Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Sadan vuoden talo pääkuva

On mies ja unelma sata vuotta kestävästä talosta. Unelmaa on toteuttamassa joukko rakentamisen ammattilaisia. Sitten alkavat vaikeudet, joille ei näy loppua.
Lue Sadan vuoden talo -blogia ja katso kaikki sarjan jaksot Yle Areenassa.

Sadan vuoden talo -blogi: 2. Unelma, joka vei mieheltä unet

Mies istuu toimistossa pöydän ääressä
Mies istuu toimistossa pöydän ääressä Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi rakennustyömaat

Olin lähdössä urakkaan, jollaiseen vain täydellinen tietämättömyys antoi itsevarmuuden. Olisin välttynyt lukuisilta unettomilta öiltä, jos insinöörit olisivat tuolloin vielä kertoneet, että pakkomielteeni sata vuotta kestävästä talosta, johon home ei tule koskaan pesimään, edellyttää valtavan määrän oikeita valintoja ja syvät taskut.

Kerroin innoissani vaimolleni mielestäni briljantista ideasta. Muistan aina hänen reaktionsa ajatukseeni, jota koitin perustella muka järkisyillä.

Todellisuudessa olin perustanut ajatukseni pääasiassa tunteeseen. Olin aikeissa rakennuttaa lapsuuteni kiipeilypuun viereen omakotitalon, joka olisi kaikkea muuta kuin tavanomainen.

Mies ja nainen tutkivat rakennuspiirrustuksia
Juha-Pekka Ristmeri vaimonsa Elinan kanssa tutkimassa arkkitehdin piirrustuksia talosta. Mies ja nainen tutkivat rakennuspiirrustuksia Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi rakennustyömaat

Tietämättömälle rakennuttajalle jäävät kaikki riskit

Viimeistään tuossa vaiheessa olisi tarvittu rakennusinsinööriä, mieluummin kahta, ottamaan minua kädestä kiinni. He olisivat voineet kertoa edes osan siitä kaikesta, mitä tuleman pitää: toivelistassa kun lukee pitkäikäinen, vähäpäästöinen, muuntojoustava, terveysvaikutuksiltaan hyvä ja helposti huollettava tulevaisuuden talo.

Kaksi miestä katsovat rakennuksen tonttia
Juha-Pekka ja maanrakentaja Kari Vaajakivi silmäilevät Juha-Pekan vanhempien talon tyhjää tonttia. Kaksi miestä katsovat rakennuksen tonttia Sadan vuoden talo

Olin lähdössä urakkaan, jollaiseen vain täydellinen tietämättömyys antoi itsevarmuuden.

Olisin välttynyt lukuisilta unettomilta öiltä, jos insinöörit olisivat tuolloin vielä kertoneet, että pakkomielteeni sata vuotta kestävästä talosta, johon home ei tule koskaan pesimään, edellyttää valtavan määrän oikeita valintoja ja syvät taskut.

Kun jälkimmäisiä ei ole koskaan siunaantunut ja oikeiden valintojen tekemisessä olisin todennut turvautuvani täysin ulkopuolisiin neuvoihin, olisin varmasti luovuttanut. Erityisesti, jos olisin jo silloin oivaltanut, että rakennuttajalle jäävät kaikki riskit. Kaikki. Niinpä aloitin.

(...) olisin varmasti luovuttanut. Erityisesti jos olisin jo silloin oivaltanut, että rakennuttajalla ovat viime kädessä kaikki riskit. Kaikki.

Muodoltaan poikkeuksellinen talo

Tuossa vaiheessa sain käsiini paperin, jossa todettiin pientalohankkeen jakautuvan kolmeen vaiheeseen: suunnitteluun, hankintoihin ja toteutukseen. Tässäkö ne ovat, ajattelin. Eiköhän tästä selvitä.

Mutta kun olin päässyt lukemisessa pidemmälle, selvisi, että jo tavanomaisen puutalon paikallaan rakentaminen voidaan jakaa 25 työvaiheeseen. Maa- ja pohjarakennus, perustukset, runko, vesikatto, eristys, ikkunat ja ulko-ovet, ulkopuoliset puuverhoukset, pellitykset, ilmanvaihtotyöt, sähkötyöt, LV-työt…

Ja minä olin sentään aloittamassa poikkeuksellisen talon rakennuttamista.

Havainnekuva talosta
Arkkitehdin havainnekuva Sadan vuoden talosta Havainnekuva talosta rakennustyömaat

Niinpä mietin kahta hankkeelle tärkeää ammattilaista: arkkitehtiä ja vastaavaa kirvesmiestä. Jo aiemmin olin saanut kokeneen arkkitehdin innostumaan hankkeestamme - pohdiskeleva ja määrätietoinen Jukka Koivula oli ollut monessa mukana.

Mutta tämä meidän talomme oli ensimmäinen CLT-talo, jonka hän suunnitteli. Hänen luomuksensa oli muutenkin tavanomaisesta poikkeava. Muodoltaan kiinnostava ja rakenteeltaan vaativa.

Projektin toteuttamiseen tarvittiinkin hänen lisäkseen joukko muita alan ammattilaisia. Niiden kärjessä Ruotsin lahja suomalaiselle rakentamiselle.

Miehet neuvottelevat talon piirrustuksista
Juha-Pekka esittelee arkkitehti Jukka Koivulalle unelmiaan talohankkeesta. Miehet neuvottelevat talon piirrustuksista rakennustyömaat
Hänen luomuksensa oli muutenkin tavanomaisesta poikkeava. Muodoltaan kiinnostava ja rakenteeltaan vaativa.
Monimutkaisen näköiset talon piirrustukset
Sadan vuoden talon monimutkaiset perustukset. Monimutkaisen näköiset talon piirrustukset rakennustyömaat

Kirvesmieheksi Ruotsissa pitkän uran tehnyt Esa Dahl

Esa ”Dale” Dahl, jota olin houkutellut taloprojektiimme kirvesmieheksi, oli lähtenyt Tukholmaan timpuriksi 40 vuotta aikaisemmin.

Kirvesmies Esa Dahl
Vastaava timpuri Esa Dahl. Kirvesmies Esa Dahl Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi rakennustyömaat

Tavoitteenani oli saada itseään kovan luokan ammattilaiseksi kutsuva Dale tuomaan synnyinseudulleen Poriin paitsi ruotsalaista kirvesmiestaitoa niin paljon kehuttua diskuteerausta.

Tavoittelin rakennustyömaalleni ruotsalaisten yritysajattelua, jota ihastellaan juuri heidän hyvin kehittyneen keskustelukulttuurinsa vuoksi. Se kuulemma osallistaa kaikki toimijat.

Odotin samaa Dalelta enkä joutunut pettymään. Jo muutaman viikon kuluttua sain ilokseni todeta, että ruotsinlaivalla tuli yhdessä paketissa diskuteeraamista ja talonrakentajaa enemmän kuin olin koskaan edes uskaltanut toivoa.

Miehet keskustelevat työmaakopissa
Miehet keskustelevat työmaakopissa Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi rakennustyömaat
Miehet tekevät talon perustuksia hymyssä suin
Miehet tekevät talon perustuksia hymyssä suin rakennustyömaat

Teksti: Juha-Pekka Ristmeri

Kommentit

Sadan vuoden talo

  • Sadan vuoden talo -blogi: 3. Pää oli räjähtää - 170 000 euroa likosi sateessa

    Välinpitämättömyyden asennevamma on ongelma rakentamisessa

    Seisoin sateesta märkänä työmaalla todistamassa pahimman pelkoni toteutumista. Olin peittelemässä asentajien pystyttämiä seiniä, jotka olivat vielä edellispäivänä olleet kuivia. Nyt piiskaava sadevesi valui niitä pitkin, kun tuuli riepotteli pressuja ja muovisia peitteitä. Suojaus oli jätetty puolitiehen, vaikka saderintaman tiedettiin saapuvan.

  • Sadan vuoden talo -blogi: 4. Olkoon vaikeaa - haluan pienen hiilijalanjäljen

    Luontoystävällisyys oli armoton haaste urakassa

    Kyllä, tavoitteeni on saada sadaksi vuodeksi maamerkki Porin Pietniemeen. Sen sijaan toisenlaisesta jäljestä en niin piittaisi. Hiilijalanjäljestä. En ole juurikaan ennen tätä taloprojektia vaivannut itseäni tällä murheella, mutta talon suunnittelun aikaan huoli luontoäidistä ja vastuu tuleville sukupolville puski ajatuksiini.