Hyppää pääsisältöön

Noble Savagen koreografi ja ohjaaja Sonya Lindfors unelmoi utooppisesta näyttämöstä

Koreografi, ohjaaja Sonya Lindforsin missio on poistaa maailmasta toiseus. Viisitoistavuotisen taiteilijauran jälkeen vasta teos Noble Savage antoi hänelle tilaisuuden mennä töihin joka aamu ajattelematta olevansa erilainen.

Yle Teemalla esitetään 5.11. Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoon vuonna 2017 valittu Noble Savage, joka on useita taidemuotoja yhdistelevä teos toiseudesta. Teos esitettiin ja taltioitiin Yle Mediapoliksessa.

Teoksen tekoprosessi oli Lindforsille kumouksellinen, sillä ensimmäistä kertaa taiteilijauransa aikana hän sai kolmen kuukauden ajan tehdä töitä samankaltaisten ihmisten kanssa ilman tarvetta käsitellä omaa ruskeuttaan marginaalipositiosta käsin, sillä he kaikki jakoivat saman kokemuksen. Toiseudesta tuli normaalia.

koreografi, ohjaaja Sonya Lindfors
koreografi, ohjaaja Sonya Lindfors Jalo villi,sonya lindfors

“Koen taiteilijana vastuuta siitä, että nämä asiat tulevat näkyviksi”, sanoo Lindfors. Toivon että tulevaisuudessa olisi taidetta johon minun pikkusiskoni voisi samastua. Suomalainen taidekenttä on edelleen valkoinen ja homogeeninen.
Taiteessa on kuitenkin potentiaalia muuttaa maailmaa, siksi kaikki taiteeni tavalla tai toisella käsittelee valtaa ja valtarakenteita, näkyväksi tekemistä.”

Kuka saa kertoa kenenkin tarinan?― Sonya Lindfors

Teoksessa on löyhänä dramaturgisena kehyksenä Pocahontasin tarina, eli valkoinen länsimaalainen valloittaja menee jonnekin eksoottiseen paikkaan, löytää primitiiviset alkuperäiskansalaiset ja pelastaa heidät.

Valkoiset ovat keskiössä neutraalina nollapisteenä, johon kaikki muut vertautuvat. Tätä valtarakennetta teos ravistelee kysyen katsojalta suoraan: You think the only people who are people are the people that look like you?
Kuka saa kertoa kenenkin tarinan? Kertooko Disney Pocahontasin tarinan Pocahontasin vai valkoisen John Smithin näkökulmasta?

Amira Khalifa sambapäähine yllään laulaa
Amira Khalifa sambapäähine yllään laulaa Jalo villi,Amira Khalifa,sonya lindfors
Erno Aaltonen astronauttipuvussa
Erno Aaltonen astronauttipuvussa Jalo villi,sonya lindfors

Rakenteellisen tason lisäksi teoksessa on vahvana läsnä henkilökohtainen taso: kuusi ruskeaa suomalaista taiteilijaa ottaa näyttämön haltuun, lunastaa oman paikkansa ja määrittää roolinsa itse, suostumatta tulemaan nähdyksi vain jonakin eksoottisena "toisena”.
Katsomossa valkoinen yleisö voi turvallisessa ympäristössä asettua esityksen ajaksi alttiiksi sille ajatukselle, että mitä jos? Mitä jos luopuisin valkoisesta ylivallastani? Mitä jos antaisin muillekin tilaa? Mitä jos me kaikki olisimme normaaleja? Erilaisia, mutta normaaleja.

“Noble Savage on niin monitasoinen teos, ettei sen kaikkia kerroksia voi eikä tarvitsekaan heti omaksua, lupaa Lindfors. "Katsojalta ei vaadita vaikkapa laajaa taidehistorian tuntemusta. Mummini, joka on tavallinen katsoja, saa tästä teoksesta irti eri asioita kuin veljeni, jolle rap skene on tuttu, tai kollegani joka on tanssin ammattilainen.”

Tämä teos on matka kohti utooppista näyttämöä.― Sonya Lindfors

“Teoksessa on neljä osiota. Ensimmäinen on nimeltään Brown things on a brown stage, eli ruskeita asioita ruskealla näyttämöllä. Ollaan 1600-luvulla, niin sanotussa eksoottisuudessa mutta samalla meille arkipäiväisten asioiden äärellä.

Toisessa osassa neljäsataa vuotta myöhemmin astutaan Galleriaan, valkoiselle näyttämölle. Kaikkien pitää näyttää samalta, erilaisuutta ei sallita.

Kolmas osa on terapiasessio, Postmortem postcolonial relationship counselling, missä Pocahontas ja John Smith puhuvat sanoin auki sitä, mitä tässä oikein on tapahtunut.

Neljäs osa avaa oven kohti tulevaa unelmoiden reitistä Utopiaan, tilaan jossa erilaisuus on sallittua ja jossa jokainen sukupuolesta, seksuaalisuudesta, etnisestä taustasta, koosta tai kehosta riippumatta olisi itsessään riittävä,” kuvailee Lindfors.

Zodiak - Uuden tanssin keskus-tanssijat
Zodiak - Uuden tanssin keskus-tanssijat Jalo villi,Zodiak - Uuden tanssin keskus
Zodiak - Uuden tanssin keskus-tanssijat
Zodiak - Uuden tanssin keskus-tanssijat Jalo villi,sonya lindfors
Zodiak - Uuden tanssin keskus-tanssijat
Zodiak - Uuden tanssin keskus-tanssijat Jalo villi,Zodiak - Uuden tanssin keskus
Zodiak - Uuden tanssin keskus-tanssija Esete Sutinen
Zodiak - Uuden tanssin keskus-tanssija Esete Sutinen Jalo villi,Esete Sutinen

Sonya Lindforsin toimittama Pamfletti Toiseus 101 - näkökulmia toiseuteen

 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa 20.1.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

Yle Teema

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!