Hyppää pääsisältöön

Huippukokki Kari Aihinen: "Alan rajuus estää naisten etenemistä huipulle"

huippukokki Kari Aihinen
huippukokki Kari Aihinen kokki

Huippukokki Kari Aihinen ei romantisoi omaa alaansa, sillä työntunteja ei parhaissa keittiöissä lasketa. Aihisen mielestä jo pelkät fysiikan lait tekevät alasta naisille vaikean.

Useimmat näkyvimmistä kokeista meillä ja maailmalla ovat miehiä. Aihinen uskoo, että syynä on pitkälti naisten rooli äitinä.

– Mimmit synnyttävät ja ovat sitten kotona yhden tai kaksi vuotta, miten sitten ovatkin äitiydet, raskaudet ja imetykset. Kyllä se vaikuttaa, koska tämä on niin raju ala.

Ravintoloissa on suuri vaihtuvuus. Kokit vaihtavat työpaikkaa keskimäärin noin kahden vuoden välein.

Sitten tulee eteen se, kuka hakee ja vie lapset päiväkotiin

– Ala menee eteenpäin, tulee uusia laitteita ja raaka-aineita. Kun palaa äitiyslomalta, pitää tehdä duunia entistä rajummin. Mutta sitten tulee eteen se, kuka hakee ja vie lapset päiväkotiin. Ja juna menee valtavaa vauhtia koko ajan eteenpäin.

Onko äitiys siis este kokin uralle?

– Ei se ole este, mutta työmäärä on valtava. En tarkoita millään pahalla, mutta minulta kysytään tätä paljon ja minun on pakko vastata rehellisesti.

En tarkoita millään pahalla.

Aihinen heittää esimerkin ravintoloissa toistuvista tilanteista:

– Kysyn, että pääsetkö huomenna kahdelta, kun meillä on listanvaihto tai voitko tehdä inventaarion? Vastauksena on, että "saamari kun on lapsi kotona kipeänä". Sitten isi tai äiti on kotona lapsen kanssa.

– Kaikki tietävät, miten paljon minä rakastan lapsia ja lapset ovat maailman paras juttu, mutta se on totuus.

"Saamari kun on lapsi kotona kipeänä".

TV-työnsä ohella Kari Aihinen vetää kolmea ravintolaa. Hänen alaisenaan on yli 40 kokkia.

– Minulla on aina ollut mimmejä keittiöissäni ja on edelleen. Esimerkiksi Rosterissa on yksi kovimmista nuorista vuoromestareista, Adele Kinnunen. Kun Adele painaa, niin siinä saa moni äijä yrittää pysyä perässä.

Katso Kari Aihisen koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

 • Raimo Helminen: "Naispelaajille toivoisi parempia palkkioita, mutta markkinat maksavat lystin"

  Raimo Helminen toivoisi naispelaajille parempia palkkoja.

  Naisen euro huippu-urheilussa on kolme senttiä. Naisen euro on heikoin juuri jääkiekossa. Kiekkolegenda Raimo Helminen soisi naisille samat palkat kuin miehille. Samalla hän kuitenkin tunnistaa alan realiteetit. Jääkiekossa naisen euro on 0,003 euroa eli 0,3 senttiä miehen eurosta. Yle Urheilun tuoreeseen vertailuun valittiin johtavat pelaajat sekä naisten että miesten arvokisajoukkueista.

 • Ismo Leikola viihtyy Yhdysvalloissa – "Sellaista sanaa kuin toppuuttelu ei siellä tunneta"

  Ismo Leikola ei kadu Yhdysvaltoihin muuttoaan

  Kolmisen vuotta sitten Ismo Leikolan stand-up –ura lähti liitoon, kun hän voitti Funniest person of the year –kisan. Nyt hän rakentaa uutta uraa Los Angelesissa. Jyväskyläläisen opiskelijaravintola Ilokiven stand-up –iltaan tuli viisitoista vuotta sitten ensimmäiselle keikalleen tuuheatukkainen fysiikanopiskelija. Keikka meni mukavasti, ja pian Ismo Leikolasta tuli klubin vakioesiintyjä.

 • 15 vuotta tien päällä ollut huippuviulisti Elina Vähälä: "En tiedä, osaisinko elää tavallista arkea"

  Huippuviulisti Elina Vähälä antaa uralleen kaiken

  Perhe-elämä ja tavallinen arki ovat saaneet väistyä, kun suomalainen huippuviulisti Elina Vähälä valloittaa maailmaa. -15 vuotta elämä on ollut sangen liikkuvaista ja viimeiset 10 vuotta erittäin liikkuvaista. -Tämmöstä tämä nyt on, soittajatytön elämä, mutta se tuntuu omimmalta. Ei ole muita vaihtoehtoja. -En tiedä, osaisinko elää tavallista elämää.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua