Hyppää pääsisältöön

Tuottajalupaus Tido kasvoi Jurekin opissa – onnistuminen Mikael Gabrielin kanssa avasi ovet Suomessa, nyt lahjakkuus haluaa valloittaa Yhdysvallat

Nöyrä, mutta määrätietoinen nuori tuottaja haaveilee Emma-patsaasta ja tähtää maailmalle.

Tido studiollaan Helsingissä. // Kuva: Juuli Aschan/YleX

Tido Nguyen eli artistinimeltään Tido on 25-vuotias helsinkiläistynyt tuottajalupaus, jonka muita titteleitä ovat muun muassa kitaristi, rumpali, biisintekijä, äänittäjä, sovittaja ja kirjoittaja.

Tido on tuottanut ja tehnyt biisejä Nelli Matulalle, Tuure Boeliukselle, Sini Sabotagelle, Reino Nordinille, Anna Abreulle, Juha Tapiolle, Robinille, Mikael Gabrielille, Tippa-T:lle ja lisäksi muutamiin tv-tuotantoihin. Tido teki myös YleX:n tuoreimman Kesäkumibiisin Tyynysotaa. Hänellä on myös oma KOI-yhtye Minna Koiviston kanssa.

Parhaillaan Tido on Los Angelesissa tekemässä biisejä, sillä hänen kunnianhimoinen tavoitteensa on breikata Jenkeissä. Unelma on jo siinä pisteessä, että Tidolla on kustannussopimus rapakon takana. Sen tuottajalupaus sai Biisilinna-nimisellä biisileirillä.

Palataan siihen myöhemmin, sillä Tidon matka kohti musiikkiunelmaa on ollut vähintään yhtä mielenkiintoinen kuin nykyhetki.

Tido syntyi Turussa vietnamilaiseen perheeseen. Hän puhuu sujuvasti kolmea kieltä, suomea, englantia ja vietnamia. Musiikki vei mennessään jo ihan nuorena, kun Tido perusti useita bändejä Turun Normaalikoulussa. 17-vuotiaana Tido muutti Englannin Manchesteriin opiskelemaan musiikkiteknologiaa toisen asteen kouluun, koska hän ei päässyt mihinkään lukioon Turussa.

- Mun keskiarvo oli niin huono, koska tein vaan musaa koko ajan. Lukuaineet eivät kiinnostaneet mua. Sanoisin ysiluokkalaiselle itselleni, että älä ota liikaa paineita keskiarvosta, vaikka vanhemmat olivat tietysti tosi pettyneitä. Kyllä se siitä.

Kun Tido valmistui brittikoulusta, hän sai useasta yliopistosta paikan, mutta päätti tulla takaisin Suomeen suorittamaan siviilipalveluksen pois alta.

- Sinä aikana lakkautettiin se yksi ja ainut tutkintolinja, joka mua oikeasti kiinnosti. Jos olisin aloittanut sen heti, olisin saanut suorittaa sen loppuun, mutta päätin suorittaa sivarin välissä.

- Mua otti ihan sikana päähän. Se linja oli musiikkitietotekniikan kandi ja maisteri. Halusin, että musta tulee synakoodaaja. Etten tekisi biisejä, vaan ohjelmia, joilla tehdään musiikkia. Nythän se tuntuu ihan absurdilta.

Tido suoritti sivarin bändiohjaajana Turun Normaalikoulussa eli juuri siinä koulussa, jossa oli aikoinaan aloittanut musahommat.

- Aikoinaan joka vuosi eri sivari opetti mua soittamaan siellä. Ne sivarit antoivat mulle aika paljon ja halusin tehdä saman. Nuorten opettaminen oli tosi kivaa. Mulla oli 60 oppilasta.

Sivarin jälkeen Tido ei ottanut yhtäkään yliopistopaikkaa vastaan. Hän ihmetteli Turussa, mitä tekisi seuraavaksi. Tido sai helsinkiläiseltä kaveriltaan vinkkejä eri studioista ja lähetti maileja moneen paikkaan, kunnes lopulta Pekka Ruuska HIP Studioilta pyysi haastatteluun.

- Päädyin harjoitteluun tismalleen samalla tavalla kuin Jurek aikoinaan.

Tido aloitti hommat heti Jurekin ja Ilkka Wirtasen assistenttina. Hänen ensimmäinen duuni oli äänittää Johanna Kurkelan joululevy. Tido äänitti, kun Jurek soitti rumpuja ja flyygeliä albumille.

Tido ja Jurek ystävystyivät välittömästi.

- Kävi tuuri, kun Jurek käytti sellaista tietokoneohjelmaa kuin Ableton Live, joka on nykyään tosi yleinen, mutta silloin se ei vielä ollut. Sattumoisin mäkin käytin sitä ja me bondattiin sen takia.

Kun puolen vuoden TE-toimiston työkokeilu päättyi, Tidolla ei ollut omaa asiakaskuntaa eli artisteja, vaikka hän oli oppinut studiotyöskentelystä paljon.

- Rahaa ei siis tullut mun kautta sisään, että mulle oltaisiin voitu varsinaisesti maksaa palkkaa. Silloin mulle sanottiin, että ollaan kovasti yhteydessä, mutta juuri nyt ei voida tehdä sopimusta. Kaikki oli kyllä muhun tyytyväisiä ja mua autettiin paljon.

Sitten Tido sai haastattelun Sonic Pump -studiolle tuottaja Janne Huttusen kanssa.

- Juttelimme viisi minuuttia ja hän kysyi voidaanko aloittaa heti. Olin siellä Huttusen assarina. Teimme muun muassa Tähdet, tähdet -ohjelman ensimmäisen levyn. Äänitin Tiisua ja joitain muita juttuja.

Muutaman kuukauden kuluttua Huttunen ryhtyi tekemään elokuvamusiikkia, jota Tido ei osannut tehdä. Hänen piti siis jälleen keksiä jotain uutta. Apuun tuli Kalle Lindroth, joka tarvitsi bändiinsä kitaristin ja liiderin.

Vaikka bändihommat sujuivat, Tido halusi takaisin studioon.

- Silloin tuli sellainen pieni epätoivon hetki, että onko musta studiotyöhön. Ajattelin, ettei mun taidot riitä. Polvet tärisivät, kun katsoin ympärilleni. Mietin, pystynkö ikinä kilpailemaan noiden muiden kanssa. Kalle Lindroth on vastuussa siitä, etten heittänyt hanskoja tiskiin.

Monien mutkien kautta Tido päätyi takaisin Hip Studioille. Aluksi Tido ja Kalle Lindroth tekivät yhdessä musiikkia Lindrothin soololevylle.

Tido on saanut jo useita jalometallilevyjä työstään. // Kuva: Juuli Aschan/YleX

Tido leijui kuin helium kohti hittilistoja

2016 vuoden keväällä julkaistu Mikael Gabrielin Helium-kappale muutti aivan kaiken Tidon uralla.

- Kun Miklulla oli biisileiri täällä studiolla, rukoilin, että pääsen mukaan. Lupasin näyttää kykyni ja heti perään ajattelin, mitä ihmettä menin lupaamaan. Siellähän on huipputekijät Risto Asikainen, Mats Takila, Sakke Aalto ja niin edelleen.

Biisileiri kesti kaksi päivää, joista jälkimmäinen oli todella ratkaiseva Tidon uran kannalta. Hänen ryhmässään biisiä kirjoittivat Risto Asikainen ja Särre. Sinä päivänä Helium syntyi.

- Teimme aluksi aika katu-uskottavaa biisiä. Se oli ihan ok kappale, mutta kaksi tuntia ennen biisien kuuntelua Risto Asikainen sanoi tärkeimmät sanat. Miksei me pompita ihan fiiliksissä tästä biisistä? Olin vielä niin kokematon, etten tiennyt vastausta. Risto sanoi, että aloitetaan alusta. Meidän pitää pomppia.

- Aloitimme alusta. Kahden tunnin aikana ehti syntyä Helium-kertsi ja biitti taustalle.

Koko biisileirin teknisesti huonolaatuisin demo teki suurimman vaikutuksen myös levy-yhtiö Universal Musicissa ja Tido pääsi tuottamaan lopullisen biisin.

- Ison paineen alla sain sen läjään. Nojauduin Jurekiin ja pyysin häntä kuuntelemaan biisin, koska halusin kuulla mielipiteen.

Helium valoi Tidoon itseluottamusta, koska koko homma käynnistyi kunnolla sen kappaleen myötä.

- Ennen sitä en ajatellut, että musta voisi tulla oikea biisinkirjoittaja. Se oli toinen maailma.

Kaikkia kiinnosti sen jälkeen, kuka on tehnyt Miklun biisin, tuli työtarjouksia ja hyvää palautetta.

- Samoihin aikoihin, kun äänitettiin biisiä, Miklu sanoi kasuaalisti, että laitoin sut VE-tuottajalistaan ja mä kysyin heti, mikä VE-tuottajalista.

Tällä tavalla Mikael Gabriel kertoi siis, että hän on mukana Vain elämää -ohjelmassa ja haluaa Tidon tuottajaksi biiseilleen.

- Helium ei ollut vielä edes täysin valmis ja Miklu heitti mulle tuollaisen luottamuksen ja nakin. Sieltä pamahti Pauhaava sydän ja Mun koti ei oo täällä. Mikael Gabriel: Pauhaava sydän

Tido haaveilee Emma-patsaasta ja USA:n markkinoista

Tällä hetkellä Tido tekee Suomessa musiikkia Anna Abreun, Reino Nordinin, Nelli Matulan, Mikael Gabrielin ja Tippa-T:n kanssa. Tuottajalupaus kuitenkin tähtää maailmalle. Hän lähti keskiviikkona 18. lokakuuta viideksi viikoksi Los Angelesiin tekemään biisejä. Tämä on Tidon kolmas pidempi reissu rapakon taakse.

- Siellä on syntynyt paljon biisejä ja kontakteja. Osa on mennyt artisteille, osa ei. Elän tällä hetkellä musaunelmaani. Jenkeissä breikkaaminen on mun haave. Ultimaattinen tavoite on saada mahdollisimman iso yleisömäärä sillä musiikilla, mikä musta syntyy.

- Todellakin haaveilen Emma-patsaasta ja siitä että olisin edes ehdolla.

Helium-biisi nosti Tidon uran uudelle tasolle. // Kuva: Juuli Aschan/YleX

Tido on myös ensi keväänä alkavan X Factorin musiikkituottaja. Vilma Alina, Nelli Matula, Ida Paul, Sini Yasemin – Tyynysotaa (Kesäkumibiisi 2017)

Lue myös:

Lupaava tuottajakaksikko Koi sai alkunsa Vilma Alinan ansiosta: Suomenkielisellä housella soittolistoille

Jurek on Antti Tuiskun tuottaja ja uuden Idolsin tuomari – pari viinitonkkaa ja eeppinen saunailta loivat pohjan Pedolle, joka pääsi irti 

Esittelyssä tuottajien uusi sukupolvi: paina mieleen Joonas Laaksoharju, Matias Keskiruokanen ja Tido 

Robinin bändissä soittava monilahjakkuus Minna Koivisto kaipaa suoraa puhetta musabisnekseen: tytöttely kyllästyttää ja homoseksuaaleja esikuvia on liian vähän