Hyppää pääsisältöön

RSO kantaesittää Olli Virtaperkon orkesteriteoksen

Säveltäjä Olli Virtaperko.
Säveltäjä Olli Virtaperko. Kuva: Yle/Laila Kangas olli virtaperko

RSO kantaesittää Olli Virtaperkon orkesteriteoksen Usvapatsas 27.10. Musiikkitalossa. Pietari Inkisen johtamassa konsertissa on ohjelmassa myös Dvořákin sinfonia nro 8 ja Šostakovitšin viulukonsertto, jonka solistina soittaa Sibelius-viulukilpailun 2000 voittanut Sergei Hatšatrjan.

Myöhäisillan kamarimusiikissa RSO:n alttoviulisti Ilari Angervo esittää niin ikään Šostakovitšin musiikkia pianisti Emil Holmströmin kanssa. Loppuunmyyty konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/areena.

Lokakuun kamarimusiikkikonsertissa 29.10. viulu, alttoviulu ja sello ovat apuna, kun musiikkia johtaa pasuuna. RSO:n pasunisti Line Johannesenin suunnitteleman konsertin tunnelmia kuvaa otsikko From Dusk Till Dawn, hämärästä aamunkoittoon.

Edinburghin yliopistossa ja Sibelius-Akatemiassa sävellyskoulutuksensa saaneen Olli Virtaperkon läpimurto säveltäjänä tapahtui 2009 RSO:lle kirjoitetun orkesteriteos Kurun myötä. Sitä seuranneet mm. kaksoiskonsertto sellolle, harmonikalle ja sinfoniaorkesterille ja konsertto vahvistetulle selolle ja orkesterille ovat vakiinnuttaneet Virtaperkon aseman ikäpolvensa keskeisiin kuuluvana säveltäjänä. Virtaperko on kiinnostunut uudella tavalla vanhasta musiikista sekä vanhoista, uusista ja etnisistä soittimista. Orkesteriteoksissa erilaisten sävel- ja viritysjärjestelmien kitka on johtanut omaperäiseen värimaailmaan, jossa menneisyys ja tulevaisuus soivat yhtä aikaa.

Sergei Hatšatrjanin ura käynnistyi vuonna 2000, jolloin hän voitti arvostetun Sibelius-viulukilpailun. Armenian pääkaupungissa Jerevanissa vuonna 1985 syntynyt Hatšatrjan on kautta aikojen nuorin Sibelius-kilpailun voittaja. Kilpailumenestys jatkui vuonna 2005, jolloin hän voitti Queen Elisabeth-kilpailun Brysselissä. Sittemmin Hatšatrjan on tehnyt yhteistyötä monien huippuorkestereiden kanssa. Hän on esiintynyt mm. Wienin, Berliinin ja Los Angelesin filharmonikkojen, Amsterdamin Concertgebouw-orkesterin sekä Lontoon ja Bostonin sinfoniaorkesterien solistina.

Pietari Inkinen on Saarbrückenin radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari sekä Japanin filharmonikkojen, Prahan sinfoniaorkesterin ja Ludwigsburg Schlossfestspiele -festivaalin ylikapellimestari. Vuosina 2008–2016 hän työskenteli Uuden-Seelannin sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana. Kuluvalla kaudella Inkinen johtaa Wagnerin Ringiä Japanissa ja Puccinin Madame Butterflyn Suomen Kansallisoopperassa.

27.10. klo 19
Perjantaisarja 4

Pietari Inkinen, kapellimestari
Sergei Hatšatrjan, viulu
Olli Virtaperko: Uusi teos, kantaesitys (Ylen tilaus)
Dmitri Šostakovitš: Viulukonsertto nro 1 op. 99
Antonin Dvořák: Sinfonia nro 8 op. 88
Myöhäisillan kamarimusiikki:
Ilari Angervo, alttoviulu
Emil Holmström, piano
Dmitri Šostakovitš: Sonaatti alttoviululle ja pianolle
Liput: 9-35 €
Yle Radio 1 & yle.fi/areena

29.10. klo 15 Harjoitussali PAAVO
Kamarimusiikkikonsertti 2
FROM DUSK TILL DAWN

Line Johannesen, taiteellinen suunnittelu ja pasuuna
Maria puusaari, viulu
Mirka Malmi, viulu
Riitta-Liisa Ristiluoma, alttoviulu
Mikko Ivars, sello
Laurence Borden: The Conditions of a Solitary Bird
Bent Sørensen: Nocturnal
Aulis Sallinen: Aspekteja Peltoniemen Hintriikan Surumarssiin
Daniel Schnyder: The Island
Corrado Maria Saglietti: Sarja alttopasuunalle ja jousikvartetille
Liput: 5–11 €

  • 24-vuotias Emilia Hoving johtaa RSO:n konsertin Pablo Heras-Casadon tilalla 3.5.

    Konsertin ohjelma ei vaihdu.

    Kapellimestari Pablo Heras-Casado on joutunut sairastumisen takia peruuttamaan esiintymisensä RSO:n konsertissa 3.5. Hänen tilallaan johtaa vain 24-vuotias Emilia Hoving, joka on toiminut kevätkauden RSO:n assistenttikapellimestarina. Konsertin ohjelma ei vaihdu – ohjelmassa on Bernd Alois Zimmermannin Dialoge kahdelle pianolle ja orkesterille sekä Brucknerin 2. sinfonia.

  • RSO:n 2019–2020 kauden keskiössä Faust-teema ja Dmitri Šostakovitš

    Kapellimestarivieraaksi saapuu mm. Esa-Pekka Salonen.

    RSO:n kauden 2019–2020 avaa Yleisradion ja Helsingin juhlaviikkojen suurtuotanto, Schumannin Kohtauksia Goethen Faustista. Kauden monipuolisessa sinfonisessa kirjossa erityisaseman saavat myös Dmitri Šostakovitšin keskikauden sinfoniat ja konsertot.