Hyppää pääsisältöön

Katsojien videoita nyt Jyväskylän taidemuseossa!

Keskisuomalaiset saavat nyt nauttia uusimmasta kotimaisen videotaiteen huipusta ja innokkaiden harrastajien hulvattomuudesta, kun Jyväskylän taidemuseossa aukesi 20.10. tuore Oi maamme! -näyttely.

Näyttelyssä on esillä maamme kovatasoisimpien videotaiteilijoiden versioita Ylen Oi maamme! -kampanjan arkistofilmeistä, ja samoista materiaaleista ovat tehneet omat teoksensa myös kymmenet alan harrastajat.

Ammattilaisten kärkeä edustaa Mika Taanila, jonka elokuvien Seizmic ooze -niminen retrospektiivitapahtuma on juuri päättynyt Lontoossa. Yhteensä seitsemässä teatterissa Lontoossa nähtiin 23 Taanilan teosta neljän päivän aikana, mukana olivat myös teokset Teräväreunaisten siirtymämerkkien surullinen laulu, Oksat ja Pelin viivytys, jotka ovat esillä myös Jyväskylässä. Taanilan 3D-elokuvista voit lukea lisää omasta artikkelista. ja Surullisen laulun synnystä hän kertootäällä.

Taiteilijat Sami van Ingen, Timo Wright ja Tehonrakentajat muodostavat Taanilan kanssa Jyväskylän näyttelyn rungon.

Heidän lisäkseen näyttelyyn on rakennettu elokuvamaisia katsomoita, joissa voi sukeltaa Kino Oudon, Kino Työn tai Kino Kannanoton maailmoihin. Teoksista näkyy suomalaisten mielikuvituksen rikkaus ja teknisen osaamisen huikea taso. Joskus toki innostus ja usko omaan ideaan ylittää teknisen osaamisen reunat, mutta lopputulokset ovat yhtäkaikki hurmaavia.

Mukana on myös sikermä kesällä julkistetun musiikkivideotehtävän tuloksia: millaisia musavideoita ihmiset ovatkaan leikanneet räppäri Pyhimyksen uuteen Maamme-lauluun.

Minna Joenniemi avasi Oi maamme! -näyttelyn Jyväskylän taidemuseossa.
Minna Joenniemi avasi Jyväskylän Oi maamme! -näyttelyn. Minna Joenniemi avasi Oi maamme! -näyttelyn Jyväskylän taidemuseossa. Kuva: Jyväskylän taidemuseo/Hannu-Pekka Auraneva Joenniemi,Minna,Jyväskylän taidemuseo,avajaiset,oi maamme!
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema