Hyppää pääsisältöön

Vikasietotila: Näin siistit öyhöttäjät pois internetistäsi

Vikasietotilan tekijät Kari Haakana, Panu Räty ja Olli Sulopuisto.
Vikasietotilan tekijät Kari Haakana, Panu Räty ja Olli Sulopuisto. Vikasietotila

Miten toimia, kun kohtaa häiritseviä tai suorastaan haitallisia ihmisiä internetissä? Jos ammoisina aikoina Facebook-ystäväksi hyväksytty puolivieras alkaakin julkaista jatkuvasti viestejä, joissa ei ole päätä eikä häntää ja jotka on kohdennettu sinulle, vaikka et liity asiaan mitenkään?

Facebook, Twitter ja muut verkostoitumispalvelut on suunniteltu maksimoimaan mielihyvä ja minimoimaan mielipaha. (Kokonaan toinen asia on, että usein niiden käyttämisestä silti tulee paha mieli.)

Niinpä ne kertovat innokkaasti, jos joku lisää sinut ystäväksi, mutta ovat kovin hiljaa, kun virtuaalinen tuttavuus päättyy. Se voi olla hyväkin asia, sillä se mahdollistaa tavan irrottautua kiusallisista tuttavista ilman, että kumpikaan osapuoli menettää kasvojaan.

Facebook, Twitter ja muut verkostoitumispalvelut on suunniteltu maksimoimaan mielihyvä ja minimoimaan mielipaha.

Nyt on juuri oikea hetki tarkastaa, millaisia työkaluja häiriköiden torjuntaan Facebook, Twitter ja muut somepalvelut tarjoavat. Ja mikäli sisäänrakennetuilla ominaisuuksilla ei pärjää, aina voi hakea lisäominaisuuksia erikseen asennettavilla apuohjelmilla.

Näytä vähemmän viestejä Facebookissa

Aloitetaan maailman suosituimmasta somepalvelusta eli Facebookista. Siellä blokkaamisen eli toisen käyttäjän kaikkien viestien estämisen kynnys voi olla henkisesti melko korkealla, etenkin jos olette vanhastaan tuttavia. Ventovieraiden kohdalla ei samanlaista kursailun tarvetta ole.

Ensinnäkin on mahdollista pysytellä Facebook-ystävinä niin, että et enää näe kontaktisi päivityksiä uutisvirrassa. Se tehdään siirtämällä hiiri kaverin nimen päälle, jolloin avautuu pikkuikkuna ja valitsemalla sen alareunassa olevasta Seurataan-painikkeesta "Lopeta käyttäjän [nimi] seuraaminen".

Mikäli se ei riitä, voit siirtyä kovempiin keinoihin. Mene kaverin profiilisivuille, valitse otsikkokuvan päällä olevista nappuloista oikeanpuoleisin eli …(kolme pistettä) ja sieltä vaihtoehto Estä.

Mikäli painat nyt Vahvista-nappia, Facebook-ystävyytenne päättyy kokonaan: et näe enää hänen päivityksiään ja sama kääntäen, eikä hän voi enää lisätä sinua ystäväksi.

Tässä vaiheessa Facebook tosin tarjoaa myös pehmeämpää vaihtoehtoa. Painamalla "pitää hänestä taukoa" -linkkiä pääsee vielä uuteen valikkoon, jossa yhtenä vaihtoehtona on "Rajoita sitä, missä [nimi] näkyy";. Se poistaa uutisvirrastasi statuspäivitykset, kuvat ja muut julkaisut, joissa mainitaan kaverisi nimi, mutta ei poista häntä ystävistäsi.

On hyvä muistaa kaksi asiaa. Kenelläkään ei ole velvollisuutta kuunnella toisen häiriköintiä, ei vaikka olisitte tunteneet toisenne jo vuosikymmenten ajan. Mutta on myös niin, että FB-suhteet heijastuvat myös verkon ulkopuolisiin suhteisiin, joten varaudu henkisesti siihen, että toinen osapuoli loukkaantuu.

Twitter-kikkoja sujuvampaan estämiseen

Twitter on surullisenkuuluisa siitä, miten pahaksi häiriköinti on siellä äitynyt. Palvelun omilla asetuksilla saa aikaan kohtuullista jälkeä, mutta niiden käyttöön liittyy muutama niksi, jotka kannattaa ottaa haltuun.

Twitterissä estotyökaluja on kolme, mute (hiljennä), block (estä) ja report (ilmianna). Hiljennys estää häiriköijän viestejä näkymästä sinulle, mutta se jättää auki eräänlaisen takaportin: jos olet ainoastaan vaimentanut käyttäjän, hän pääsee yhä kommentoimaan tweettejäsi ja näin hakemaan omille viesteilleen näkyvyyttä.

Vaimennusta voi käyttää myös kolmansiin osapuoliin eli sellaisiin tweettaajiin, joita sinun seuraamasi käyttäjät seuraavat. Eli jos seuraat käyttäjää A ja hän seuraa käyttäjää B, voit vaimentaa B:n, jolloin B:n kirjoittamat hölmöilyt eivät pompsahda kasvoillesi vain sen takia, että A reagoi niihin.

Twitter on surullisenkuuluisa siitä, miten pahaksi häiriköinti on siellä äitynyt.

Jos sen sijaan estät käyttäjän, hän ei näe viestejäsi eikä ennen kaikkea pääse reagoimaan niihin. Esto on sinänsä helppo kiertää, koska se koskee vain sisäänkirjautuneita Twitter-käyttäjiä. Niinpä uloskirjautuminen tai selaimen vaihtaminen yksityinen selailu -tilaan johtaa siihen, että blokattu käyttäjä pääsee näkemään, mitä olet tililtäsi julkaissut.

Twitterissä voi käyttää niin sanottua soft block -tekniikkaa. Se tarkoittaa, että ensin estät käyttäjän, jolloin hän tipahtaa pois seuraajistasi, ja heti sen jälkeen poista esto. Tällöin käyttäjä ei jälkikäteen enää näe, että olet estänyt hänet, vaan ainoastaan sen, ettei hän enää seuraa sinua. Silloin hän ei myöskään pääse ylpeilemään sillä, miten ohutnahkainen olit blokatessasi hänet.

Mikäli häiriköiviä käyttäjiä kertyy enemmänkin ja he vaivaavat myös ystäviäsi, voitte jakaa blokkauslistoja keskenänne. Twitterin ohje kertoo, miten listan estetyistä käyttäjistä voi kopioida toiselle käyttäjälle. Tällöin jokaisen ei tarvitse erikseen käydä hiljentämässä samoja käyttäjiä.

Lisää apua selainlaajennuksista

Tehokäyttäjät voivat räätälöidä palveluiden toimintaa entisestään asentamalla selaimeen lisäosia, jotka muokkaavat saittien toiminnallisuutta. Niistä pitää tosin tietää kaksi asiaa eli a) ne eivät toimi ikuisesti, koska kohteena olevat palvelut muuttuvat koko ajan ja b) niistä ei ole apua, jos käyttää vaikkapa Facebookia kännykkäsovelluksella – lisäosa ei muuta Facebookin toimintaa, vaan ainoastaan sitä, miten selain esittää asiat käyttäjälle.

Social Fixer -laajennus tuo monenlaisia lisävaihtoehtoja Facebookin sisällön suodattamiseen. Hide Posts -toiminnallisuudella voi luetella avainsanoja, jotka haluaa piilottaa näkyvistä. Filters-välilehdellä voi tehdä vielä kehittyneempiä suodattimia, jotka voi kohdentaa esimerkiksi ystävän nimen tai Facebookin ulkopuolelle vievän linkin osoitteen perusteella – "piilota käyttäjän kari viestit silloin, kun niissä mainitaan maito" tai "piilota kaikki linkit, jotka ohjaavat osoitteeseen veikkaus.fi".

Mikäli tahdot tietää, onko sinut poistettu Facebookissa kaverilistalta, asenna Chrome-selaimeen Unfriendly-laajennus. Sama onnistuu myös Social Fixer -lisäosalla, mutta jos sen muut ominaisuudet ovat tarpeettoma, Unfriendly riittää.

Twitterin puolella ensimmäisenä kannattaa ottaa käyttöön Tweetdeck, joka ei tosin ole selainlaajennus vaan selaimessa toimiva virallinen Twitter-sovellus. Sen asetuksista (settings) löytyy Mute- eli vaimennus-välilehti, joka piilottaa näkyvistä avainsanoja sisältävät tweetit. Sillä saa jo kitkettyä ilmeisimmät ja toistuvimmat häiriölähteet.

Blokkaamisen helpottamiseen on parikin selainlaajennusta. Twitter Quick Blocker siirtää estotoiminnon yhden painalluksen päähän normaalin valikkoseikkailun sijaan ja Twitter Block Chain puolestaan lisää yhdellä painalluksella kaikki selaimen avoimella sivulla olevat Twitter-käyttäjät estolistalle. Sitä voi käyttää tilanteessa, jossa joku lietsoo seuraajansa lähettämään häiriköiviä viestejä. Tällöin ei tarvitse kuin mennä alkuperäisen agitaattorin profiilisivulle ja sieltä seuraajat-sivulle ja painaa selainlaajennuksen ikonia.


Tilaa podcast

Jakson linkit ja vinkit

Vikasietotila

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.