Hyppää pääsisältöön

Dokumentin kuvaaminen opetti Eric Saarisen tuntemaan isänsä, arkkitehti Eero Saarisen

Arkkitehti Eero Saarinen suunnittelemansa Dulles International Airportin pienoismallin sisällä
Eero Saarinen suunnittelemansa Dulles International Airportin pienoismallin sisällä Arkkitehti Eero Saarinen suunnittelemansa Dulles International Airportin pienoismallin sisällä Kuva: Library of Congress Eero Saarinen (arkkitehti),teeman dokumentit

Eero Saarinen on ensimmäinen suomalaissyntyinen taiteilija PBS:n American Masters -sarjassa, johon on tehty henkilökuvia amerikkalaisista taiteilijoista kolmen vuosikymmenen ajan.
Teema tiistaina 24.10. klo 21 ja keskiviikkona 25.10. klo 13.55. Areenassa 6 kk.

Teksti: Harri Römpötti

”Sata dokumenttia tehnyt ja Emmyn voittanut Peter Rosen kysyi minulta, haluaisinko kuvata dokumentin Eero Saarisesta. Vihasin isääni, joten kieltäydyin”, Eric Saarinen sanoo.

Saarinen liioittelee hieman. Rosenin filmografiassa on vain viitisenkymmentä ohjausta. Mutta kuuluisaa arkkitehti-isäänsä Eric Saarinen (s. 1942) ei tosiaan arvostanut. Eero Saarinen ja kuvanveistäjä Lilian Swann Saarinen erosivat, kun Eric oli 12-vuotias.

Vihasin isää. Synnyin maalla ja hänen takiaan jouduin muuttamaan lähiöön.

Eero Saarinen meni naimisiin Aline Bernsteinin kanssa. Eric muutti äitinsä kanssa maalta kaupunkiin. Yhteys isään ei kuitenkaan katkennut kokonaan. Eric tapasi isäänsä ainakin kerran vuodessa ja työskenteli kolme kesää hänen arkkitehtitoimistossaan.

”Silti vihasin isää. Synnyin maalla ja hänen takiaan jouduin muuttamaan lähiöön. Menetin kaikki kaverini ja tytöt, joista oli juuri alkanut kiinnostua.”

”Halusin kuitenkin kokeilla, olisiko minulla kykyjä arkkitehtuuriin. Sain hoitaa pieniä hankkeita, suunnittelun hissejä ja vessoja. Ei niistä tullut parasta työtäni. Isä toivoi, että olisin työskennellyt hänen kanssaan. Mutta kaikki olivat siellä hyvin intohimoisia – paitsi minä.”

Eric Saarisesta ei tullut kolmannen polven arkkitehtiä. ”Isähän suorastaan kasvatettiin arkkitehdiksi. Mutta en usko, että olisin kiinnostunut alasta yhtään enempää, vaikka vanhempani olisivat pysyneet yhdessä ja olisin kasvanut isäni lähellä.”

Eric Saarinen. Taustalla hänen isänsä Eeron suunnittelema Gateway Arch
Eric Saarinen, taustalla Eero Saarisen suunnittelema Gateway Arch Eric Saarinen. Taustalla hänen isänsä Eeron suunnittelema Gateway Arch Kuva: Peter Rosen Productions Eero Saarinen (arkkitehti),Eric Saarinen,teeman kulttuuri

Ericin isoisä oli Eliel Saarinen (1873–1950), joka tunnetaan muun muassa Helsingin rautatieaseman suunnittelijana. Hän muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1923.

Eero Saarinen (1910–1961) työskenteli isänsä kanssa tämän kuolemaan saakka. Hänen kuuluisimpia omia töitään ovat muun muassa Gateway Arch Missourin St. Louisissa ja Dullesin kansainvälisen lentoasema.

”Työ oli isälle tärkeintä, tärkeämpää kuin perhe. Siksi hän oli opportunisti. Hän tajusi, että äitini oli masentunut. Se oli isälle yksi syy erota. Aline tuki häntä ja oli hyvä pr-henkilö. Alussa Aline myös vakuutti isän, että hänen täytyi pitää yhteyttä meihin lapsiin”, Eric Saarinen sanoo.

Eric Saarinen päätyi elokuva-alalle. ”Nuorena kiertelin Eurooppaa. Pariisin Louvressa istuin viisi minuuttia katsomassa Mona Lisaa. Mietin siinä, että elokuva saa ihmiset pysymään pimeässä huoneessa 90 minuuttia. Palasin kotiin ja menin elokuvakouluun.”

Saarinen kuvasi dokumentteja muun muassa meritutkija Jacques Cousteaulle. Exploratorium (1974) sai parhaan lyhytelokuvan Oscar-ehdokkuuden. Hollywoodissa hän kuvasi Wes Cravenin kauhuelokuvan Yön silmät (1977).

70-milliselle filmille kuvattu Symbiosis (1982) vei Saarisen kuvaamaan 24 maahan 13 kuukauden aikana, vaikka se kestää vain vähän yli vartin. 13 vuodessa sen näki Walt Disney World -huvipuistossa 28 miljoonaa ihmistä.

”Käytimme samaa kameraa kuin Arabian Lawrencessa. Symbiosis olisi nostanut minut kuvaajien A-listalle, mutta en halunnut. Ohjaajat haluavat aina kontrolloida kaikkea, myös kuvaajia. Olen liian itsenäinen. Siksi aloin ohjata mainoksia.”

Varsinaisen uransa Saarinen onkin tehnyt mainoselokuvissa. Hän on saanut monia palkintoja. Esimerkiksi Jeep Grand Cherokee -automainos voitti vuonna 1974 pääpalkinnon Cannesin mainoselokuvafestivaalilla.

”Perustin kaverini kanssa mainoselokuvayhtiön. Se kesti 28 vuotta, mutta vuonna 2008 talous romahti. Ennen mainokset tehtiin hyvin, mutta nykyään kaikki haluavat halvimman. Olen alkanut vihata mainoksia.”

Neljä vuotta sen jälkeen, kun Eric Saarinen kieltäytyi kuvaamasta dokumenttia isästään, valmistui Eero Saarinen: arkkitehti . Saarinen kuvasi sen sittenkin.

Ohjaaja Peter Rosenilta meni vuosi taivutella Saarinen mukaan. Lopulta Saarinen suostui, kun Rosen lupasi, että he tekisivät dokumenttia tasaveroisina. Saarinen korostaa, ettei ole arkkitehti.

En voinut olla antamatta anteeksi nerolle.

”Tiedän vain kaksi arkkitehtiä, isäni ja isoisäni. Toisaalta en halunnut kenenkään muun kuvaavan dokumenttia, koska halusin, että rakennukset näytetään oikein. Aloin opiskella isän arkkitehtuuria elokuvaa varten. Minulla oli metrin pino kirjoja hänestä.”

”Luin isän rakkauskirjeitä Alinelle ja ymmärsin, että rakastuminen oli hänelle niin voimakas yllyke, ettei hän voinut jättää sitä huomiotta. Aloin ymmärtää häntä paremmin. Tavallaan tein elokuvassa töitä isälleni.

Saarinen sanoo, että sovelsi mainoselokuvien tyyliä rakennusten kuvaamiseen. ”Ne rakennukset on tehty kestämään, joten halusin, että myös kuvat niistä kestävät. Kuvaaminen oli helppoa, koska rakennukset ovat kauniita ja valmiiksi hienosti valaistu.”

Materiaalia kuvattiin myös arkistoon eikä vain dokumenttia varten. Rosen ja Saarinen saivat ensimmäisinä luvan kuvata General Motorsin rakennuksen sisätiloja. Se on yksi Eero Saarisen maineikkaimpia töitä.

”Mitä enemmän näin isän töitä, sitä enemmän aloin ymmärtää, mitä hän yritti ja kuinka kehittyi. Jokainen työ on erilainen. Ne ovat kuin taikatemppuja, ihan kuin painovoimaa ei olisi olemassakaan! Töiden kautta aloin ymmärtää myös hänen huumorintajuaan.”

Arkkitehti Eero Saarisen luonnoksia Yalen yliopiston Ingalls Rink -jäähallia varten
Eero Saarisen luonnoksia Yalen yliopiston jäähallia varten Arkkitehti Eero Saarisen luonnoksia Yalen yliopiston Ingalls Rink -jäähallia varten Kuva: Yale University Library Eero Saarinen (arkkitehti),teeman kulttuuri
Arkkitehti Eero Saarisen suunnittelema Yalen yliopiston Ingalls Rink -jäähalli
Yalen yliopiston Ingalls Rink -jäähalli Arkkitehti Eero Saarisen suunnittelema Yalen yliopiston Ingalls Rink -jäähalli Kuva: Carol M. Highsmith / Library of Congress Eero Saarinen (arkkitehti),Yale,The Whale,teeman dokumentit

Saarinen kuulostaa yhä innostuneemmalta. Hän myöntää olevansa itsekin työnarkomaani ja sanoo tunnistaneensa isänsä töissä, kuinka elämän jokainen hetki upposi niihin.

”Tajusin, että isä oli nero enkä voinut olla antamatta anteeksi nerolle”, Saarinen sanoo.

Dokumentti Eero Saarisesta tuotettiin PBS-yhtiön American Masters -sarjaan, joka on esitellyt amerikkalaisia taiteilijoita vuodesta 1986 alkaen.

Nyt Eric Saarinen tekee omillaan dokumenttia Eliel Saarisesta. Seitsemänminuuttinen esittelypätkä on jo valmis. Kuvat ovat upeita. Eliel Saarisesta sanoo siinä sanansa myös Frank Gehry, yksi arvostetuimmista elävistä arkkitehdeistä.

Saarinen antoi haastattelun samalla matkalla, jolla kävi kuvaamassa sitä varten Helsingin rautatieasemaa, Kansallismuseota ja Hvitträskiä, jonka Eliel Saarinen suunnitteli kollegojensa Herman Geselliuksen ja Armas Lindgrenin kanssa ateljeekseen ja kodikseen.

”Isän työ oli pohjimmiltaan ilmentymää Elielin opeista. Molemmat halusivat luoda aina uutta. Dokumenttia varten aion muun muassa luoda Elielin vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyyn suunnitteleman Suomen paviljongin uudelleen tietokonemallina.”

 • Eero Saarinen: arkkitehti (Eero Saarinen: The Architect Who Saw the Future), USA 2016. Tuotanto PBS / Peter Rosen Productions / Yle

Dokumentti esitetään Teemalla ti 24.10. klo 21.00 ja ke 25.10. klo 13.55. Areenassa se on katsottavana kuuden kuukauden ajan.

Kommentit
 • Neljän kirjailijan herkät hetket kirjastossa – Millainen on sinun kirjastotarinasi?

  Jos rakastat kirjastoa, jaa #kirjastotarina!

  Kirjastoilla on suuri merkitys suomalaisten elämässä! Leena Lehtolainen, Koko Hubara, Juha Itkonen ja Aleksi Delikouras käynnistävät kirjastotarinoiden keräyksen. Jaa sinäkin oma tarinasi hastagillä #kirjastotarina tai artikkelin lopussa olevalla lomakkeella. Nyt on kultainen hetki pitää kirjastoista meteliä ja kerätä tarinoita.

 • Iso D toi show'n Suomeen

  Teemalauantaissa dokumenttielokuva ja arkistojen aarteita.

  Teemalauantain tähti on Iso D, Suomi-viihteen jättiläinen, Mr. Tähtitehdas Danny eli Ilkka Lipsanen – mies joka toi show’n Suomeen. Danny-dokumenttielokuvan ensiesityksen lisäksi kaivellaan arkistojen aarteita.

 • Musiikkilegenda Brian Pern kertoo rockin noususta ja tuhosta

  BBC:n parodiasarjassa tosi ja fiktio sekoittuvat.

  Musiikkilegenda Brian Pern on nähnyt progen nousun ja rockin tuhon. Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui. Teema esittää kaikki kolme tuotantokautta BBC:n komediasarjasta, jossa tosi ja fiktio sekoittuvat, yhteensä yhdeksän osaa. Teema tiistaisin 20.11.2018–22.1.2019 klo 20.30. Uusinnat perjantai-iltaisin.

Yle Teema

 • Sting! Pitkä ilta Gordon Sumnerin seurassa

  Uusi dokumentti ja konsertti sekä kulttielokuva Dyyni.

  Pyhäinpäivän ilta vietetään Teemalla Stingin eli Gordon Sumnerin, 67, seurassa. Pitkässä Teemalauantaissa nähdään uusi henkilökuva, viimeisimmältä kiertueelta taltioitu Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli Dyyni, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.

 • Janis: Little Girl Blue

  Dokumenttielokuva ainutlaatuisesta Janis Joplinista

  Janis Joplin eli lyhyen, uhmakkaan ja säkenöivän elämän. Hän mursi rajoja niin esiintyjänä kuin naisena: rakasti täysillä, eli täysillä ja lauloi täysillä. Amy J. Bergin dokumenttielokuva kertoo hänen tarinansa.

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.12.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!