurin järvi, josta voi napata viiden kilon taimenen tai runsaasti noin 300 - 600 gramman rautuja. Järvi on kesäaikaan erittäin rauhallinen. Keväisin järvellä käy runsaasti pilkkijöitä ja kelkkailijoita.

Kielitaidon puutetta ei kannata pitää esteenä reissulle. Internetistä löytää suomen- ja englanninkielistä tietoa kalapaikoista ja tarvittaessa voi turvautua oppaan apuun. Kokeneet eränkävijät voivat myös lähteä omatoimisesti tutustumaan Finnmarkin vesille.