Hyppää pääsisältöön

Löydä mutkikkaan ruokasuhteen juurisyyt – mistä solmu oikein alkaa aueta?

Syömisen psykologiaan perehtynyt psykologi ja psykoterapeutti Anna Riihimäki.
Syömisen psykologiaan perehtynyt psykologi ja psykoterapeutti Anna Riihimäki. Kuva: Anna Riihimiäki / Annukka Palmén-Väisänen Vaakakapina

Kun kuulee kysymyksen “Miksi lihava ei vain lakkaa syömästä?”, voisi siihen vastata: “Mikä sinun oireesi on?” Joku pakenee itseään työnarkomanian kautta, toinen pakkoliikkumalla, kolmas syömällä. Yhtä kaikki solmuun menneisiin asioihin voi pureutua hakeutumalla ongelmien juurille, sanoo syömisen psykologiaan erikoistunut psykologi, psykoterapeutti Anna Riihimäki. Tämä vaatii itsensä kohtaamista ja uudenlaista näkemystä kehosta.

“Säätelen elämääni säätelemällä syömistäni – kun voin kontrolloida syömistäni, tuntuu, että elämä on hallinnassa.”

Kunpa olisikin niin. Kuvatussa tilanteessa elämä pysyy ihan yhtä solmussa kuin ennenkin – plus että ihmisellä on nälkä ja heikko olo – eikä ajatuskaan ei kulje.

Syömisen tilalle voi esimerkkiin sijoittaa minkä tahansa ongelmallisia tilanteita itselle aiheuttavan asian: liiallisen työnteon, alkoholin- tai somenkäytön, pakkoliikkumisen.

Kun ruokasuhteessa on solmuja, ei ongelmaksi muutu itse ruoka vaan ne merkitykset, joita ruualle annetaan: ruoka ei ole enää vain ravintoa jolla täytetään nälkäinen vatsa, vaan ruokaan liitetään monia muita asioita, jotka sotkevat normaalit nälkä- ja kylläisyyssignaalit.

Ongelmallinen ruokasuhde on aina oire, jolle on olemassa syy. Syömisen ongelmien juurisyyt ovat meillä yllättävän vähän käsiteltyjä.

Mutkikkaan ruokasuhteen juurisyyt psykoterapeutti Anna Riihimäen mukaan

1."En tunne itse itseäni – rakennan identiteettiäni ulkoisten asioiden varaan." "En hyväksy itse itseäni – haen hyväksyntää ulkopuolelta."

Yhteiskunnassamme ja elämässämme velloo paljon pelkolähtöistä ajattelua.

"Uskallanko pohtia millaista on minun näköiseni elämä ja tavoitella itselleni mielekkäitä asioita vai pyrinkö kelpaamaan muille?”

Ihmiset laitetaan kilpailemaan toisiaan vastaan monilla elämän alueilla, ei vähiten kehonkuvaan tai työelämään liittyen – lisäksi mainostajien taloudelliset intressit puskevat riittämättömyyden tunnetta voimalla päälle. Alamme hyvin helposti korjailla ja parannella itseämme ulkoisen muotin mukaisesti.

Näissä paineissa näemme itsemme useimmiten vain ulkopuolisten silmin. Sisäinen tunne siitä, kuka olen jää häilyväksi. Jos yhteys itseen on heikko, alamme etsiä sille korviketta itsemme ulkopuolelta; muista ihmisistä ja imagon rakentamisesta.

Pakonomaisesti haemme ulkoa tunnetta, jonka tulisi löytyä sisältä. Koska syöminen muokkaa ulkonäköämme ja ulkonäkökeskeisessä kulttuurissa ulkonäöllä voi saada hyväksyntää muilta, riippuvuussuhde on valmis.

2."Asunko vain päässäni?" Mieltä ja kehoa ei pidä erottaa toisistaan

“Kuinka minä suhtaudun omaan kehooni?“

Jos itseään ei miellä kehomieli-kokonaisuudeksi vaan kokee asustelevansa päässään ja ajattelee kehoaan omaisuutenaan, alkaa sitä ilmeisen helposti kontrolloida; alkaa käyttää valtaansa yli oman kehon. Silloin kehoa ei pidetä yhtä arvokkaana osana itseä kuin mieltä.

– Jos mielen ja kehon saumaton kokonaisuus tajuttaisiin paremmin, myös kehoa kohdeltaisiin huomattavasti arvokkaammin, painottaa psykoterapeutti Anna Riihimäki.

Jos ihmisen yhteys itseensä on heikko, hän ei luota omiin tuntemuksiinsa siitä, mikä itselle on hyväksi. Tämä ohjaa etsimään ratkaisuja itsensä ulkopuolelta.

“Kerro kolme asiaa, joilla laihdun ja voin paremmin!”

Ihminen alkaa etsiä turvaa ulkoisista säännöistä ja varoo tekevänsä väärin. Esimerkiksi ajatusketju annetuista “oikeista” ja “vääristä” ruokailutottumuksista ja suhtautumisesta niihin voisi mennä näin: “Jos syön väärin, lihon. Silloin muut eivät hyväksy minua ja jään yksin.”

Tämä syvä sisäinen turvattomuuden tunne on merkki kontaktin puutteesta itseen.

Ratkaisut ovat omissa käsissämme – kehossa ja mielessä. Mitä se tarkoittaa?

Lohduttavaa niille, jotka painivat syömisen solmujen kanssa, on, että vaikka kaikki syyt eivät olisi itsessä, niin kaikki ratkaisut voivat silti olla omissa käsissä.

– Mitä enemmän ihminen ottaa vastuuta itse siitä, että tutustuu itseensä ja tutkailee mitä tarvitsee, sitä selkeämmäksi hänelle käy se, mitä muutoksia kenties on tehtävä. Monesti siinä ohella ratkeaa moni muukin elämän ongelma, sanoo psykoterapeutti Anna Riihimäki.

Miksi tässä kohtaa kuitenkin ahdistumme tai syyllistymme, helposti ja vahvastikin? Tämä on normaalia: ahdistunut ihminen ei ole vielä valmis ottamaan yksin vastuuta itse itsestään. Siihen tarvitaan oikeaa ajoitusta ja usein ammattiapua.

– Hyvin tavallisesti psykoterapeutti kuulee kysymyksen, että eikö ulkopuolelta löytyisi ratkaisua syömisen ongelmiin. Pintatason ohjeita voidaan antaa, mutta jottei ongelma seuraavaksi nostaisi päätään jollain muulla elämäalalla, pitäisi hidastaa ja kuunnella millaisia vastauksia nousee omasta itsestä, Anna Riihimäki kuvaa.

– Vaikka se aluksi voi ahdistaa, niin aika nopeasti tällainen lähestymistapa alkaa helpottaa oloa ja selkiyttää tilannetta.

Ammattilaisen tuella oireiden alta alkaa tulla esiin niiden syyt. Ongelmaketjut eri elämänalueilla alkavat purkautua, ja ihminen alkaa löytää itseään: kuka on, mistä tykkää, mitä oikeasti haluaa tehdä.

Tässä kohtaa voi esimerkiksi selvitä, että on elänyt ennen kaikkea muita miellyttääkseen, toteuttamatta lainkaan omia mieltymyksiään.

Kun ei toteuta itseään ja elää muita varten, seuraa siitä väistämättä pahaa oloa. Pahaan oloon vastaamme pitämällä itsemme kiireisinä – esimerkiksi syömisiin keskittymällä.

– Psyykkisellä puolella pitää altistua sille ahdistukselle, jota syömisellä tai syömättömyydellä on pyrkinyt pitämään etäällä. Täytyy ottaa ahdistus vastaan ja tunnustella, mistä tunteet viestittävät, vahvistaa Anna Riihimäki.

Itsestä vieraantuminen luo turvattomuutta ja turvattomuus ilmenee hyvin monin tavoin, ja se jos mikä sekoittaa ihmisten mieltä. Ei voi liikaa painottaa, että syömisen solmut ovat vain yksi oire turvattomuuden tunteesta, joka ihmisillä on. Siihen rinnastuvia oireita on paljon.

Kun kuulee kysymyksen “Miksi lihava ei vain lakkaa syömästä?”, voisi siihen vastata: “Mikä sinun oireesi on?” Lähes kaikki kamppailevat saman ongelman kanssa: Joku pakenee itseään työnarkomanian kautta, toinen pakkoliikkumalla.

Syömisen kanssa haasteita kokevalle on jostain syystä valikoitunut oireeksi syöminen – ehkä siitä on saatu se mielihyvä, jota muualta ei ole löytynyt, jota muualta on jäänyt kaipaamaan.

Usein syömisensä kanssa tuskaileva kokee myös alemmuudentunnetta useammin kuin muutoin oireilevat ihmiset. Kuitenkin aivan suotta.

Yleisiä syömisen kautta ilmeneviä solmuja elämässä

 • Itsetunto-ongelmat. Syömisellä vaikutetaan kehoon, ja kehonmuokkauksella pyritään vahvistamaan itsetuntoa.
 • Tunne-elämän ongelmat. Ei tunnisteta tai siedetä tunteita kuten vihaa, häpeää ja surua; syödään ne tunteet piiloon. Liian vähän syömällä voidaan pyrkiä ottamaan etäisyyttä tunteisiin. Tunnistanko milloin olen väsynyt, milloin minulla on nälkä tai jano? Tunteilla on myös tuntuma kehossa ja se voidaan sotkea nälän ja kylläisyyden tuntemuksiin: tunteista voi seurata palan tunne kurkussa tai ontto olo, joka ei kuitenkaan ole ruoalla täytettävissä.
 • Ihmissuhdeongelmat. Liian kiltti ihminen ei uskalla sanoa ei tai ilmaista muutoin mielipiteitään, vaan purkaa tunteet syömiseen. Usein, jos ei ole läheistä ihmistä, jolle purkaisi tunteitaan, haetaan lohtua jälleen ruoasta.
 • Traumat. Esimerkiksi seksuaalisia traumoja voidaan käsitellä syömisen kautta: Lihomalla kerätään alitajuisesti suojaa oman itsen ympärille; nälkiinnyttämällä sammutetaan seksuaalisuutta, jotta ei tarvitsisi miettiä vaikeaa asiaa.
 • Ajan ostaminen itselleen. Laihduttamalla koetetaan ostaa itselle aikaa: kun olen laihtunut niin ja niin paljon vasta sitten teen tuon tai tämän asian.
 • Liian isot haasteet. Ahmitaan, jotta ei tarvitsisi kohdata isoja haasteita.
 • Vireystilan säätely. Esimerkiksi henkilön, jolla on adhd-oireita, voi olla vaikeuksia pitää oma tarkkaavaisuuttaan kasassa, ja siksi syömistä säätelemällä koetetaan säädellä vireystilaa.
 • Virheiden välttäminen. Syöminen ja ruoka nähdään nykyään usein mustavalkoisesti oikeana tai vääränä. Meillä on voimakas tarve välttää virheitä, mikä näkyy joustavuuden puutteena myös syömisessä: pyrimme syömään korostuneen oikein. Perinteisesti ravitsemussuositukset ovat korostaneet mitä ei pitäisi syödä - vasta uusimmissa suosituksissa esiin on alkanut nousta positiivinen ja joustavampi mitä kannattaa syödä -ajattelu.
 • Sosiaalisuuden puute sekä syömisessä että yhteiskunnassa. Monessa perheessä yhteiset ruokahetket ovat jääneet. Ruoasta voidaan hakea sitä mikä yhteisöllisyydestä jää puuttumaan. Jos kulttuuri on kovin yksilökeskeinen emmekä saa kontaktia ihmisiltä, haemme kontaktia luontaisesti muualta.
 • Ulkonäkökeskeisyys. Median vaikutus ja kulttuuriset perinteet; naisen arvon määrittyminen ulkonäön kautta.
 • Omat päänsisäiset uskomukset. Tiedostettu tai tiedostamaton ajatus joka ei ole totta. ”Olen ahne, itsekäs ja laiska. Olen syyllinen aina johonkin, olen huonompi kuin muut.” Ihminen piiskaa itseään uskomuksilla. “On vaarallista olla nälkäinen." "On vaarallista olla kylläinen.” Joskus ihminen voi pitää velvollisuutenaan miellyttää muita, pitää muut onnellisina.

Artikkeli perustuu psykoterapeutti Anna Riihimäen haastatteluihin.

Kuuntele podcast aiheesta: "& Anna Riihimäki – Syömishäiriöt ja niiden hoito, Hanski ja Jaska terapeutin sohvalla."

Artikkeli kuuluu Vaakakapinan #ruokarauha-teemaan.

Psykologia

 • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

  Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

  Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

 • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

  Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

  Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina