Hyppää pääsisältöön

Karpaloaika on nyt parhaimmillaan – näillä ohjeilla löydät harvinaiset marjat!

karpaloa suossa
karpaloa suossa Kuva: Puoli seitsemän karpalo (luonnonmarjat)

Karpaloa on yhä vaikeampi löytää Suomen metsistä, sillä soiden kuivaaminen on vähentänyt karpalon kasvupaikkoja. Mahdotonta monikäyttöisen vitamiinipommin löytäminen ei silti ole. Tarvitaan vain oikeat varusteet ja koordinaatit.

1. Valitse oikea maasto

Suomen yleisintä karpalolajiketta isokarpaloa löytää avosoilta pohjoista Lappia lukuunottamatta. Parhaat saaliskohteet löytyvät Kainuusta ja Pohjois-Suomesta. Marjat ovat useimmiten piiloutuneena sammaleen ja heinän joukkoon.

Etelässä marjoja on harvakseltaan ojitusten vuoksi. Parhaimmat Etelä-Suomen karpalopaikat löytyvätkin lähinnä kansallispuistoista ja soiden suojelualueilta.

Pikkukarpalot ovat isokarpaloa pienempiä marjoja ja niitä voi tavata Lapissa kuivemmilta kasvupaikoilla, kuten korpimetsistä.

2. Lähde metsään oikeaan aikaan

Karpalon satokausi on pitkä: se alkaa syyskuun lopulla ja jatkuu lumen tuloon asti. Toinen mahdollisuus napata pulleat ja punaiset marjat on kevät.

Lumien sulattua marjat ovat itse asiassa makeimmillaan, kun pakkanen on saanut lisätä hapahkoon marjaan sokeripitoisuutta.

Suo Sipoonkorvessa
Suo Sipoonkorvessa Kuva: Puoli seitsemän karpalo (luonnonmarjat),karpalo

3. Oikeat välineet

Vaativat maasto-olosuhteet kaipaavat hyvät varusteet: sanko, sormet lämpimänä pitävät kynsikkäät ja varpaat kuivana pitävät kumisaappaat.

4. Poiminnan vaikutus mielelle ja keholle

Marjastus on luonnonläheinen tapa hankkia itselle hyvinvointia. Käveleminen metsässä alentaa verenpainetta ja lievittää stressiä. Lisäksi kyykkypoiminta vahvistaa kehoa kokonaisvaltaisesti. Erityisesti keskivartalon tukilihakset ja reisilihakset vahvistuvat.

5. Jälkikäsittely

Keskeisin syy poimia karpaloita on sen runsas vitamiinimäärä. Marja sisältää paljon muun muassa C-vitamiinia sekä vitamiini-, kivennäis- ja hivenaineita.

Käyttötarkoituksia karpalolla on runsaasti: esimerkiksi hyytelöt ja hillot valmistuvat syyskarpaloista ja mehut makeista kevätkarpaloista.

Metsäntutkimuslaitos Metla arvioi, että kaupan tiskeille karpaloa poimitaan noin 10 000 kiloa. Hyvinä satovuosina kotipakastimiin ja markkinoille päätyy 100 000 kiloa punaista herkkua.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän