Hyppää pääsisältöön

Kuin suoraan Ferro High Dynamic -kasetilta! Avaruusromua 29.10.2017

c-kasetti
c-kasetti c-kasetti

Oli vuoden ensimmäinen päivä. Suomen tasavallan presidentti Mauno Koivisto esitti uudenvuodenpuheessaan huolestumisensa suomalaisten käyttäytymisestä liikenteessä.

Hän oli huolissaan piittaamattomuuden lisääntymisestä tieliikenteessä, ja vaati kovempia otteita rattijuoppoutta vastaan.

Metsäliiton Teollisuus Oy ja G. A. Serlachius Oy yhdistyivät Metsä-Serla Oy:ksi, josta tuli Suomen toiseksi suurin metsäteollisuusyhtiö.

Elettiin vuotta 1987, tammikuun ensimmäistä päivää.

Juuri päättyneen vuoden suurimpia hittejä olivat olleet Europen Final Countdown, Samantha Foxin Touch Me ja Jean-Pierre Kuselan Naurava kulkuri. Kokkolassa päätettiin tehdä hieman toisenlaista musiikkia.

Paikalla oli kaksi nuorta miestä: Jyrki ja Ami. Jyrkillä oli Commodore kuusnelonen ja kustomoitu lyhytaaltoradio omituisten äänien tuottamiseen. Amilla puolestaan Micromoog ja Yamaha CS-15 -syntesoija, molemmat monofonisia analogisyntesoijia.

Näillä laitteilla nuorukaiset olivat päättäneet tehdä yhdessä musiikkia, jollaista tahtoivat itse kuunnella. Musiikkia, jollaista kukaan ei tuntunut tekevän.

Nemesis-yhtyeen Ami Hassinen kertoo, että yhtyeen alku oli inspiroitunutta aikaa. Nuoruuden innolla hän ja Jyrki Kastman nauhoittivat yhtyeen alkuvuosina noin 50 raitaa per vuosi. Soittimisto karttui myös, ja parin vuoden päästä käytössä olivat esimerkiksi polyfoninen Korg Polysix -syntesoija ja Bossin viivelaite, jolla sai tarvittaessa aikaan jopa kolmen sekunnin mittaisen viiveen. Ja tietysti mukana oli eräs kaksikon suosikkisoittimista: lyhytaaltoradio.

Nemesis-yhtyeen 30-vuotisjuhlan merkeissä on nyt julkaistu Decades I -kokoelma. Sarja täydentyy kaikkiaan neliosaiseksi.

Myös toinen suomalainen pitkän linjan yhtye juhlii tänä vuonna tasavuosia, nimittäin Sigma. Mauno Tuomisen ja Petri Frestadiuksen kaksikko aloitti toimintansa 20 vuotta sitten. Uusi albumi Worlds Within Worlds on digitaalinen julkaisu ja se on omistettu kaikille omatoimisille elektronisten soitinten rakentajille. Tai kuten Mauno Tuominen kirjoittaa: DIY -soittimien rakentajille. Do It Yourself.

"Levyn musiikkia ohjaavat satunnaisuus ja todennäköisyys", kertoo Mauno Tuominen. ”Ne perustuvat Brian Enonkin kuvailemaan tekniikkaan, jossa säveltäjä määrittelee sävellyksen parametrit, parametrien raja-arvot ja todennäköisyydet”, hän kirjoittaa ja sanoo, että näin säveltämisestä tule prosessi, jota ohjaa satunnaisuus.

”Syntyvä sävellys on joka esityskerrallaan erilainen”, hän kirjoittaa, ”eikä toistu samanlaisena kuin siitä ikuistetussa tallenteessa”.

Uutta musiikkia ovat myös tehneet Ashen Simian ja Panu M. Savolainen, yhdessä nimeltä Lakeuz. Tässä on kyseessä jokseenkin virtuaalinen yhteistyö, sillä miehet kertovat tavanneensa reaalisesti vain kerran. Tiedostoja on vaihdettu ja tavattu sitäkin enemmän.

Kaksikon musiikkia on tarjolla myös Heikki Mastokankaan videon kera.

Virta on suomalainen trio, joka ei soita sitä musiikkia, joka ensimmäisenä tulee mieleen nimestä Virta. Ei siis Olavia, vaan jotakin aivan muuta. Virran musiikkia on kuvailtu sanoilla tunnelmallista ambient-jazzia, joka virtaa kuin vesi.

Virta on eräs Tampere Jazz Happening 2017 -festivaalin esiintyjistä, kuten myös brittiläinen kolmikko The Comet Is Coming. Jo tuo komeettamainen nimi viittaa avaruuteen, ja niin myös yhtyeen esikuva Sun Ra. Jossakin kolmikon musiikkia kutsuttiin avaruusjazziksi. Kyllä, jos tämä nyt on jazzia lainkaan:

Tampere Jazz Happeningissa esiintyy myös lyömäsoittaja Jojo Mayer, jonka soittoa on verrattu shakkimestari Garri Kaspavarovin pelaamiseen, mitä ihmettä se sitten tarkoittakaan. Jojo Mayerin yhtye on nimeltään Nerve, ja se on nelimiehinen, vaikka lavalla on vain kolme instrumentalistia. Yhtyeen neljäs jäsen miksailee ja efektoi touhua reaaliajassa. Tämä kuuluu jälleen sarjaan: vaikea määritellä, mutta helppo kuunnella.

AVARUUSROMUA 29.10.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:
NEMESIS: L’Oiseau Blanc (1987, Decades 1)
NEMESIS: Pulsewidth (1989, Decades 1)
SIGMA: Flight of the Bumblebee (Worlds Within Worlds)
SIGMA: Almuchabala (Worlds Within Worlds)
LAKEUZ: Smoke and Mirrors (nettijulkaisu)
VIRTA: Aallot (Hurmos)
THE COMET IS COMING: The Prophecy (Channel the Spirits)
THE COMET IS COMING: End of Earth (Channel the Spirits)
THE COMET IS COMING: Transmission (Channel the Spirits)
JOJO MAYER & NERVE: Saarab (Nerve)
JOJO MAYER & NERVE: Hypernormal (Nerve)