Hyppää pääsisältöön

Lääkettä vai huumetta? Testaa, mikä on asenteesi kannabikseen!

Akuutti räätälöi tämän jutun juuri sinulle!

Kannabiksen käyttö on lisääntynyt Suomessa viimeisen 10 vuoden ajan. Millainen on sinun suhteesi kannabikseen muihin verrattuna? Akuutin räätälöity artikkeli muuttuu vastaustesi mukana ja voit vertailla itseäsi muihin vastaajiin. Kiinnostavaa tutkimusmatkaa kannabiksen maailmaan!

Kannabiksen käyttö huumeena on lisääntynyt erityisesti nuorten aikuisten parissa. Kannabista kokeilleiden ja viikoittain käyttävien määrät ovat kaksinkertaistuneet noin kymmenen vuoden aikana. Viikkokäyttäjiä Suomessa on jo 35 000.

Päihdekäytön ohella kannabista käytetään yhä enemmän myös lääkkeenä. Kaikkien lääkäreiden mielestä tieteellinen näyttö tehosta ei ole riittävää ja siksi lääkekannabiksen saaminen Suomessa on vielä vaikeaa.


Millainen käyttäjä sinä olet muihin ikäisiisi verrattuna?

Vaan millainen on sinun suhteesi kannabikseen muihin ikäisiisi verrattuna? Seuraava teksti muuttuu antamiesi tietojen perusteella. Ja vaikka liikumme harmaalla alueella, ei huolta. Voit antaa tiedot turvallisesti: emme kerää verkkoselaimestasi tai -yhteydestäsi yksilöiviä tietoja.


Asiantuntijoiden mukaan kannabiksen vaikutukset riippuvat myös tilanteesta, tunnelmasta ja seurasta, jossa kannabista käytetään sekä lajikkeesta, jota käytetään. Toleranssi kasvaa käytön myötä ja niin vaikutuskin voi muuttua.


Pitäisikö kannabiksen olla laillista?

Kannabisasenteet ovat lieventyneet samaa tahtia kuin sen satunnaiskäyttö on yleistynyt. Silti Suomessa suhtaudutaan edelleen melko kriittisesti kannabiksen käyttöön. Mitä sinä asiasta ajattelet? Pitäisikö kannabiksen olla laillista?


Toimisiko Hollannin malli meillä?

Alankomaissa laki kieltää kannabistuotteiden myynnin, mutta käytännössä se on mahdollista coffee shopeissa, kunhan seuraavat ehdot täyttyvät:

  • ei alaikäisille (alle 18-vuotiaat)
  • ei muita huumeita, ei edes alkoholia
  • ei mainontaa
  • ei aseita
  • ei yli viiden gramman kertaostoja
  • ei häiriökäyttäytymistä

Hollannissa kannabis hankitaan coffee shopeista, joissa tarjolla ei ole muita huumeita. Näin asiakas ei altistu muulle huumetarjonnalle. Kun kannabista on saatavilla, se ei ole ilmeisesti yhtä kiehtovaa. Hollannissa kannabiksen käyttäjiä on keskimäärin vähemmän kuin muualla Euroopassa.

Hollannin nykymallin yhdeksi ongelmaksi on mainittu muun muassa se, että coffee shopit saavat tuotteensa laittomasti, koska myynnin vapauksista huolimatta sen viljely ja tukkumyynti on laitonta. Siksi sen laatuakaan ei tarkkailla.


Mitä sinä ajattelet asiasta? Uskotko, että Hollannin malli voisi toimia Suomessa?


Kannabis kuin kannabis – mitä eroa on viihde- ja lääkekannabiksella?

Lääkinnällisesti voidaan käyttää kannabiksen kukkaa, jolloin tehoon vaikuttavat useat kemikaalit yhdessä. Niistä tunnetuimmat ovat THC ja CBD.

Tetrahydrokannabinoli (THC) vaikuttaa huumaavasti. Kannabidioli (CBD) ei huumaa. Siksi sitä käytetään lääkkeenä esimerkiksi eräissä vakavissa lasten epilepsiatapauksissa.

Suurin ero viihde- ja lääkekannabiksen välillä on se, että erityisluvallinen lääkekannabiskukka on tasalaatuista. Siinä ei ole torjunta-aineita, raskasmetalleja, homesieniä eikä bakteereja. Sen THC ja CBD ovat aina luvatulla tasolla.

Ainoa kannabisvalmiste, jossa on sekä THC:tä että CBT:tä ja jonka voi saada ilman erityislupamenettelyä, on Sativex. Se on sumute, joka sisältää myös vähän alkoholia.

Kivunhallinnassa kannabis vaikuttaa kehon omaan endokannabinoidi-järjestelmään. Se hillitsee hermojen viestintää, jota tarvitaan myös kivun syntymiseen.

Koska kaikki kipuihinsa kannabista kaipaavat eivät saa ainetta laillisesti, moni heistä päätyy käyttämään sitä luvatta. Näin tekee myös Suvi.


Lue Suvin koko tarina Akuutin sivulta.


Nyt kun tiedät tämän lääkekannabiksesta, hyväksytkö lääkekannabiksen käytön?


Entäpä sitten muut päihteet? Miten haitallisiksi arvioit erilaiset huumaavat aineet?

Laajennetaan lopuksi vielä näkökulmaa kannabiksesta muihin päihteisiin.

Raahaa seuraavat huumaavat aineet järjestykseen sen perusteella, miten haitalliseksi sinä arvioit ne. Sijoita mielestäsi haitallisin ylimmäksi. Lopuksi paina alhaalta "valmis", jonka jälkeen voit verrata omaa listaasi tutkimustietoon.


Vuonna 2010 arvostetussa The Lancet-lehdessä julkaistiin tutkimus huumeiden vaarallisuudesta. Tutkimuksessa joukko englantilaisia asiantuntijoita laittoi 20 Englannissa saatavilla olevaa huumetta vaarallisuusjärjestykseen. Poimimme heidän tutkimuksestaan 6 yleistä huumaavaa ainetta. Tutkijat asettivat nämä aineet alla olevaan järjestykseen:

Taulukko eri päihteiden haitallisuudesta.
Taulukko eri päihteiden haitallisuudesta. Kuva: Yle alkoholi,huumeet

Vaarallisuuden voi tietysti määritellä monella tavalla. Tässä tutkimuksessa oli 16 kriteeriä – esimerkiksi huumeiden fyysiset, henkiset ja sosiaaliset vaikutukset kuten rikollisuus ja vaikutukset perheeseen. Lisäksi mukana olivat mm. ympäristövaikutukset, taloudelliset ja kansainväliset vaikutukset.

Kyseessä ei siis ole absoluuttinen totuus, vaan asiantuntija-arvio. Tämä on myös syy, miksi sen todistusvoimaa on arvosteltu.

Kannabis ei ole korkealla tässä taulukossa, mutta myös kannabiksella on vaaransa.

kannabiksen lehtiä
kannabiksen lehtiä kannabis,Akuutti

Kiitos, että osallistuit tämän artikkelin tekemiseen! Jos haluat tietää lisää lääkekannabiksesta, katso Akuutin kannabis-jakso Areenasta vaikka heti.

Akuutti – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Rohkeita ihmisiä ja inhimillisiä tarinoita. Liity joukkoomme Facebookissa!

Edit: otsikon sanamuotoa päivitetty 25.10.17 klo 10.