Hyppää pääsisältöön

Katsojien videoita nyt Jyväskylän taidemuseossa!

Keskisuomalaiset saavat nyt nauttia uusimmasta kotimaisen videotaiteen huipusta ja innokkaiden harrastajien hulvattomuudesta, kun Jyväskylän taidemuseossa aukesi 20.10. tuore Oi maamme! -näyttely.

Näyttelyssä on esillä maamme kovatasoisimpien videotaiteilijoiden versioita Ylen Oi maamme! -kampanjan arkistofilmeistä, ja samoista materiaaleista ovat tehneet omat teoksensa myös kymmenet alan harrastajat.

Ammattilaisten kärkeä edustaa Mika Taanila, jonka elokuvien Seizmic ooze -niminen retrospektiivitapahtuma on juuri päättynyt Lontoossa. Yhteensä seitsemässä teatterissa Lontoossa nähtiin 23 Taanilan teosta neljän päivän aikana, mukana olivat myös teokset Teräväreunaisten siirtymämerkkien surullinen laulu, Oksat ja Pelin viivytys, jotka ovat esillä myös Jyväskylässä. Taanilan 3D-elokuvista voit lukea lisää omasta artikkelista. ja Surullisen laulun synnystä hän kertootäällä.

Taiteilijat Sami van Ingen, Timo Wright ja Tehonrakentajat muodostavat Taanilan kanssa Jyväskylän näyttelyn rungon.

Heidän lisäkseen näyttelyyn on rakennettu elokuvamaisia katsomoita, joissa voi sukeltaa Kino Oudon, Kino Työn tai Kino Kannanoton maailmoihin. Teoksista näkyy suomalaisten mielikuvituksen rikkaus ja teknisen osaamisen huikea taso. Joskus toki innostus ja usko omaan ideaan ylittää teknisen osaamisen reunat, mutta lopputulokset ovat yhtäkaikki hurmaavia.

Mukana on myös sikermä kesällä julkistetun musiikkivideotehtävän tuloksia: millaisia musavideoita ihmiset ovatkaan leikanneet räppäri Pyhimyksen uuteen Maamme-lauluun.

Minna Joenniemi avasi Oi maamme! -näyttelyn Jyväskylän taidemuseossa.
Minna Joenniemi avasi Jyväskylän Oi maamme! -näyttelyn. Minna Joenniemi avasi Oi maamme! -näyttelyn Jyväskylän taidemuseossa. Kuva: Jyväskylän taidemuseo/Hannu-Pekka Auraneva Joenniemi,Minna,Jyväskylän taidemuseo,avajaiset,oi maamme!

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa