Hyppää pääsisältöön

Tuhkimotarinoiden Timon lapset: "Kaipaamme äitiä, mutta isä on auttanut jaksamaan, kun omat voimat eivät riitä."

Tuhimotarinoiden Timon lapset pitävät puhetta isälleen.
Tuhimotarinoiden Timon lapset pitävät puhetta isälleen. Kuva: Yle/ Tuhkimotarinoita Tuhkimotarinoita

Timon vaimo Mari kuoli keuhkosyöpään vuonna 2014. Timo jäi yksin kolmen lapsen kanssa. Suru musersi, ikävä painoi, mutta jaksettava oli. Arjen pyörittämisen rutiinit olivat pelastus. Yöt olivat hengähdystauko – surustakin. Timon lapset osaavat arvostaa isänsä jaksamista ja ponnistuksia. Tuhkimotarinoiden muutosviikon loppuhuipennuksessa he pitivät isälleen koskettavan puheen.

Rakas isä ja arvon juhlavieraat,

Aivan mahtavaa, että te kaikki olette päässeet paikalle juhlimaan isää ja uuden elämän alkua äidin kuoleman jälkeen, kuitenkaan unohtamatta hänen muistoaan.

Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet yhtä vuoristorataa. Ne ovat olleet niin ilon kuin surunkin hetkiä. Äidin kuoleman jälkeen isän on täytynyt ottaa aivan uusi rooli meidän perheessä.

Kaikki muutos tapahtui myös todella nopeasti, joten emme saaneet minkäänlaista varoitusta tällaisesta suuresta muutoksesta elämässämme. Saati sitten ohjeita, miten elää ja jaksaa surun läpi ja jatkaa elämää.

Isän on täytynyt toimia yksinhuoltajana kolmen lapsen kanssa. Hän on joutunut tekemään äidinkin tehtävät ja toiminut hyvin monessa roolissa.

Hän on kuunnellut, kuskannut, ruokkinut, auttanut kaikilla mahdollisilla tavoilla ja vielä jaksanut nauraa, hymyillä ja pitää hauskaa kanssamme.

Kaiken surun keskellä hän on myös löytänyt uuden rakkaan harrastuksen, pyöräilyn, joka on tehnyt isälle varmasti todella hyvää.

Hän järjesti myös hienot viisikymppiset äidin toiveita kunnioittaen ja mahdollisti minulle ja Emmille upeat ylioppilas- ja rippijuhlat. Musiikki on ollut isälle myös kantavana voimana, ja olemme siitä yhdessä nauttineet.

On uskomatonta, kuinka sisukas ja päättäväinen isä on. Sen lisäksi hän on antanut meille vielä rakkautta, lämpöä ja turvaa. Ei voisi parempaa isää toivoa.― Timon lapset

Uusi tilanne oli meille kaikille järkytys, ja oli vaikea sopeutua uuteen alkuun. Äidin rooli oli todella suuri ja tärkeä, ja meille jäi iso aukko perheeseemme.

Jessen sanoin, yksi pelinrakentaja puuttuu meidän tiimistä. Isä joutui siis astumaan toisiin, aivan uudenlaisiin saappaisiin.

Hän on tsempannut meitä vaikeina hetkinä ja päivinä, kun ollut vaikeaa ja raskasta. Hänelle on ollut todella helppo puhua asiasta kuin asiasta, ja hän on halunnut aina auttaa parhaansa mukaan. Meillä on ollut parempia päiviä isän ansiosta.

Hän muun muassa kahvittelee meidän kanssa, pelaa Jessen kanssa sählyä ja tekee myös pihatöitä hänen kanssaan. Koko perheen voimin olemme käyneet syömässä ja katselleet yhdessä sarjoja ja leffoja, joita olemme yhdessä nauraneet ja jännittäneet.

On todella hienoa, että isä on yhdessä Jessen kanssa löytänyt myös jääkiekosta yhteisen, rakkaan harrastuksen. Äitikin haluaisi olla varmasti todistamassa, kun isän ja Jessen äänet kaikuvat kovimpana TPS:n matseissa ja kun kotona juhlitaan mestaruuksia.

Jesse ja Timo TPS:n pelissä.
Jesse ja Timo iloitsevat TPS:n maalista. Jesse ja Timo TPS:n pelissä. Kuva: Yle / Mape Morottaja Tuhkimotarinoita,tuhkimotarinoita
Timo ja Jesse TPS:n pelaajien kanssa.
Timo ja Jesse TPS:n pelaajatapaamisessa. Timo ja Jesse TPS:n pelaajien kanssa. Kuva: Yle / Mape Morottaja Tuhkimotarinoita,tuhkimotarinoiden timo

Isä huomaa myös aina, kun olemme allapäin. Kun pidättelee itkua autossa, hän huomaa heti, että kaikki ei ole hyvin.

On mieletöntä, että hänelle voi puhua mistä vain vaikeastakin asiasta. Isä kerää kokoon, jos on hajalla ja antaa parhaat neuvonsa sydämestään. Hän ei yritä korvata äitiä, mutta osoittaa, että hän on kuitenkin täällä meitä varten.

Me kaikki toivomme, että äiti olisi täällä, ja että voisimme sanoa, kuinka paljon me häntä rakastamme. Isä on auttanut jaksamaan; hän on ollut syli, mihin kaivautua, olkapää, johon itkeä ja ihminen, joka nostaa kun omat voimat eivät riitä.

Me kaikki toivomme, että äiti olisi täällä, ja että voisimme sanoa, kuinka paljon me häntä rakastamme. Isä on auttanut, kun omat voimat eivät riitä.

Kunnioitamme isää mielettömästi siitä, että hän on tehnyt kaikkensa, jotta meillä olisi hyvä olla, ja että pääsisimme jatkamaan elämään jollakin tavalla.

Ilman isää emme olisi tässä tänään. Hänen läsnäolonsa ja tukensa on ollut aivan mielettömän suuri meille kaikille.

Ottaen huomioon meidän kaikkien surun ja vaikeudet hänen omien lisäksi, on edes vaikea kuvitella, kuinka paljon hän on ponnistellut eteemme.

Toivottavasti tiedät isä, että olemme niin kiitollisia kaikesta mitä olet meille antanut ja tehnyt. Me rakastamme sinua sydämiemme pohjista. Sinä, jos kuka olet ansainnut kaiken parhaan ja uuden, toisen elämän. Olet mahtava, kiitos siitä.

Nauti tästä päivästä, se on sinun. Olemme aina täällä sinua varten. Kiitos isä.

Rakkaudella,
Nea, Jesse ja Emmi

Tuhkimotarinoita-sarja

Tuhkimotarinoiden Nanna istuu sairaalan käytävällä
Tuhkimotarinoiden Nanna istuu sairaalan käytävällä Kuva: Yle/ Mape Morottaja Tuhkimotarinoita

Tuhkimotarinoita-sarjassa kriisin kohdanneet kertovat rohkeasti elämänsä kipeimmästä hetkestä. Miten selviytyä lapsen kuolemasta, julmasta vanhemmasta, veljen itsemurhasta, häpeästä, musertavasta surusta? Kriisin aiheuttaman sisäisen muutoksen jälkeen he haluavat nyt löytää myös oman ulkoisen vahvuutensa ja saada lisää itsevarmuutta. Stylisti Outi Broux matkaa eri puolille Suomea kuulemaan näiden rohkeiden ihmisten tarinoita. Hän auttaa jokaisessa jaksossa yhtä kerrallaan löytämään oman ulkoisen ja sisäisen tasapainonsa. Sarjan on ohjannut Mape Morottaja.


Millaisia tunteita tai ajatuksia tarinat herättävät sinussa? Kommentoi, tykkää ja jaa kokemuksesi Tuhkimotarinoita-sarjan Facebook-sivulla.


Seuraa meitä Facebookissa!

 • Tuhkimopäivä: Huutokauppaa, ystäviä ja yksisarvisia

  Huutokauppa ja yksisarvishoito värittivät Anskun päivää.

  Pari vuotta sitten Ansku olisi toivonut tuhkimopäivältään adrenaliinia, laskuvarjohyppyä ja miesstrippareita. Elämäntilanteen vilkastuttua vähän liiaksikin hän lopulta toivoi jotain rauhallisempaa ja ystävät laittoivat tuumasta toimeen.

 • Vahvinkin voi heikolla hetkellä ajautua itsetuhoisuuteen

  Tuhkimotarinoiden päähenkilöt pohtivat selviytymistään.

  Ulla halvaantui 15-vuotiaana ja päätyi pyörätuoliin. Nyt hän ajaa ratamoottoripyörää ja on kahden lapsen äiti. Heikkojakin hetkiä on ollut - ainakin aluksi. Tuhkimotarinoiden kolmannen tuotantokauden päähenkilöt tapasivat ensimmäistä kertaa toisensa Mitä kuuluu, Ulla? -jakson kuvauksissa. He löysivät paljon yhtäläisyyksiä niin toistensa itsetuhoisista ajatuksista, identiteetin rakentamisesta kuin selviytymiskeinoistaankin.

 • TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt?

  Mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöille kuuluu nyt?

  TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt? -sarjassa ohjaaja Mape Morottaja haluaa tietää mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöiden elämässä on tapahtunut kuvausten jälkeen ja kutsuu heidät kylään.

 • Miltä tuntuu pelätä, että läheinen tappaa itsensä?

  Nannan mieli särkyi ja veli pelkäsi Nannan satuttavan itseää

  Nannan pikkuveli teki itsemurhan. Isosiskon mieli särkyi. Hän päätyi yrittämään itsemurhaa ja lopulta mielisairaalaan. Pikkuveli Jussi oli menettänyt juuri veljensä ja joutui nyt pelkäämään siskonsa elämän puolesta. Miltä tuntuu pelätä läheisensä satuttavan itseään?