Hyppää pääsisältöön

Noble Savagen koreografi ja ohjaaja Sonya Lindfors unelmoi utooppisesta näyttämöstä

Koreografi, ohjaaja Sonya Lindforsin missio on poistaa maailmasta toiseus. Viisitoistavuotisen taiteilijauran jälkeen vasta teos Noble Savage antoi hänelle tilaisuuden mennä töihin joka aamu ajattelematta olevansa erilainen.

Yle Teemalla esitetään 5.11. Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoon vuonna 2017 valittu Noble Savage, joka on useita taidemuotoja yhdistelevä teos toiseudesta. Teos esitettiin ja taltioitiin Yle Mediapoliksessa.

Teoksen tekoprosessi oli Lindforsille kumouksellinen, sillä ensimmäistä kertaa taiteilijauransa aikana hän sai kolmen kuukauden ajan tehdä töitä samankaltaisten ihmisten kanssa ilman tarvetta käsitellä omaa ruskeuttaan marginaalipositiosta käsin, sillä he kaikki jakoivat saman kokemuksen. Toiseudesta tuli normaalia.

koreografi, ohjaaja Sonya Lindfors
koreografi, ohjaaja Sonya Lindfors Jalo villi,sonya lindfors

“Koen taiteilijana vastuuta siitä, että nämä asiat tulevat näkyviksi”, sanoo Lindfors. Toivon että tulevaisuudessa olisi taidetta johon minun pikkusiskoni voisi samastua. Suomalainen taidekenttä on edelleen valkoinen ja homogeeninen.
Taiteessa on kuitenkin potentiaalia muuttaa maailmaa, siksi kaikki taiteeni tavalla tai toisella käsittelee valtaa ja valtarakenteita, näkyväksi tekemistä.”

Kuka saa kertoa kenenkin tarinan?― Sonya Lindfors

Teoksessa on löyhänä dramaturgisena kehyksenä Pocahontasin tarina, eli valkoinen länsimaalainen valloittaja menee jonnekin eksoottiseen paikkaan, löytää primitiiviset alkuperäiskansalaiset ja pelastaa heidät.

Valkoiset ovat keskiössä neutraalina nollapisteenä, johon kaikki muut vertautuvat. Tätä valtarakennetta teos ravistelee kysyen katsojalta suoraan: You think the only people who are people are the people that look like you?
Kuka saa kertoa kenenkin tarinan? Kertooko Disney Pocahontasin tarinan Pocahontasin vai valkoisen John Smithin näkökulmasta?

Amira Khalifa sambapäähine yllään laulaa
Amira Khalifa sambapäähine yllään laulaa Jalo villi,Amira Khalifa,sonya lindfors
Erno Aaltonen astronauttipuvussa
Erno Aaltonen astronauttipuvussa Jalo villi,sonya lindfors

Rakenteellisen tason lisäksi teoksessa on vahvana läsnä henkilökohtainen taso: kuusi ruskeaa suomalaista taiteilijaa ottaa näyttämön haltuun, lunastaa oman paikkansa ja määrittää roolinsa itse, suostumatta tulemaan nähdyksi vain jonakin eksoottisena "toisena”.
Katsomossa valkoinen yleisö voi turvallisessa ympäristössä asettua esityksen ajaksi alttiiksi sille ajatukselle, että mitä jos? Mitä jos luopuisin valkoisesta ylivallastani? Mitä jos antaisin muillekin tilaa? Mitä jos me kaikki olisimme normaaleja? Erilaisia, mutta normaaleja.

“Noble Savage on niin monitasoinen teos, ettei sen kaikkia kerroksia voi eikä tarvitsekaan heti omaksua, lupaa Lindfors. "Katsojalta ei vaadita vaikkapa laajaa taidehistorian tuntemusta. Mummini, joka on tavallinen katsoja, saa tästä teoksesta irti eri asioita kuin veljeni, jolle rap skene on tuttu, tai kollegani joka on tanssin ammattilainen.”

Tämä teos on matka kohti utooppista näyttämöä.― Sonya Lindfors

“Teoksessa on neljä osiota. Ensimmäinen on nimeltään Brown things on a brown stage, eli ruskeita asioita ruskealla näyttämöllä. Ollaan 1600-luvulla, niin sanotussa eksoottisuudessa mutta samalla meille arkipäiväisten asioiden äärellä.

Toisessa osassa neljäsataa vuotta myöhemmin astutaan Galleriaan, valkoiselle näyttämölle. Kaikkien pitää näyttää samalta, erilaisuutta ei sallita.

Kolmas osa on terapiasessio, Postmortem postcolonial relationship counselling, missä Pocahontas ja John Smith puhuvat sanoin auki sitä, mitä tässä oikein on tapahtunut.

Neljäs osa avaa oven kohti tulevaa unelmoiden reitistä Utopiaan, tilaan jossa erilaisuus on sallittua ja jossa jokainen sukupuolesta, seksuaalisuudesta, etnisestä taustasta, koosta tai kehosta riippumatta olisi itsessään riittävä,” kuvailee Lindfors.

Zodiak - Uuden tanssin keskus-tanssijat
Zodiak - Uuden tanssin keskus-tanssijat Jalo villi,Zodiak - Uuden tanssin keskus
Zodiak - Uuden tanssin keskus-tanssijat
Zodiak - Uuden tanssin keskus-tanssijat Jalo villi,sonya lindfors
Zodiak - Uuden tanssin keskus-tanssijat
Zodiak - Uuden tanssin keskus-tanssijat Jalo villi,Zodiak - Uuden tanssin keskus
Zodiak - Uuden tanssin keskus-tanssija Esete Sutinen
Zodiak - Uuden tanssin keskus-tanssija Esete Sutinen Jalo villi,Esete Sutinen

Sonya Lindforsin toimittama Pamfletti Toiseus 101 - näkökulmia toiseuteen

Kommentit
 • Suomalainen tutkimusmatkailija pääsi Japanin keisarinnan suosioon

  G. J. Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa.

  Tutkimusmatkailija ja diplomaatti, joka tunnetaan Mongoliassa paremmin kuin kotimaassaan Suomessa – Gustaf John Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa, kirjoittaa Janne Saarikivi. G. J. Ramstedtin maailma on Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 21.10. klo 12.00. Areenassa 6 kuukautta. Suomalainen tutkimusmatkailija ja kielitieteilijä G.J.

 • Kurosawan samurait Kino Klassikossa

  Kuusi Akira Kurosawan klassikkoa Teemalla syksyllä 2018.

  Kuusi Akira Kurosawan mustavalkoista samuraiklassikkoa nähdään Teemalla syksyllä 2018. Kino Klassikko torstaisin 18.10. – 22.11. noin klo 21. Elokuvat myös Areenassa 14 päivää. 18.10. Rashomon – paholaisen temppeli (1950) Rashomon – paholaisen temppeli on yhä edelleen yksi kuuluisimpia japanilaisen elokuvan klassikkoja.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!