Hyppää pääsisältöön

Huippukokki Kari Aihinen: "Alan rajuus estää naisten etenemistä huipulle"

huippukokki Kari Aihinen
huippukokki Kari Aihinen kokit

Huippukokki Kari Aihinen ei romantisoi omaa alaansa, sillä työntunteja ei parhaissa keittiöissä lasketa. Aihisen mielestä jo pelkät fysiikan lait tekevät alasta naisille vaikean.

Useimmat näkyvimmistä kokeista meillä ja maailmalla ovat miehiä. Aihinen uskoo, että syynä on pitkälti naisten rooli äitinä.

– Mimmit synnyttävät ja ovat sitten kotona yhden tai kaksi vuotta, miten sitten ovatkin äitiydet, raskaudet ja imetykset. Kyllä se vaikuttaa, koska tämä on niin raju ala.

Ravintoloissa on suuri vaihtuvuus. Kokit vaihtavat työpaikkaa keskimäärin noin kahden vuoden välein.

Sitten tulee eteen se, kuka hakee ja vie lapset päiväkotiin

– Ala menee eteenpäin, tulee uusia laitteita ja raaka-aineita. Kun palaa äitiyslomalta, pitää tehdä duunia entistä rajummin. Mutta sitten tulee eteen se, kuka hakee ja vie lapset päiväkotiin. Ja juna menee valtavaa vauhtia koko ajan eteenpäin.

Onko äitiys siis este kokin uralle?

– Ei se ole este, mutta työmäärä on valtava. En tarkoita millään pahalla, mutta minulta kysytään tätä paljon ja minun on pakko vastata rehellisesti.

En tarkoita millään pahalla.

Aihinen heittää esimerkin ravintoloissa toistuvista tilanteista:

– Kysyn, että pääsetkö huomenna kahdelta, kun meillä on listanvaihto tai voitko tehdä inventaarion? Vastauksena on, että "saamari kun on lapsi kotona kipeänä". Sitten isi tai äiti on kotona lapsen kanssa.

– Kaikki tietävät, miten paljon minä rakastan lapsia ja lapset ovat maailman paras juttu, mutta se on totuus.

"Saamari kun on lapsi kotona kipeänä".

TV-työnsä ohella Kari Aihinen vetää kolmea ravintolaa. Hänen alaisenaan on yli 40 kokkia.

– Minulla on aina ollut mimmejä keittiöissäni ja on edelleen. Esimerkiksi Rosterissa on yksi kovimmista nuorista vuoromestareista, Adele Kinnunen. Kun Adele painaa, niin siinä saa moni äijä yrittää pysyä perässä.

Katso Kari Aihisen koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän