Hyppää pääsisältöön

Lääkekannabis Suomessa harvinaisuus: Matkani hyvän-pahan kannabiksen syövereihin

Toimittaja Risto Kuusisto
Toimittaja Risto Kuusisto Kuva: Yle Kuvapalvelu Akuutti,risto kuusisto

Alkujaan kiinnostuin lääkekannabiksesta tavattuani New Mexicossa kaverin, joka kertoi pitävänsä alkoholisminsa kurissa lääkekannabiksen avulla. Kun tietää, miten suuri ongelma alkoholismi on meilläkin, niin päätin selvittää, miten meillä suhtaudutaan lääkekannabikseen.

Jouduin keskelle netissä rajusti käytävää keskustelua lääkekannabiksen puolesta ja vastaan. Mitä ilmeisemmin asiaan liittyvät vahvasti myös asenteet.

Löysin Suomesta kaksi varsin erilaista lääkekannabista käyttävää henkilöä. Sanna oli saanut Fimean erityisluvalla fibromyalgiaansa kannabiskukintoa, ei siis sitä Suomessa ainoaa reseptillä saatavaa lääkettä MS-taudin spastisuuteen. Suvi taas ei reseptiä saanut, mutta päätti aluksi vähän vastentahtoisesti kokeilla kannabista MS-taudin kipuihin. Ennen kannabiksen käyttämistä Suvi joutui käyttämään omasta mielestään järkyttäviä määriä muita lääkkeitä. Sekä Suvi että Sanna kokevat saaneensa elämänsä ja jopa työkykynsä takaisin kannabiksen lääkekäytön myötä.

Usein lääkekannabisasioissa asiantuntijana toiminut, Helsingin kipuklinikan johtaja Eija Kalson mielestä lääkekannabiksen käytön lisäämiseen ei ole riittävää näyttöä. Löysin kyllä joitain lääkekannabiksen käyttöä puoltavia tutkimuksia, mutta sitten löytyi myös sen käyttöä vastustavia tutkimuksia. Tutkimusten arviointi on hyvin vaikeaa, vaikka sainkin apua lääkäri-kaveriltani.

Sitten onnisti. Kanadalainen lääkekannabiksen erityisasiantuntija Michael Verbora oli käymässä Tallinnassa. Hyppäsin seuraavana aamuna lauttaan tapaamaan häntä. Vielä pääsin tapaamaan hollantilaisen lääketehtaan johtajaa Tjalling Erkelensia sekä hollantilaista, terveysministeriön lääkekannabisyksikön johtajaa Marco van de Veldea. Ajattelin, että ulkomaalaisten mielipiteet menisivät varmasti täysin ristiin suomalaisen asiantuntijan kanssa. Olin väärässä!

Suomalainen asiantuntija ei luota lääkekannabikseen, koska tutkimusta ei ole riittävästi. Ulkomaalaiset olivat samaa mieltä siinä, että tutkimus ei ole vielä riittävää. Silti kanadalaisen ja hollantilaisen asiantuntijan mielestä näyttö on jo riittävää esimerkiksi monilla kipupotilailla. Yhdysvalloissa on parhaillaan valtava opioidikatastrofi. Vuonna 2016 siellä kuoli yli 30 000 ihmistä opioidehin, joista puolet oli lääkärien määräämiä lääkkeitä. Lääkekannabiksen avulla on nyt tarkoitus pienentää tätä numeroa. Tutkimukset nimittäin osoittavat jo sen, että lääkekannabis vähentää esimerkiksi kipulääkkeiden tarvittavaa annosta.

Kannabiksen on todettu aiheuttavan pääsääntöisesti tapariippuvuutta (vrt alkoholi- ja tupakkatapa- ja fyysinen riippuvuus). Eija Kalsokin hävittäisi näistä kolmesta aineesta (tupakka, alkoholi, kannabis) ensin tupakan.

Katso MS-tautia sairastavan Suvin video: "Kannabis auttaa kipuihin."

Akuutti – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Rohkeita ihmisiä ja inhimillisiä tarinoita. Liity joukkoomme Facebookissa!