Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Mitä asioita voi hoitaa suomi.fi:ssä? Testaa tietosi – ja tiedät enemmän

Tekstit: Suomi.fi tutuksi, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa käsi tabletilla, kynnessä suomi.fin logo.
Tekstit: Suomi.fi tutuksi, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa käsi tabletilla, kynnessä suomi.fin logo. Kuva: Yle / Timothy Muza, Unsplash (CC0) Digitreenit,Suomi.fi

Suomi.fi on verkkosivusto, joka kokoaa tiedot Suomen julkisista palveluista yhteen paikkaan. Sivuille on avattu kansalaisen sähköinen postilaatikko. Suomi.fi helpottaa myös toisen ihmisen puolesta asiointia.

Testaa yhdeksällä kysymyksellä, kuinka hyvin tunnet palvelun. Löydät lisää tietoa suomi.fi:stä testin jälkeen.

HUOM: Joissakin vastauksissa voi olla oikein useampi kuin yksi vastaus. Saat silti vain yhden pisteen per kysymys.

1. Kansalaisen sähköinen postilaatikko Suomi.fi-viestit avautui vuonna 2017. Nyt viestit saa myös sovelluksella puhelimeen. Voiko viranomaisten kanssa enää asioida muuten kuin sähköisesti?

2. Milloin suomi.fi avattiin?

3. Suomi.fi:ssä tunnistaudutaan perinteisillä verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Mikä varmennekortti oikein on?

4. Suomi.fi-tunnistuksella voit asioida useamman viranomaisten kanssa yhdellä kirjautumisella. Olet ehkä jo käyttänyt tunnistusta tietämättäsi. Mikä tai mitkä näistä nettisivuista käyttävät suomi.fi-tunnistusta?

5. Löydätkö suomi.fi:stä tietoa kaikkien kuntien kaikista palveluista?

6. Miksi suomi.fi:n hakutuloksissa näkyy Lappia ja Kuopiota, vaikka etsit sairastamiseen liittyviä palveluja Jyväskylästä?

7. Minkä tai mitkä näistä rekisteritiedoistasi näet suomi.fi:ssä?

8. Voiko vanhus valtuuttaa aikuisen lapsensa hoitamaan asioitaan suomi.fi:ssä?

9. Minkä ikäiset voivat käyttää suomi.fi:tä?

Mikä on suomi.fi?

Kuvakaappaus suomi.fin Facebook-sivuilta. Teksti: Tuntuuko viranomaisasioiden hoito työläältä?
Suomi.fi kampanjoi muun muassa Facebookissa. Kuvakaappaus suomi.fin Facebook-sivuilta. Teksti: Tuntuuko viranomaisasioiden hoito työläältä? Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Suomi.fi

• Tietoa Suomen julkisista palveluista kootusti yhdellä verkkosivustolla. Kolme osiota: Kansalaiset, Yritykset ja yhteisöt ja Viranomaiset.

• Monien toimijoiden tietoja puuttuu palvelusta vielä, mutta niitä tulee tietokantaan jatkuvasti lisää.

• Suomi.fistä voi hakea tietoa oman elämäntilanteen mukaan – esimerkiksi lapsen syntymä, läheisen kuolema tai työttömäksi jääminen.

• Suomi.fi:n käytössä auttaa myös sivu Ohje- ja tuki.

• Sisältää sähköisen postilaatikon suomi.fi-viestit (ruotsiksi Suomi.fi-meddelanden ja englanniksi Suomi.fi Messages). Ilmoitukset postilaatikkoon tulleistä viesteistä saa sähköpostiin tai matkapuhelimeen.

• Suomi.fi-viestit saa kännykkään tai tabletille myös mobiilisovelluksella.

Suomi.fi-sivuston kaksi vanhaa logoa. Kuvakaappaus.
Suomi.fi:n ilmettä vuosilta 2002 ja 2015 (alempi). Suomi.fi-sivuston kaksi vanhaa logoa. Kuvakaappaus. Kuva: Wayback Machine. Digitreenit,Suomi.fi

• Suomi.fin valtuudet-palvelussa voit valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi valitsemissasi asioissa. Voit myös pyytää toiselta valtuutta asioida hänen puolestaan. Valtuusrekisteri laajenee vähitellen yhä uusiin palveluihin. Valtuuttamista voi myös testata.

• Suomi.fistä voi katsoa omia tietojaan monista eri rekistereistä.

• Suomi.fin tunnistus korvaa vähitellen muut tavat kirjautua julkishallinnon verkkopalveluihin. Esimerkiksi Omavero ja Kelan Omakanta-palvelu käyttävät sitä jo.

• Palvelun pääsivujen sisältö on suomen ja ruotsin lisäksi myös englanniksi. Kunnat esittelevät palvelujaan kunnan virallisilla kielillä – vuodesta 2018 alkaen myös saamelaiskielillä. Monilla muilla kielillä löytyy tietoa infopankki.fi-palvelusta.

Muokkaukset:
14.12.17: Täsmennetty suomi.fi-viesteihin liittyvät aikamuodot, sillä palvelu avautuu 15.12.17.
12.3.18 ja 19.6.18: Täsmennetty Suomi.fi-viestien mobiilisovelluksen aikatauluja.
6.11.18 ja 20.11.18: Täsmennetty suomi.fi-valtuutuksen tietoja.
20.11.18: Lisätty faktaikkunaan maininta kirjautumisesta OmaVeroon.
12.2.19: Korjattu Trafi > Traficom. Lisätty: Myös koulutustiedot löytyvät suomi.fi:n rekistereistä.
31.7.19: Poistettu kysymyksestä 4 sana mol.fi.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Keskustele