Hyppää pääsisältöön

Kaija Koon päivä: Viimeinen Vain elämää -kausi huipentuu, Cheek omistaa biisin edesmenneelle isälleen ja Toni Wirtanen valitsee kirjoittamansa kappaleen

Kaija Koon päivä on Vain elämää -ohjelman viimeinen artistipäivä.

Vain elämää -ohjelmassa vietetään Kaija Koon päivää. // Kuva: Nelonen/Petri Aho

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään Kaija Koon päivää. Jos et halua tietää jakson tapahtumista ennakkoon, älä jatka lukemista.

Kaija Koo on totuttu näkemään itsenäisen ja vahvan naisen ruumiillistumana, joka voimaannuttaa musiikillaan. Vain elämää -pöydän ääressä artisti kertoo myös hyvin toisenlaisesta Kaija Kokkolasta. Laulaja muun muassa sanoo, että hän välttelee usein sosiaalisia tilanteita vapaa-ajallaan ja on kärsinyt ulkonäköpaineista.

Päivän ensimmäisen biisin esittää Toni Wirtanen, joka valitsee Kaija Koolle kirjoittamansa kappaleen Vapaa. Apulannan keulakuva sanoo, että hän on halunnut jo monta vuotta esittää kappaleen myös itse. Wirtasen versioimana biisi kuulostaa siltä, että se voisi aivan hyvin olla myös Apulannan oma. Rokkari kertookin, että yhtyeen rumpali Sipe Santapukki olisi halunnut laulun aikoinaan Apikselle.

Kaija Koon päivänä Satulinnassa keskustellaan paljon myös omista vanhemmista ja vanhemmuudesta. Aihe herkistää porukan monen eri näkökulman takia.

Kaija Koo liikuttuu erityisesti Jenni Vartiaisen biisivalinnasta, Sydän vähän kallellaan. Esityksen jälkeen Kaija avaa rankan tarinan kappaleen taustalla.

- Mulla oli samaan aikaan avioero ensin, ja sitten lapsi joutui kahdeksi vuodeksi sairaalaan moottoripyöräonnettomuuden takia.

Vanhemman ja lapsen välisestä suhteesta kertova kappale saa Cheekin miettimään omaa äitiään.

- Tuli ikävä omaa pientä äitimuoria. Tajuaa miten tärkeää se on, että siellä menee käymään. Hän istuu siellä yksin kissan kanssa päivät pitkät. Usein kun menen sinne, kysyn, että miksi sulla ei ole edes nämä valot päällä. Pitäisi käydä useammin, räppäri sanoo.

Perhesuhteisiin palataan myös jakson lopussa, kun Cheek esittää _Surulapsi-_kappaleen, jonka hän on versioinut kirjeeksi edesmenneelle isälleen. Räppäri kertoo tarinan omasta näkökulmastaan erittäin samaistuttavalla tavalla, sillä lähes jokainen ihminen hakee jossain vaiheessa elämäänsä hyväksyntää omilta vanhemmiltaan. Kaija Koo kehuu esityksen jälkeen Cheekin rehellistä tulkintaa.

Tunteikas päivä päättyy Jenni Vartiaisen ja Kaija Koon duettoon.

Kaija Koon päivä on Vain elämää -kauden viimeinen artistipäivä. Ensi viikolla nähdään uudistettu Encore-päivä. Jaksossa artistit esittävät omia lempikappaleitaan mistä tahansa genrestä, keneltä tahansa artistilta.