Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Esittelyssä Anni&, jonka mentori on Aija Puurtinen

YleX:n Uuden musiikin ohjelmien Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei vielä ole levytyssopimusta. Tällä viikolla vuorossa on Anni&.

Anni& ihailee Florence+the Machinea. // Kuva: Promokuva

Anni& tekee voimauttavaa poppia.

Uuden musiikin ohjelmien toimittajat Anne Lainto ja Ida Karimaa kommentoivat:

- Anni& on ihastuttava artistitulokas, jonka ensimmäinen sinkku O-Ou on koukuttava ja voimaannuttava. Biisissä on kypsää elämänkokemusta, leikkisyyttä ja raikkautta. Se kuulostaa tutulta, mutta samalla tuoreelta. Englanninkielisellä popilla ei ole helppoa menestyä Suomessa, mutta hienoa että sitä tehdään näin rohkeasti ja ennakkoluulottomasti.

Miten aloitit musiikin tekemisen?

- Olen tehnyt biisejä aina jonkun soittajan kanssa. Yleensä kitaristin. Se on ollut voimauttavaa, mutta koin pitkään, etten oikein osaa tehdä kappaleita ihan yksin. Pitkäaikainen ihana mentorini Aija Puurtinen antoi sitten reilu kaksi vuotta sitten mulle tehtävän tehdä biisi omin voimin. Ja kannusti sen kuullessaan jatkamaan ja kannustaa edelleen. Sen ekan kappaleen jälkeen musaa on lähtenyt tulemaan tasaisena virtana, ihan kuin joku pato olisi murrettu. Musta tuntuu, että jokainen tarvitsisi oman Aijan. Ihmisen, joka antaa rohkeudellaan esimerkkiä ja työntää eteenpäin, varsinkin silloin, kun taistelee oman epävarmuutensa kanssa.

Mistä artistinimesi tulee?

- Koin ihan heti, että näiden kappaleiden taustalta löytyy niin paljon tyyppejä, että halusin sen tulevan esille nimessä. Mutta koska teen sooloartistina hommia, tuntui luontevalta tehdä sitä omalla nimellä. Anni on ollu lapsuudesta asti mun lempinimi ja &-merkki kuvaa niitä muita tärkeitä ihmisiä biisien takana. Tässäkin biisissä niitä on tosi monta. Nimi lausutaan Anniet.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

- Suurin saavutus on varmasti tähän mennessä se, että pääsin ulos kuplasta, jossa omia biisejä tuli pidettyä. Ja se, että mun kappaleita voi kuunnella joku muukin, kuin minä ja rakkaat läheiset. Mutta toivon toki, että niitä suuria saavutuksia on vielä kosolti edessäpäin.

Mitä keikkaa jännitit eniten?

- Olen onneksi päässyt vetämään biisejä livenä. Se on mielettömän ihanaa. Kaksi noista keikoista on ollut Musiikkitalon BlackBoxissa ja molemmilla kerroilla oon jännittänyt aivan hurjana. Ensimmäinen kerta jännitti superpaljon, koska silloin tulin biisien kanssa omissa ympyröissä julki. Siinä ennen keikkaa taisi päästä pari kyyneltäkin jännityksestä.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään? Miksi?

- Varmasti hulluinta olisi päästä lämppäämään Florence+the Machinea. Se musa on antanut mulle käsittämättömän määrän kylmiä väreitä ja kun näin heidät livenä Flow’ssa, tuntui, että olin ihan toisessa ulottuvuudessa. Se määrä energiaa, mikä yleisössä oli jo ennen keikkaa jäi myös mieleen.

Mistä sanoituksesta olet erityisen ylpeä ja miksi?

- "Stop that sadness, that crazy kind of madness that's not you.” Välillä pitää ihan käskyttää itseään ja joskus läheisiäänkin, ettei jäisi vellomaan liian pitkäksi aikaa sellaiseen, mikä ei ansaitsisi elämässä niin paljoa huomiota. Musta tuntuu, että usein negatiivisia fiiliksiä ei kyllä tartte kaivella, niitä tulee ihan pyytämättä. Mutta niiden pois puskemiseen tarttee välillä sellasta järjen ääntä ja sisua.

Minkälainen tyyppi voisi kiinnostua musiikistasi?

- Kaikki tyypit ikään tai muihin asioihin katsomatta. En oo tehnyt biisejä tähdäten johonkin tiettyyn ryhmään, vaan musta olisi mahtavaa, jos tosi erilaiset ihmiset pystyisivät löytämään biiseistä jotain omaan maailmaansa sopivaa.

Jos O-ou soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

- Henkilö katsoo itseään peilistä baarin vessassa ja taistelee sisäisiä mörköjä vastaan. On ehkä tullut kolhaistuksi henkisesti jonkun ihmissuhdeasian vuoksi ja hukannut ilonsa. Tämä biisi voisi soida sillä hetkellä, kun hän päättää pyyhkiä kyyneleensä ja painella takaisin tanssilattialle. Tai kotiin, mutta hymy kasvoillaan. Uskallus, taakse jättö ja voitto!

Miten biisi syntyi?

- Aija antoi mulle sellasen innoitusbiisin, se oli muistaakseni George Michaelin Freedom!. Muistan, että kuuntelin sen biisin kerran ja ajattelin, ettei taida oikein lähteä. Uppoudun hyvin usein melankoliseen musaan ja ajattelin, että mun pitäis mennä jotenkin tosi kauas omalta alueeltani. Mutta sitten yhdeltä istumalta syntyi kertsi. Sitten säkeistöt muotoutuivat ajan kanssa. Sain tehdä tän biisin loppuun mahtavan Hanna Seppälän (HANNAH) kanssa, joka oli myös toinen tuottaja.

Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

- Ihan pian julkaisen kolmannen sinkun. Sen myötä olisi myös parasta päästä taas keikalle bändin kanssa. Uutta musaa täytyy päästä hiomaan ja odotan innolla, että saan muutaman uuden kappaleen tuotannollisesti alulle. Mulla on ollut tuuria, että oon saanut rinnalleni aivan upeita musa-ammattilaisia. Tulevaisuudessa tätä verkostoa olisi halu myös laajentaa ja nauttia uusien biisien kanssa työskentelystä.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!