Hyppää pääsisältöön

Huippuosaaminen teemana tieteen, taiteen ja urheilun yhteisessä Excellence in Finland -päivässä

Excellence in Finland -päivä
Excellence in Finland -päivä yhteistyöverkosto,Excellence in Finland

Mitä huippuosaaminen on? Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä on tieteen, taiteen ja urheilun välillä? Miten huippuosaamista voi tukea? Mitä yhteiskunnallista merkitystä menestyksekkäällä osaamisella on? Mitä voimme toisiltamme oppia?

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Excellence in Finland -päivä kokoaa yli 300 tieteen, taiteen ja urheilun osaajaa yhteiseen seminaaripäivään oppimaan toisiltaan ja verkostoitumaan. Huippuosaamisesta ja sen eri osatekijöistä on keskustelemassa yhdessä korkeatasoinen puhujajoukko tieteen, taiteen ja urheilun huipulta: koripallovalmentaja Henrik Dettmann, pianisti Paavali Jumppanen, Taideyliopiston professori, näyttelijä Elina Knihtilä, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski, Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola, tieteen akateemikko Markku Kulmala, kuvataiteilija Jani Leinonen, Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho, Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi, alppihiihdon olympiamitalisti Tanja Poutiainen-Rinne, konsultti ja jäätanssin MM-mitalisti Susanna Rahkamo, Olympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Timo Ritakallio, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho ja Aalto-yliopiston dekaani Anna Valtonen.

– Huippuosaaminen on kyky nähdä maailmaa uusista näkökulmista, mikä auttaa samalla muita ihmisiä ymmärtämään tai kokemaan asioita laajemmin ja merkityksellisemmin, pohtii Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.

– Huipulle pääseminen on eri asia kuin huipulla pysyminen. Maailman kärkeen ei pääse ilman paloa, mutta huipulla pysyminen vaatii jatkuvaa uudistumista, eikä huippuosaamisessa ole ylärajaa – tämä koskee niin yksilöitä kuin organisaatioita, kansainvälisesti tieteen huippuihin lukeutuva professori Markku Kulmala avaa huippuuden vaatimuksia.

– Huipun vastakohtana ei ole huono vaan hyvä. Huippu ja hyvä syntyvät eri prosessien kautta. On kohtuullisen helppoa tulla hyväksi seurailemalla jo yleisesti vakiintuneita tapoja tehdä, mutta huipuksi tullakseen ihmisellä on aivan eri polku kuljettavana: huippu kyseenalaistaa ja tekee asioita uudella tavalla, väittää menestyksellisen jäätanssiuran tehnyt ja huippuosaamista tutkinut ja siitä väitellyt konsultti Susanna Rahkamo.

– Kun jazzmuusikot havainnollistivat, miten rohkea ja peloton improvisointi synnyttää musiikkiin lisäarvoa, se voi myös meillä avata joitain uusia oivalluksia, kertoo päävalmentaja Henrik Dettmann kokemuksista Sibelius-Akatemian jazzosaston vierailusta Susijengin luokse koripallon EM-kisojen alla.

Keskustelu jatkuu Excellence in Finland -päivässä 25.10. Helsingin yliopistossa. Tilaisuuteen osallistuu yli 300 huippuosaajaa Excellence in Finland -verkostosta ja järjestäjätahojen sidosryhmistä.

Excellence in Finland -päivän toteuttaa yhteistyöverkosto, johon kuuluvat Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Taideyliopisto, Kansallisgalleria, Kansallisteatteri, Radion sinfoniaorkesteri, Suomen kansallisooppera ja -baletti, Suomen Olympiakomitea, valtion liikuntaneuvosto, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Sitra. Seminaaripäivä on osa Suomen Olympiakomitean koordinoimaa Excellence in Finland -hanketta, joka on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa ja päivän toteuttamiseen verkosto on saanut tukea OKM:lta.

www.excellenceinfinland.fi/

#excellenceinfinland

 • Nicholas Collon: ”Thomas Adès on yksi nykymusiikin suurista äänistä”

  Thomas Adès on RSO-festivaalin nimikkosäveltäjä.

  "Olen varma, että ihmiset viidenkymmenenkin vuoden päästä muistavat meidän Thomas Adès -festivaalin ja sanovat: 'Minäkin olin siellä'. Muistamme nämä viikot samalla tavalla kuin vaikkapa sen, kun Mahler oli Helsingissä, tai muut suuret säveltäjät. Adès on yksi heistä", ylistää ylikapellimestari Nicholas Collon RSO-festivaalin nimikkosäveltäjää.

 • Nicholas Collon: "Toista Mahlerin kaltaista ei ole"

  Nicholas Collon esittelee 6.-7.10. konsertin ohjelman

  RSO:n konserttien ohjelmassa 6.-7.10. oleva Mahlerin Das Lied von der Erde on ylikapellimestari Nicholas Collonin mukaan "uskomattoman syvällinen ja liikuttava."

 • Thomas Adès ‒ vahvojen elämäntuntojen tulkitsija

  Adès on RSO-festivaalin teemasäveltäjä.

  RSO-festivaalin 2021 teemasäveltäjä, englantilainen Thomas Adès murtautui musiikkiyleisön tietoisuuteen jo varhain, vain parikymppisenä säveltäjänä. Hänen ylleen kasattiin nopeasti suuria odotuksia, ja nämä odotukset hän on epäilemättä täyttänyt ja ylittänytkin - mutta luultavasti eri tavoin kuin oli ajateltu.