Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Urheilujournalismin kriittinen tarkastelu on aina arvokasta

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Tämä kirjoitus on julkaistu Karjalaisessa 19.10.2017.

Toimittaja Heikki Arppi arvosteli Ylen urheilujournalismia 15.10. viikonlopun kolumnissaan "Ylen tutkimus jäi puolitiehen - Ruuskanen ja Pitkämäki eivät edes vastanneet".

Journalismin kriittinen tarkastelu on aina arvokasta. Ilman luotettavaa, objektiivista ja reilua journalismia työltämme katoaa pohja. On lisäksi hyvä, että keskustelu yleisurheilun ongelmakohdista jatkuu. Kritiikki on portti kehitykselle.

Kritiikin pitää perustua faktoihin. Arpin kolumnissa on virheitä, jotka olisi vältetty vaikkapa olemalla yhteydessä Yle Urheiluun, esimerkiksi allekirjoittaneeseen.

Arppi sekoittaa tekstissään kaksi eri Yle Urheilun juttukokonaisuutta, joista toinen käsitteli kärkiyleisurheilijoille tehtyä kyselyä valmentajahaastatteluineen (3.9.2017) ja toinen Urheiluliiton tilinpäätöstietoja (28.9.).

Kolumnissa sanotaan, että Ylen artikkelissa haastateltu Marko Ahtiainen olisi Yle Urheilun asiantuntija ja kommentaattori. Näin ei ole. Ahtiainen on laajassa artikkelikokonaisuudessa yksi lukuisista haastatelluista - samalla tavoin kuin esimerkiksi yleisurheiluliiton toiminnanjohtaja Jarmo Mäkelä.

Myös kolumnin maininta Antti Ruuskasen ja Tero Pitkämäen linkittämisestä kolumnissa mainittuun jutukokonaisuuteen ei pidä paikkaansa. Kumpikaan keihäänheittäjistä ei esiintynyt millään tavalla juttukokonaisuuden artikkeleissa.

Arpin kolumnin mukaan Ylen kyselyn otos oli liian suppea. Uutisen pohjana ollut kysely on lähetetty 30 Suomea arvokisoissa edustaneelle yleisurheilijalle, joista 17 vastasi. Lisäksi on taustahaastateltu lukuisia valmentajia, laji-ihmisiä ja liiton työntekijöitä. Otos on mielestämme edustava.

Vaikka urheilu on tunnetta, urheilujournalismin pitää pohjautua faktoihin ja totuudenmukaisten mielikuvien luomiseen.

Panu Pokkinen
päällikkö, Yle Urheilu