Hyppää pääsisältöön

Hempeän kirkollisia käyrätorvitunnelmia

Yksitunnelmaisen levyn tekeminen on tasapainottelua: kuulija pitää saada pysymään luvatussa tunnelmassa mutta kuoliaaksi pitkästymättä. Käyrätorvensoittaja Petri Komulaisen ja urkuri Jan Lehtolan uutuuslevy lupaa tunnelmaksi "Andante religioso", ja siinä pysytään uskollisesti koko tunti. Mielenkiinto kuitenkin säilyy, koska teokset ovat melko tuntemattomia ja sävellysten genre kiinnostava.

Andante religioso / Lehtola & Komulainen
Andante religioso / Lehtola & Komulainen Uudet levyt

Levyvihkosessa Komulainen ja Lehtola kertovat, että hartaiden, sentimaalisten tunnelmakappaleiden taustalla oli romantiikan sävelkielen kehittyminen niin, että tunneilmaisu ei enää vaatinut laulettuja sanoja. Levyn kaikissa teoksissa käyrätorvi kuljettaakin hyvin laulullista, kantavaa melodiaa, ja urkujen pehmeä säestys laajentaa tunneskaalaa.

Petri Komulaisen käyrätorvi soi linjakkaasti ja puhtaasti, kauttaaltaan samettisen pehmeänä, mutta minun mielestäni se ei riitä. Näin selvästi lauluun pohjautuva musiikki kaipaisi vielä enemmän puheenomaisuutta. Parhaat lied-laulajatkaan eivät tee pelkkää linjaa, he tekevät sanoja ja runoutta.

Hyvä esimerkki on Oskar Merikannon Romanssi oopperasta Pohjan neiti. Kansanlauluksi pelkistyvä melodia on tällä levyllä kaunis mutta kolea; esimerkiksi sellisti Seeli Toivion tulkinta on paljon puhuttelevampi juuri yksityiskohtaisuutensa takia. Kyse on toki taiteellisesta valinnasta - Komulainen ja Lehtola ovat päättäneet maalailla tasaisempaa tunnelmaa.

Samoilla linjoilla on Mika Koivusalon luonteva äänitys, jossa käyrätorvi sekoittuu urkuihin yhtenä, vain aavistuksen dynaamisempana äänikertana. Kun Lehtola vielä rekisteröi urkunsa varsin pehmeästi, tavoiteltu lempeä tunnelma kyllä syntyy - mutta yksityiskohtien ja tarttumapintojen kustannuksella.

Pilfink-yhtiö tapaa julkaista taidemusiikkia pelkistetyn asiallisissa levypaketeissa, mutta tällä kertaa pelkistäminen on kohdennettu väärin. Kuusankosken kirkon urkujen dispositiota esitellään kaksi sivua, mutta levyn raidoille ei kerrota kestoja, ja numerotkin epäselvästi.

"Andante religioso", säv. Aladov, Tod, Höeberg, Körling, Kapp, Alfvén, Larssen, Glière, O. Merikanto, Rahmaninov, Saint-Saëns. - Petri Komulainen, käyrätorvi, ja Jan Lehtola, urut. (Pilfink, JJVCD-180)

Kuuntele Uudet levyt 20.10.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • Musiikkiteknologian opiskelija Kaj Mäki-Ullakko: "Tein ensimmäisiä midi-sävellyksiä isäni MikroMikko-tietokoneella."

  Tutustu Sibelius-Akatemian opiskelijaan.

  Kokkolan Estarditaiteen koulu saa pisteet Kaj Mäki-Ullakolta: "Rehtori Alf Mylläri otti minut siviilipalvelukseen ja teorianopettaja Tommi Peltola sai minut kiinnostumaan musiikin teoriasta toden teolla!" Kaj tavattiin Kantapöydän opiskelijatreffeillä Musiikkitalossa 22.11.2017. Kuka? Olen Kaj Mäki-Ullakko, syntynyt Vantaalla 21.12.1987. Aloitin kitaransoiton isäni kitarall

 • EBU:n musiikkivaihto 50 vuotta - ei pelkkää Euroviisua

  Ei pelkkää Euroviisua

  EBU:n eli Euroopan yleisradioliiton musiikkivaihto täyttää tänä syksynä 50 vuotta. Pyöreitä vuosia juhlitaan maanantaina 27. marraskuuta suoralla konsertilla Lontoosta. Mitä tämä musiikkivaihto tarkalleen tarkoittaa? EBU-yhteistyö on paljon muutakin kuin Euroviisuja. Marraskuun 27.

 • "Musiikista näköjään tykkäsin yli kaiken"

  Näppärit jatkavat pelimanniperintöä ja kehittävät sitä.

  Kaustislainen pelimanni ja pedagogi Mauno Järvelä on syntynyt kansanmusiikin keskelle. Hänelle lapsuus oli jatkuvaa musiikin vaikutteiden imemistä. Yksi vahvoista muistoista on pelimannilava. Lapsuuden häistä hän muistaakin nimenomaan pelimannilavan ja sen, miten hän istui kuuntelemassa, kun pelimannit soittivat. - Musiikista näköjään tykkäsin yli kaiken, se oli semmonen juttu, ettei muilla ollut väliä, hän toteaa.

 • Vladimir Agopov voitti Lied-sävellyskilpailun 2017

  Katso kaikki palkinnot & finaaliesitykset.

  Kokenut konkari, säveltäjä Vladimir Agopov voitti lauantaina 18.11. pidetyn Yrjö Kilpinen -seuran järjestämän ensimmäisen Lied-sävellyskilpailun laulusarjallaan Four songs to the poems by William Blake. Ensimmäinen palkinto on suuruudeltaan 5.000 euroa.