Hyppää pääsisältöön

Naiseen kohdistuvasta väkivallasta fantasioiva suomenkielinen biisi nousi Spotifyn Top10-listalle – mitä tästä pitäisi ajatella?

Räppäri OG Ulla-Maijan Makia on kiistanalainen biisi, jonka lyriikat ovat rajut. Artistin mukaan kyse on viihteestä, eikä hän oikeasti ajattele kuten kappaleessaan kertoo.

Kuvakaappaus OG Ulla-Maijan Makia-musiikkivideolta.

Varoitus herkimmille: artikkeli sisältää rajuja sanoituksia.

OG Ulla-Maija on miespuolinen räppäri, jonka tuorein kappale Makia on tällä hetkellä Suomen Spotifyn listan sijalla 20. Parhaimmillaan biisin listasijoitus on ollut yhdeksäs ja sitä on kuunneltu palvelun kautta lähes 900 000 kertaa.

Se on kova sijoitus artistille, jolla ei ole levytyssopimusta. Mutta:

Kappaleen lyriikat ovat erittäin kyseenalaiset ja rankat. Siinä räpätään esimerkiksi näin:

Naista ei saa lyödä mut sä et oo nainen vaan pinta vitun liitohuora.

OG Ulla-Maija kertoo, ettei ole oikeasti ole sitä mieltä, että naista tai ketään muutakaan saisi lyödä. Ei edes silloin, kun on tullut petetyksi.

"Rakastan naisia. En koe heitä kohtaan mitään sellaista, mitä voisi tuon biisin jälkeen kuvitella."― OG Ulla-Maija

- Naisten hakkaaminen ja naisiin kohdistuva väkivalta on väärin, eikä millään tavalla hyväksyttävää, OG Ulla-Maija kertoo YleX:lle.

- Rakastan naisia. En koe heitä kohtaan mitään sellaista, mitä voisi tuon biisin jälkeen kuvitella.

Elämme vuotta 2017. Sosiaalisessa mediassa on tällä viikolla ollut näkyvästi esillä #metoo-kampanja, jossa naiset kertovat kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta. Kesällä mediassa oli esillä suomirapin seksistiset lyriikat, joita esiintyy monien johtavien suomalaisräppäreiden biiseillä.

Makia-biisin kohdalla kyseessä on seksismin lisäksi suoranainen misogynia eli naisviha. Tosin, kuten OG Ulla-Maija itse sanoo, kappaleessa räpätään vain yhdestä naisesta, ei naisista yleensä.

- Jos tämä [biisi] olisi yleistetty naisille, niin se olisi eri asia. Kun se on yhdelle ihmiselle, niin on oikeus pitää tuollainen mielipide.

Vaikka kappale kertoo vain yhdestä naisesta, miksi se on pitänyt tehdä käyttämällä näin voimakkaita ilmaisuja? Miksei asioita voisi ilmaista asiallisesti?

- Mulla on lyriikoissa ollut aina sellainen meininki, ettei kaunistella asioita, vaan pidetään rajumpi linja. Se tuntuu uppoavan ihmisiin.

Raju linja vaikuttaa siihen kuvaan, joka artistista syntyy. Väkivallan lisäksi Makia-biisillä räpätään kyseenalaisesti ja tulkinnanvaraisesti myös seksistä.

Kun revin sun tussus auki heti sun tussust nautin
Laukasin tussuus haulit ei ollu enää tussu kaunis

Mitä merkitystä kyseenalaisilla lyriikoilla voi olla?

YleX haastatteli kesällä suomirapin seksistisiin sanoituksiin liittyen mediapsykologi Anu Mustosta sekä kehitys- ja kasvatuspsykologian erikoispsykologi Annarilla Ahtolaa.

Mustosen mukaan seksististen lyriikoiden yleistyminen voi vaikuttaa nuorten käsitykseen maailmasta tai sukupuolielämästä. Ahtolan mukaan seksistiset lainit vetävät lokaan myös miessukupuolen asettamalla sen hallitsevaan asemaan.

- Ollaan sellaisessa fantasiamaailmassa, jossa hallitaan paitsi naisia, niin myös koko maailmaa, Ahtola sanoi.

YleX:n haastattelema räppäri Rauhatäti nosti esiin kysymyksen siitä, miltä seksistiset läpät kuulostavat niiden tyttöjen mielestä, joita on käytetty hyväksi. Kysymys on entistä tärkeämpi sellaisen kappaleen kohdalla, jossa puhutaan naisen lyömisestä.

"Joskus olen biisien kanssa pohtinut, että mitä aiheutan nuorisossa."― OG Ulla-Maija

OG Ulla-Maija ei koe, että hänen pitäisi ottaa vastuu esimerkiksi Makia-kappaleen lyriikoiden vaikutuksesta nuoriin.

- Joskus olen biisien kanssa pohtinut, että mitä aiheutan nuorisossa. Mutta sitten olen miettinyt, ettei kukaan ala imagohuumeita vetämään, jos kuuntelee OG Ulla-Maijaa.

Mustosen mukaan idolilla on suurempi vaikutus faneihin kuin luulemme. Konkreettinen esimerkki tästä kuultiin Eminemiltä vuonna 2000, jolloin hän julkaisi pakkomielteisestä fanista kertovan Stan-kappaleen. Eminem kertoi tuolloin tv-haastattelussa tehneensä biisin, koska oli kuullut faniensa viillelleen itseään räppärin biisien lyriikoiden vuoksi.

Vaikka OG Ulla-Maija on vasta aloitteleva artisti, hän voi olla jonkun idoli.

Vielä alkuviikosta Makia-kappale löytyi Spotifyn kuratoimilta ja suosituilta soittolistoilta Suomirapin järkäleet ja Aitoa suomiräppiä. Soittolistojen vuoksi biisiin törmäsi varsin helposti. YleX pyysi Spotifyltä kommenttia aiheeseen. Spotify päätyi merkitsemään kappaleen sopimattomaksi. Palvelu on myös poistanut sen edellä mainituilta soittolistoilta – jotka toki päivittyvät muutenkin säännöllisesti.

OG Ulla-Maija ei ole ainoa artisti, joka käyttää kyseenalaisia ja vihamielisiä lyriikoita biiseissään.

Räppärin meininki on poikkeuksellisen rajua suomenkieliseksi musiikiksi, mutta etenkin jenkkiräpissä naisia puhutellaan usein nimillä ho ja bitch. Huumeista ja niiden käyttämisestä räpätään avoimesti ja jopa ylpeillen. Eminem julkaisi vuonna 2000 Kim-nimisen kappaleen, jolla hän tappaa silloisen vaimonsa Kimin. Biisiä pidettiin jo aikanaan hyvin naisvihamielisenä − ja sen ilmestymisestä on jo 17 vuotta.

OG Ulla-Maijan mukaan kukaan ei ole sanonut hänelle, että Makia-biisi olisi jotenkin kyseenalainen. Räppäri sanoo mahdollisille mielensäpahoittajille, ettei kaikkea kannata ottaa niin vakavasti.

- Viihde on viihdettä ja taide on taidetta, hän sanoo.

Viihteellä ja taiteella on kuitenkin omat hyvän maun rajansa. YleX:n mielestä Makia ylittää nämä rajat, emmekä aio soittaa kappaletta uudelleen.

Kappale kuultiin DJ Mista S:n lähetyksessä lauantaina 14. lokakuuta.

Muokattu 19.10. klo 16:35 Teksti oli aiemmin mahdollista ymmärtää niin, että YleX olisi pyytänyt Spotifyä poistamaan kappaleen soittolistoiltaan. Korjattu tekstiin maininta siitä, että YleX pyysi Spotifyltä kommenttia aiheeseen liittyen.

Lue myös:

Suomirap-lyriikoiden seksismi hämmentää psykologeja – “Naisen alentamisen lisäksi ne asettavat miehen ja pojan kummalliseen asemaan”

“Miltä läpät tuntuvat niiden tyttöjen mielestä, joita on käytetty seksuaalisesti hyväksi?” – naisräppärit ottavat kantaa suomirap-lyriikoiden seksismiin

Suomirapissa on noussut seksismin aalto, mutta Gasellit ei alista naisia biiseissään: "Olisi vaikeaa katsoa läheisiä naisia silmiin"