Hyppää pääsisältöön

Suvi lääkitsee kipujaan kannabiksella luvatta: “Ensimmäisten savujen vetäminen ei ollut helppo päätös”

Suvi
Suvi Kuva: Mira Pelo / Yle Akuutti,kannabis,lääkekannabis

Kannabiksen käyttö ilman reseptiä on Suomessa rikos. Vielä pari vuotta sitten huumevastainen Suvi ei olisi voinut kuvitellakaan käyttävänsä kannabista missään muodossa. Nykyään nainen lääkitsee sillä kipujaan – ilman reseptiä.

Lapsuudessa ja nuoruudessa Suvi oli tiukasti vastaan kaikenlaisia huumeita. Jokapäiväiset MS-taudin aiheuttamat kivut ja useiden ihmisten vakuuttelut kannabiksen kipuja helpottavasta tehosta sai nuoren eläkeläisen kuitenkin kokeilemaan hyötyisikö hän aineesta.

– En ole koskaan kokenut tarvetta saada päätäni pakolla sekaisin, joten ensimmäisten savujen vetäminenkään ei ollut minulle helppo päätös. En ollut koskaan ajatellut kannabista lääkkeenä. Se oli minulle huume. Mutta kun kokeilin kannabiksen polttamista parin viikon ajan ja huomasin kipulääketarpeeni vähentyneen radikaalisti, muutin mieleni.

– En ole saanut lääkäriltä lääkekannabisreseptiä, mutta minulle määrätyistä kipulääkkeistäkään ei ole juuri mitään hyötyä. Ennemminkin ne saavat pääni sekaisin ja oksennuksen lentämään. Jotainhan se kertoo lääkkeiden vaikutuksesta elimistööni, Suvi sanoo.

MS-diagnoosi oli yllätys

Suvi sairastui MS-tautiin kolmisen vuotta sitten. Ensimmäiset oireet ilmestyivät kuitenkin jo pari vuotta ennen diagnoosia. Tunne puukoniskuista solisluun alle saivat hengityksen salpaantumaan. Kivut jatkuivat, mutta syytä oireille ei löytynyt. Ei ennen kuin Suvin oikea puoli halvaantui kokonaan. Vasta sitten kuvattiin pää.

MS-tauti oli nuorelle perheenäidille tuntematon sairaus ja suuri shokki. Tautia sairastaa artisti Saija Varjus, siinä kaikki, mitä Suvi sairaudesta tiesi.

– Lääkärit puhuivat jatkuvasti pyörätuolista. Se tuntui kamalalta ajatukselta. Mutta kun sain useita pahenemisvaiheita ja äiti raahasi minua sairaalaan jalkojen ollessa pois pelistä, huomasin jo ajattelevani, ettei tuoli olisikaan niin huono ratkaisu, Suvi muistelee.

Suvi
Suvi Kuva: Mira Pelo / Yle Akuutti,kannabis,lääkekannabis

MS-tauti on keskushermoston eli aivojen ja selkäytimen sairaus. MS-tautiin sairastuneen immuunijärjestelmä toimii virheellisesti ja hyökkää omaa hermostoa vastaan. MS on etenemistavoiltaan monimuotoinen ja sairauden kulku on alkuun aaltoileva 85 prosentilla sairastuneista. Pahenemisvaiheita tulee ja menee. Välillä potilaalla voi olla pitkiäkin oireettomia kausia.

Päivääkään ei mene ilman kipuja.

Aiemmin yrittäjänä työskennelleen Suvin sairaus on jo edennyt niin pitkälle, ettei työnteko ole enää mahdollista. MS-tautiin liittyvät muistiongelmat ja fatiikki eli uupuminen ovat arjen seuralaisia myös Suville. Myös pidätysongelmat ja näköhäiriöt ovat ottaneet oman paikkansa naisen elämässä. Sitten ovat jokapäiväiset kivut.

– Kivut alkavat lähes aina polvista, lonkista tai jalkapohjista. Loppujen lopuksi reisi- ja sääriluut huutavat hoosiannaa. Ihan silloin alussa pahin kipu oli kantapäissä. Tuntui kuin joku hakkaisi niitä murskaksi. Lääkärit eivät vaan millään meinanneet uskoa, että kipu olisi mitenkään MS-tautiin liittyvä.

– Nyt minulle on tullut vielä uusia kipualueita. Olkapäitä vihloo tosi useasti ja särkyä on oikeastaan ympäri kroppaa. Päivääkään ei mene ilman kipuja.

Kannabis lääkkeenä

Lääkekannabisreseptin on saanut Suomessa alle 300 potilasta. HUS:n kipuklinikan ylilääkäri Eija Kalso kirjoittaa Potilaan Lääkärilehdessä julkaistussa artikkelissaan yhden lääkekannabiksesta hyötyvän potilasryhmän olevan MS-potilaat, joiden spastisuutta eli lihasjäykkyyttä kannabis voi lievittää. Myyntiluvan Suomessa saaneella Sativex-suusuihkeella ei ole myyntilupaa muuhun kuin MS-taudin spastisuuden hoitoon tai spastisuuden hoitoon muilla potilasryhmillä. Neurologi voi kirjoittaa reseptin vain tähän myyntiluvan saaneeseen lääkkeeseen. Kukintoa sisältäviin lääkekannabisvalmisteisiin tarvitaan erityislupa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealta. Lupa on kerrallaan voimassa vuoden.

Akuutin haastattelussa Kalso toteaa lääkekannabikseen liittyvän merkittäviä riskejä, eikä lääkkeen tehosta ole vielä riittävä näyttöä, joten hän ei harkitsisi lääkettä MS-potilaan tapauksessa, jolloin ei ole kyse spastisuudesta, eikä hän itse lääkärinä tiedä esimerkiksi potilaan kiputilaa. Kalson mukaan olisi myös vastuuntunnotonta tarjota potilaille korvattavuuden ulkopuolella olevaa lääkettä:

– Lääke tulisi maksamaan potilaalle satoja euroja, 500-1000 euroa kuukaudessa. On vastuuntunnotonta tarjota potilaalle lääkettä, mitä hän ei ehkä pysty kustantamaan. Ja on hyvin valitettavaa, jos potilaat hakevat lääkettä laittomasti. Ei voi vaatia, että lääkäreiden pitäisi kirjoittaa resepti sen takia, etteivät potilaat hakisi sitä laittomasti, Kalso pohtii Akuutin lähetyksessä.

"Kanna­bista tut­kitaan myös ki­vun ja useiden mui­den oi­reiden lievi­tyk­sessä. Tutki­mus­näyttö ei toistai­seksi tue kanna­biksen käyt­töä min­kään kipu­tilan hoi­dossa. Kanna­bik­sesta hyö­tyy vain pie­ni osa kipu­po­ti­laista, ja hoi­toon liit­tyy merkit­täviä ris­kejä eri­tyi­sesti pit­kään käytet­täessä. Kokeel­li­sena hoi­tona kanna­bista voi­daan har­kita neuro­paat­tiseen ki­puun ja vaikea­hoi­toiseen syöpä­kipuun", selviää Lääkärilehdessä viime vuonna julkaistusta katsausartikkelista.

Katso, miten kannabis vaikuttaa ihmiseen: (Artikkeli jatkuu videon alapuolella.)

Miksi söisin kipulääkkeitä, kun elimistöni ei niitä kestä?

– Lääkäreillä on joku outo ajatus, että MS-tauti ei aiheuttaisi kipuja. Tai että kannabis auttaisi vain spastisuuteen, ei kipuihin. Sen takia esimerkiksi minä en voi saada lääkekannabisreseptiä. En ymmärrä tätä ollenkaan. Minulla ja monella muulla kannabis auttaa nimenomaan kipuihin paremmin kuin monet kipulääkkeet, Suvi pohtii.

– Minullekin on määrätty vaikka minkälaisia kipupillereitä, mutta niistä ei ole mitään apua. Miksi söisin niitä, kun elimistöni ei niitä kestä? Oksennan noin puolen tunnin jälkeen lääkkeiden ottamisen jälkeen tai sitten kävelen pitkin seiniä. Hyvä esimerkki on kipulaastari, minkä lääkäri minulle määräsi. Olin sen jälkeen niin sekaisin, että kävelin kotona huonekaluista kiinni pitäen. En todellakaan halua sellaista oloa. Haluan elää normaalia elämää ilman, että olen sekoittanut pääni lääkkeillä tai yhtään millään. Alkoholiakin juon tällä hetkellä ehkä kerran puolessa vuodessa yhden saunakaljan verran.

Jos Suvilla on kotona kannabista, hän polttaa sitä noin parin tunnin välein muutaman savun kerrallaan. Määrä on naisen mukaan niin vähäinen, ettei se sekoita päätä. Tarkoitus onkin saada apua kipuihin, ei poltella viihdemielessä.

– Jos minulla ei ole mahdollista polttaa kannabista, joudun syömään Panacodeja noin 8–12 päivässä. Siitä tulee viikossa melkoinen satsi, 66–84 tablettia. Mutta sellaisina viikkoina, kun minulla on kannabista, selviän noin neljällä särkylääkkeellä viikossa. Siinä on todella suuri ero. Jos kivut ovat ihan kauhean kovat tai ne ovat ehtineet jo päälle, ei kannabiskaan auta. Mutta jos pääsen polttamaan ajoissa, ehdin katkaista suurimman kipupiikin. Särkylääkkeillä se ei onnistu niin hyvin.

Suvi ei halua elää kiukkuisena ja kipeänä

Suvin MS-tauti on ärhäkkä eikä sairauden hoitoon tarkoitetuista ensilinjan lääkkeistä ole enää hyötyä. Sen sijaan Suvia hoidetaan tällä hetkellä suoraan suoneen tiputettavalla Lemtrada-lääkkeellä pari kertaa vuodessa. Tällä hetkellä Suvin sairaus onkin hallinnassa niin hyvin kuin se on mahdollista. Kipuja MS-lääke ei kuitenkaan poista.

– Kipujen hallintaan saaminen olisi todella tärkeää. Oma 12-vuotiaanikin sanoo, että olen niin paljon mukavampi, kun en ole kipeä. Ja tottahan se on. Kipeänä tulee ärähdeltyä paljon enemmän, enkä missään nimessä halua muuttua pirttihirmuksi.

Suvi sivuprofiilissa.
Suvi sivuprofiilissa. Kuva: Mira Pelo / Yle Akuutti,kannabis,lääkekannabis

Suvi on sinut sairautensa kanssa. Elämä on tässä ja nyt. Tulevaa on turha pelätä tai liiaksi miettiä. Kivuton olo on kuitenkin tärkeää. Siksi Suvi on päätynyt lievittämään oireitaan kannabiksella.

– Kannabis auttaa minua huomattavasti enemmän kuin minulle määrätyt kipulääkkeet. Olen ymmärtänyt, etten voi saada lääkekannabisreseptiä, joten olen tehnyt omat ratkaisuni. En ole uskaltanut kertoa lääkärilleni kannabiksen käytöstäni, mutta nythän se tulee selville kaikille. Ymmärtäisin lääkärin puheet kannabiksen haittavaikutuksista ja psykoosivaarasta, jos vetäisin samalla monia muita lääkkeitä ja alkoholia, tai minulla olisi jo valmiiksi mielenterveysongelmia. Minun tapauksessani olisin kuitenkin enemmän huolissani minulle määrättyjen kipulääkkeiden haittavaikutuksista.

En ole mikään nisti, vaan tavallinen perheenäiti.

– Minä hoidan kannabiksella itseäni ja kipujani. Sen takia on käsittämätöntä, miten kukaan voi sanoa, että teen väärin tai rikon lakia. Ilman kannabista olisin joka ikinen päivä kipeä ja meillä olisi kotona kipujen lannistama ja vihainen äiti. Maailmalla kannabiksen hyödyistä on saatu niin paljon näyttöä, etten ajattele tekeväni tässä mitään väärää, Suvi toteaa.

– Minä ja lähipiirini tiedämme, miten asiat ovat. En ole mikään nisti, vaan tavallinen perheenäiti. Minulla on hyvin hoidettu koti, eikä arkeni ole mitenkään retuperällä. Saan vain asioita tehtyä paljon paremmin, kun minulla ei ole kipuja.

Suvi voi tällä hetkellä elää sairaudesta huolimatta hyvää elämää. Toiveissa on pysyä mahdollisimman pitkään hyvässä kunnossa, eikä pyörätuolikaan enää pelota.

– Olen onnellinen ja minulla on hyvä ja suhteellisen huoleton elämä. En oikeastaan mieti asioita liiaksi eteenpäin. Mitä eteen tulee, sen kanssa opetellaan elämään.

Lähteet:
Potilaan Lääkärilehti: Kuka hyötyy lääkekannabiksesta?
Neuroliitto
Kannabistako kipulääkkeeksi?


Suomessa lääkekannabisreseptin on saanut alle 300 ihmistä. Sen sijaan noin 240 000 suomalaista käytti kannabista vuoden aikana, selviää THL:n huumekyselystä vuodelta 2014. Kymmenen vuotta aiemmin vastaava luku oli puolet pienempi. Myös viikoittain käyttävien määrä kaksinkertaistui kymmenessä vuodessa 35 000:een. Nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut kymmenen kohdan listan kannabiksen turvallisempaan käyttöön. Vastaavaa, tutkimukseen perustuvaa ohjeistusta ei ole aiemmin julkaistu Suomessa.
Lue uutisten artikkeli: THL avaa uutta uraa huumekeskustelussa: "Hyväksytään se tosiasia, että tuhannet käyttävät kannabista"

Lue myös:
Kannabis - lääkettä vai huumetta? Mikä on oma asenteesi kannabikseen? Akuutti räätälöi artikkelin juuri sinulle.

Akuutti – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Rohkeita ihmisiä ja inhimillisiä tarinoita. Liity joukkoomme Facebookissa!