Hyppää pääsisältöön

Media tahtoo olla sosiaalinen

Aristoteleen kantapään saamaa postia
Aristoteleen kantapään saamaa postia Kuva: Tina Cavén Aristoteleen kantapää,Postia

Me teemme ohjelmaa, jonka sisältöön te voitte vaikuttaa!

Kuuntelijoidemme ilmiantoja, vinkkejä ja toiveita saapuu runsaasti niin sähköiseen kuin perinteiseen postilaatikkoon. Kiitos siitä! Myös Facebook -ryhmän merkitys ajatusten vaihdon välineenä ja vinkkivarastona on lisääntynyt jäsenmäärän kasvun myötä voimakkaasti.

Aristoteleen kantapää -nimisessä Facebook-ryhmässä on tällä hetkellä noin 22 300 jäsentä ja se kasvaa koko ajan. Jäseniä asuu Suomen lisäksi ympäri maailmaa. Suomesta jäseniä löytyy Hangosta Utsjoelle. Täytyy uskoa, että suomen kieli kiinnostaa!

Kvinna surfar på sin mobiltelefon.
Kvinna surfar på sin mobiltelefon. Kuva: Pixabay puhelimet,älypuhelimet,iPhone,Apple,internet,Facebook,Roaming

Naiset ovat ryhmämme jäsenistössä enemmistönä 58 prosentilla. Ikähaarukka on teinistä eläkeläiseen, ikätaulukon korkeimpien pylväiden sijoittuessa 35-44 kohdalle. Hienoa, että ryhmä on niin heterogeeninen!

Kun kysyimme jäseniksi pyrkiviltä, onko heillä joku kieleen liittyvä aihe, jota he toivoisivat ohjelmassa käsiteltävän, saimme valtavan määrän ehdotuksia. Useimmin toistuvat toiveet koskivat yhdyssanoja, sanojen ja sanontojen etymologiaa ja kielen kehitystä.

Vinkki kaikille kielen kehityksestä kiinnostuneille: joulukuun 20. päivä tulee radiosta jakso, jonka aiheena on, miten suomen kieli on muuttunut 100 vuodessa.

Mitä teille tulee mieleen sanasta muhju?― Anna, Facebook

Kysymykseen, mitä jäseneksi pyrkivät odottavat ryhmältä, saa useinmiten vastukseksi: hyväntuulista, asiallista keskustelua kielen ilmiöistä, tietoa ja vinkkejä. Tämä myös pitkälti toteutuu ryhmässämme, joka pääsääntöisesti noudattaa sille asetettuja tavoitteita.

Ryhmän kuvauksessa kerrotaan, että ryhmän sivulla keskustellaan Aristoteleen kantapää -radio-ohjelmassa käsitellyistä aiheista ja muista suomen kieleen liittyvistä ilmiöistä. Sivulle voi myös ilmiantaa median kielikukkasia ja ohilaukauksia. Julkaisuissa on toivottavaa selventää, mikä kielellinen ongelma siinä vaivaa. Enemmistön viihtymisen takaamiseksi aihepiiriin kuulumattomat julkaisut ja kommentit poistetaan varoituksetta. Ohjelmaideat ja -toiveet ovat tervetulleita ryhmän sivulle tai osoitteeseen: aristoteles(at)yle.fi

Palstalla on usein pohdittu sujuvaa suomennosta moniroottoriselle kauko-ohjattavalle pienoishelikopterille. Aamun YLE-artikkeli tarjoaa nyt vahvasti "droonia".― Ville, Facebook
.
Kamerakopteri Phantom 4 lennossa
Kamerakopteri Phantom 4 lennossa Kuva: Henrietta Hassinen / Yle Drone,Phantom,kuvaaminen

Ryhmässä keskitytään siis kielen ilmiöihin ja median kielikukkasiin. Kaikkien ei tarvitse olla ammattikirjoittajia. Muistetaan pitää pilke silmäkulmassa, eikä suotta nälvitä toisiamme kielioppivirheistä tai olla muutenkaan epäkohteliaita!

Ohjelmat ja artikkelit löytyvät myös Areenasta.

Tämän viikon Aristoteleen kantapää tarttuu arkaan aiheeseen, joka koskee monia. Aristoteleen kantapään vieraana oleva puheen sujuvuuden häiriöiden ja neurologisten kommunikaatiohäiriöiden erikoispuheterapeutti Auli Laiho kertoo mistä änkytyksessä on kysymys. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

Kommentit
 • Kissa on arvaamaton anarkisti Lassi Hyvärisen runoteoksessa

  Tuuli ja kissa -teos on Tanssiva karhu -palkintoehdokas

  Musiikki muuttuu Lassi Hyvärisen päässä kuviksi ja sanoiksi. Nyt niistä kehkeytyi teos, jota leimaa kissan arvaamattomuus. Mukana on aimo annos anarkismia. Runoilijan mieleen ilmestyi välähdys: kissa keskustelee tuulen kanssa. Siinä olivat aihio ja perusta Lassi Hyvärisen kertovalle ja säemuotoiselle runoteokselle.

 • Helsinki Lit 2018 suorana Ylen kanavilla

  Suorat lähetykset Teemalla & Areenassa pe 25. ja la 26.5.

  Neljättä kertaa järjestettävä Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaali näkyy suorina lähetyksinä Teemalla sekä Areenassa perjantaina ja lauantaina 25. ja 26.5.2018. Tv-lähetykset ovat myös pysyvästi katsottavina Areenassa jälkikäteen.

 • Miksi miehet eivät lue kirjoja?

  Jos ei lue fiktiota, ei opi erottamaan faktaa ja fiktiota.

  Jotkut miehet jopa ylpeilevät sillä, etteivät ole lukeneet yhtäkään kirjaa. Mistä on syntynyt kumma ajatus, että kaunokirjallisuuden lukeminen on feminiinistä? Lukaisin muina naisina Ville Elorannan ja Jaakko Leinon mainion suomen kieltä käsittelevän kirjan Sanaiset kansiot.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Kissa on arvaamaton anarkisti Lassi Hyvärisen runoteoksessa

  Tuuli ja kissa -teos on Tanssiva karhu -palkintoehdokas

  Musiikki muuttuu Lassi Hyvärisen päässä kuviksi ja sanoiksi. Nyt niistä kehkeytyi teos, jota leimaa kissan arvaamattomuus. Mukana on aimo annos anarkismia. Runoilijan mieleen ilmestyi välähdys: kissa keskustelee tuulen kanssa. Siinä olivat aihio ja perusta Lassi Hyvärisen kertovalle ja säemuotoiselle runoteokselle.

 • Onko onnellisuuden tavoittelu turhanpäiväistä ja omissa tunteissa vellominen itsekeskeistä?

  Onko yksilökeskeisyys vienyt meidät kauemmas toisistamme?

  Onnellisuuden ajatellaan olevan jokaisen omalla vastuulla. Mutta mihin se johtaa? KulttuuriCocktail kutsui kaksi taiteilijaa, käsikirjoittaja ja teatteriohjaaja Akse Petterssonin sekä laulaja-lauluntekijä Yonan, puhumaan tunteista, itsekeskeisyydestä ja taiteesta. Elämme yksilökeskeisessä kulttuurissa, jota syytetään usein myös itsekeskeisyydestä.

 • Aivoverenvuoto ei lopettanut sarjakuvataiteilijan luomistyötä

  Realistista sarjakuvaa rohkeasti omasta elämästä

  Tamperelainen sarjakuvapiirtäjä Tiitu Takalo on kehittänyt jännittävän reseptin tekemiselleen. Sarjakuva loikkaa omasta rakastumisesta ja kodin remontoimisesta Tampereen historiaan ja kuluttamisen ideologiaan. Takalo ei myöskään kaihda kertoa omasta vakavasta sairastumisestaan ja masennuksestaan.

 • Koreografi Hanna Brotherus: Rakkaus tanssiin on pitänyt minut hengissä

  Tanssi avaa kehoon koteloituneet muistot

  Viisikymmentä vuotta täyttävä koreografi Hanna Brotherus on aina rakastunut tanssia. Kun hän oli nuoruudessaan katsomassa balettiesityksiä, hän itki lähes aina. Kaipaus tanssin pariin oli niin kova. Vaikka tie ammattilaisuuteen oli mutkainen, elämäntyö tanssin parissa toteutui lopulta.

 • Helsinki Lit 2018 suorana Ylen kanavilla

  Suorat lähetykset Teemalla & Areenassa pe 25. ja la 26.5.

  Neljättä kertaa järjestettävä Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaali näkyy suorina lähetyksinä Teemalla sekä Areenassa perjantaina ja lauantaina 25. ja 26.5.2018. Tv-lähetykset ovat myös pysyvästi katsottavina Areenassa jälkikäteen.

 • Miksi miehet eivät lue kirjoja?

  Jos ei lue fiktiota, ei opi erottamaan faktaa ja fiktiota.

  Jotkut miehet jopa ylpeilevät sillä, etteivät ole lukeneet yhtäkään kirjaa. Mistä on syntynyt kumma ajatus, että kaunokirjallisuuden lukeminen on feminiinistä? Lukaisin muina naisina Ville Elorannan ja Jaakko Leinon mainion suomen kieltä käsittelevän kirjan Sanaiset kansiot.

 • Avaruusromua: Miltä järvi kuulostaa?

  Miltä kuulostaa puolentoista metrin syvyydessä jään alla?

  Miltä kuulostaa puolentoista metrin syvyydessä jään alla? Vuodenajasta välittämättä Avaruusromussa lähdetään jäälle, kairataan jäähän reikä ja lasketaan mikrofoni veteen. Jäänalainen äänimaailma on outo ja kiinnostava, ehkä myös hieman pelottava. Esa Kotilainen hankki muutama vuosi sitten hydrofonit eli vedenalaiset mikrofonit, ja niin alkoivat veden äänet muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola. Vuodenajasta välittämättä Avaruusromussa lähdetään jäälle, kairataan jäähän reikä ja lasketaan mikrofoni veteen. Jäänalainen äänimaailma on outo ja kiinnostava, ehkä myös hieman pelottava. Esa Kotilainen hankki muutama vuosi sitten hydrofonit eli vedenalaiset mikrofonit, ja niin alkoivat veden äänet muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Peloista pahin

  Lapsen menettäminen on äidin ja isän peruspelko.

  Pelko lapsen menettämisestä on jokaisessa vanhemmassa. Tämä teksti on tutkimusmatka tuohon pelkoon.

 • Teeman kesän elokuvat 2018

  Musikaaleja, Kieślowskia, Tati ja De Niro...

  Teeman kesän elokuvissa mm. musikaaleja, Kieślowskia, Tatia... Elokuvia neljänä iltana viikossa ja Areenassa koko ajan!

 • Avaruusromua 28 vuotta: Betonisen aikakauden muistomerkit

  Avaruusromua 28 vuotta: uutta suomalaista musiikkia!

  Sammaleen peittämä autonromu, ruosteinen laiva, autio talo ja hylätty huoltoasema ovat kauniita ja pelottavia. Ne muistuttavat ihmisen katoavaisuudesta. Ne hajoavat hitaasti osaksi luontoa. Miksi hylättyihin paikkoihin ja esineisiin liittyy niin paljon kiinnostavaa? Mitä ne kertovat meille? Avaruusromun 28-vuotisjuhlan syntymäpäivälähetyksessä kuunnellaan ennenkuulumatonta suomalaista musiikkia. Areenassa on tarjolla myös VJ Indigon toteuttama ainutkertainen visuaalinen versio tästä lähetyksestä. Toimittajana Jukka Mikkola.