Hyppää pääsisältöön

Hygieniafriikki vai dyykkaripunkkari? Testaa, millainen hävikkiruokailija olet!

Hygieniafriikki vai dyykkaripunkkari?
Hygieniafriikki vai dyykkaripunkkari? Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen Docventures

Heittäisitkö roskiin 30 kiloa ruokaa ja 125 euroa rahaa? Et tietenkään. Saatat silti toimia niin - suurin osa hävikkiruoasta nimittäin syntyy kotona. Hävikkiruoan määrän vähentäminen olisi yksi tärkeimmistä tavoista ratkaista maailman ruokapulaa. Testaa siis, millaisella tolalla omat hävikkiruokatapasi ovat.

Aamiainen. Homeisia leipiä löytyy peräti kuudesta eri muovipussista. Mitä teet?

Lounasaika on lopuillaan. Olet liikenteessä, pakko syödä. Mitä teet?

Töiden jälkeen kaupassa, hirveä nälkä. Toimintasuunnitelmasi on seuraava:

Jogurttien äärellä. Kaksi pientä jogurttipurkkia vai saman tien iso ämpäri?

Kokkaat kotona. Perunoissa on ituja. Mitä teet?

Jauheliha on mennyt ruskeaksi, vaikka sen parasta ennen -päivämäärä on vasta tänään. Mitä teet?

Riisiä jäi yli. Mitä teet?

Lähdet kaljalle ystävien kanssa. Mitä tarjoat?

Kolmannes maailman ruoasta heitetään roskiin.

  • Neljänneksellä koko maailman ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut ihmiset.
  • Yhteensä Suomessa menee hukkaan vuosittain vajaat 400 miljoonaa kiloa ruokaa.
  • Rahassa se vastaa 500 miljoonaa euroa, ilmastovaikutuksiltaan 100 000 auton vuosipäästöjä.
  • Isoissa perheissä syntyy eniten hävikkiä, mutta kun lukuja lasketaan henkeä kohden, tilastoa johtavat yksin asuvat naiset.
  • Kotitaloudet heittävät ruokaa vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa, joka vastaa noin 7800 rekka-autollista ruokaa.
  • Tämä tarkoittaa 20–30 kiloa ja 125 euroa henkilöä kohti.

Älä heitä yliaikaista ruokaa turhaan pois - Tässä Docventuresin toimintasuunnitelma ruokahävikin vähentämiseen

Kuningaskuluttaja vei laboratoriokokeeseen kolme päivää yliaikaisia ruokia ja kysyi, voiko yliaikaista ruokaa syödä. Kyllä voi. Kolmen päivän jälkeen viimeisen käyttöpäivämäärän umpeuduttua ei maidosta, maksalaatikosta tai broilerisuikaleista löytynyt taudinaiheuttajabakteereja. Yli kolmannes pois heitetystä ruoasta olisikin vielä syömäkelpoista.

Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä - näillä on suuri ero!

Parasta ennen -päivämäärällä varustettuja tuotteita voi yleensä syödä päiväyksen umpeuduttua. Etikkakurkut eivät ole pilalla, vaikka parasta ennen - päivä olikin eilen.
Mitä pidempi aika valmistuspäivästä on parasta ennen -päivään, sitä todennäköisemmin se on syömäkelpoista vielä päiväyksen jälkeenkin.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintään kannattaa suhtautua kuitenkin suuremmalla kunnioituksella. Päiväyksen jälkeen tuotetta ei saa myydä, eikä sitä pitäisi käyttää. Suurin riski on raaka kala, jossa piilee listeriavaara, etenkin kesähelteillä. Kannattaa silti luottaa myös aisteihinsa - haju, väri ja koostumus kertovat paljon.

Käyttöikää voi myös pidentää pakastamalla. Vanhentuneet pakasteet eivät ole terveydelle vaarallisia. Vuosikausia ruokaa ei silti kannata säilöä pakastimessa, sillä jäätynytkin ruoka kuivuu ja siinä olevat rasvat voivat härskiintyä.

Toimintasuunnitelma hävikkiruoan välttämiseksi:

Mieti ennen kauppaan menoa

  • Katso jääkaappiin: mikä siellä on menossa vanhaksi.
  • Mieti ruokavaihtoehtoja ensiksi pilaantuville ruoille.
  • Tee ostoslista.

Nuukaile kaupassa

  • Onko pakko hairahtua paljoustarjouksiin, jos et oikeasti joudu ruokkimaan suurta laumaa?
  • Lankeatko heräteostosansoihin, joihin kaupat yrittävät sinua houkutella?
  • Otatko kärryyn, vähän-kaikkea-mitä-sattuu-tekeen-mieli, vai sitä, mitä oli tarkoituskin?
  • Ostatko parasta-ennen-päivämäärä -tuotteita, jos tiedät, että ne tulevat myös syödyksi?

Tolkkua ruoanlaittoon

  • Jos jauhelihat jääkaapissa ovat menossa vanhaksi, miksi kokkaat tänään ostettua kalaa?
  • Pakasta edes se jauheliha. Ja keitä perunat, jos ne ovat menossa vanhaksi. Näin saat pidennettyä niiden käyttöikää muutamalla päivällä.

Malttia syömiseen

  • Ota lautaselle vain sen verran, mitä syöt. Aina voit ottaa lisää.

Järki käteen säilytyksessä

  • Liian lämpimässä jääkaapissa ruoat pilaantuvat nopeasti: 4-5 astetta on sopivasti.
  • Pilaatko vihannekset jääkaapin kylmyydessä? Esimerkiksi paljon vettä sisältävät kurkut ja tomaatit kärsivät ja jäätyvät helposti.
  • Juurekset säilyvät pimeässä ja kosteutta imevässä paperipussissa paremmin.

Joku roti niihin tähteisiin

  • Keitä sosekeitoksi nuutuneet vihannekset ja pakasta.
  • Pidä yksi kaapintyhjennyspäivä viikossa .
  • Munakkaat, pannukakut ja ohukkaat jalostuvat tähteiksi jääneistä perunoista, riisistä ja vihanneksista.
  • Ylikypsät hedelmät ovat mitä parhainta sisältöä vaikka smoothieihin.
  • Paellat, pyttipannut ja pitsat olivat alunperin hävikkiruokalajeja. Puhumattakaan Nasi Gorengista!
  • Jos oma mielikuvitus ei riitä hävikkiruokaresepteihin, katso Martoilta mallia

Edit 16.1.2018 klo 14:08 - kommentointi suljettu, kiitos keskustelijoille!

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures