Hyppää pääsisältöön

Silvestrovin minimalismi vaatii suuremman kokoonpanon

Valentin Silvestrov on hämmästyttävän kuuma säveltäjänimi, kun ottaa huomioon, että hän on kahdeksankymmentävuotias ja Ukrainasta. Silvestrov kääntyi modernismista mystiseen minimalismiin samoihin aikoihin Arvo Pärtin kanssa, mutta hänen hiljaisuudesta kumpuava, nostalgisesti tonaalisuuteen suhtautuva musiikkinsa on noussut tietoisuuteen vasta 2010-luvulla. Menestyksen takana on levy-yhtiö ECM, jonka uusin Silvestrov-tuote esittelee pikkukappaleita sellolle tai kahdelle.

Valentin Silvestrov / Anja Lechner
Valentin Silvestrov / Anja Lechner Uudet levyt

Levyn teokset ovat yhdenmukaisia mitaltaan, joka on lyhyt, ja volyymiltaan, joka on hiljainen, mutta kahtalaisia tunnelmaltaan, joka on joko nostalgisen surullinen tai nostalgisen lempeä. Sama kahtalaisuus koskee sävelkieltä. Kappaleet ovat joko hempeää sävellajimusiikkia tai kevyesti hälyillä maustettua modernismia. Silvestrovin musiikkimakkaratehdas käyttää harvoja raaka-aineita, ja sekoittaa niitä vielä harvemmin.

Silvestrovin vilpittömään hiljaisuuteen eläytyy levyllä ECM-yhtiön ja tuottaja Manfred Eicherin hovisellisti Anja Lechner. Hän hallitsee hempeän hiljaiset sävyt, ei rouhi rumasti, osaa käyttää aikaa ja pitää intensiteettiä hyvin yllä. Lechner lienee maailman paras sellisti soittamaan hiljaa ja yksinkertaisesti, eikä hänen duokumppaninsa Agnes Vesterman paljon häviä.

Valitettavasti ainakin oma sieluni on sitä mieltä, että sello tai kaksi ei ole sujuvin käyttöliittymä Silvestrovin musiikkiin. Pari viikkoa sitten tässä ohjelmassa arvioitiin levyllinen Silvestrovin jousiorkesterimusiikkia, ja se toimii paljon paremmin. Suurempi kokoonpano pehmentää kuulijan kosketusta pelkistettyyn musiikkiin. Silvestrov kaipaa kuorrutusta - ei ehkä juustoa eikä kermavaahtoakaan, vaan pumpulia, ja sitä ei yhdestä sellosta liikene.

Valentin Silvestrov: Teoksia sellolle ja kahdelle sellolle. - Anja Lechner ja Agnès Vesterman, sello. (ECM New Series, ECM 2389)

Kuuntele Uudet levyt 20.10.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • Musiikkiteknologian opiskelija Kaj Mäki-Ullakko: "Tein ensimmäisiä midi-sävellyksiä isäni MikroMikko-tietokoneella."

  Tutustu Sibelius-Akatemian opiskelijaan.

  Kokkolan Estarditaiteen koulu saa pisteet Kaj Mäki-Ullakolta: "Rehtori Alf Mylläri otti minut siviilipalvelukseen ja teorianopettaja Tommi Peltola sai minut kiinnostumaan musiikin teoriasta toden teolla!" Kaj tavattiin Kantapöydän opiskelijatreffeillä Musiikkitalossa 22.11.2017. Kuka? Olen Kaj Mäki-Ullakko, syntynyt Vantaalla 21.12.1987. Aloitin kitaransoiton isäni kitarall

 • EBU:n musiikkivaihto 50 vuotta - ei pelkkää Euroviisua

  Ei pelkkää Euroviisua

  EBU:n eli Euroopan yleisradioliiton musiikkivaihto täyttää tänä syksynä 50 vuotta. Pyöreitä vuosia juhlitaan maanantaina 27. marraskuuta suoralla konsertilla Lontoosta. Mitä tämä musiikkivaihto tarkalleen tarkoittaa? EBU-yhteistyö on paljon muutakin kuin Euroviisuja. Marraskuun 27.

 • "Musiikista näköjään tykkäsin yli kaiken"

  Näppärit jatkavat pelimanniperintöä ja kehittävät sitä.

  Kaustislainen pelimanni ja pedagogi Mauno Järvelä on syntynyt kansanmusiikin keskelle. Hänelle lapsuus oli jatkuvaa musiikin vaikutteiden imemistä. Yksi vahvoista muistoista on pelimannilava. Lapsuuden häistä hän muistaakin nimenomaan pelimannilavan ja sen, miten hän istui kuuntelemassa, kun pelimannit soittivat. - Musiikista näköjään tykkäsin yli kaiken, se oli semmonen juttu, ettei muilla ollut väliä, hän toteaa.

 • Vladimir Agopov voitti Lied-sävellyskilpailun 2017

  Katso kaikki palkinnot & finaaliesitykset.

  Kokenut konkari, säveltäjä Vladimir Agopov voitti lauantaina 18.11. pidetyn Yrjö Kilpinen -seuran järjestämän ensimmäisen Lied-sävellyskilpailun laulusarjallaan Four songs to the poems by William Blake. Ensimmäinen palkinto on suuruudeltaan 5.000 euroa.