Hyppää pääsisältöön

UMK18 alkaa - seuraa suorana 7.11.

UMK- ja Euroviisukausi 2018 käynnistyy! Kenestä tulee Suomen euroviisuedustaja vuonna 2018? Uuden Musiikin Kilpailun pressitilaisuus pidetään tiistaina 7.11. klo 13.00 alkaen.

Tilaisuuden juontavat upea Krista Siegfrids ja aina sanavalmis Mikko Silvennoinen. He ovat myös alkavan UMK18-kauden ruutukasvot.

Pressitilaisuudessa kerrotaan, mitä UMK18-kausi pitää sisällään. Tapahtumaa voi seurata suorana Areena-striiminä osoitteessa yle.fi/umk sekä Uuden Musiikin Kilpailun Facebookissa ja YouTubessa tiistaina 7.11. klo 13.00. Kannattaa lisäksi pitää silmällä UMK:n Instagram-tiliä: @uudenmusiikinkilpailu. Keskustelu aiheesta tapahtuu tunnisteella #UMK18!

Krista Siegfrids edusti Suomea Euroviisuissa 2013 kappaleella Marry Me ja on tuttu UMK-juontaja jo kausilta 2016-17. Mikko Silvennoinen on myös ollut osa UMK-lähetyksiä ja toiminut Euroviisujen kommentaattorina parin viime vuoden ajan. Mikko kertoo, että on törkeän kivaa ja suuri kunnia olla jälleen mukana. Hän myöntää, että on ollut jo ikävä.

UMK-kommentaattori Mikko Silvennoinen Espoo Metro Areenalla
Mikko Silvennoinen UMK17-lähetyksessä helmikuussa 2017 UMK-kommentaattori Mikko Silvennoinen Espoo Metro Areenalla Kuva: Yle / Miikka Varila Euroviisut,Uuden Musiikin Kilpailu,Mikko Silvennoinen,umk17

"On ihanaa, että vuosikello on taas siinä kohtaa, että viisusuora käynnistyy. Näin syksyllä rupeaa valumaan viisu-uutisia eri maista ja nyt käynnistyy Suomen osuus. Tämä on tärkeä osa tarinaa minulle, koska siinä innostuu aina uudestaan ja uudestaan. Viisuihin lähdetään nollasta kaikissa maissa ja tämä on UMK:nkin hieno puoli: luodaan uutta musiikkia. Paletti on puhdas ja nyt sillä aletaan piirtää. Viisukiima nousee ja nousee ja toukokuussa laukeaa", Silvennoinen fiilistelee.

Oli biisi vaikka jazzia, niin siitä pitää saada hyvät dance-remixit!― Mikko Silvennoinen

Mikko ja Krista eivät ole vielä kuulleet kilpailukappaleita. Mikon mielessä on vain yksi toive: että musiikintekijät unohtaisivat kyseessä olevan Euroviisut. Hänen mukaansa Euroviisut on suurempi ilmiö kuin koskaan ja pääasia ei ole pelkästään voittaminen, vaan artistin uran ja musiikin tunnetuksi tekeminen.

"Jotenkin Suomessa sitä sanaa (Euroviisut) leimaa kummallinen tyyli, joka ei pidä enää paikkaansa. Esimerkiksi MTV Europe Music Awardsissa oli paljon viisuista tuttuja tekijöitä, mutta tyyli hyvin epäviisumainen. Toivoisin, että mielummin katsottaisiin sitä maailmaa kuin jotain 70-luvun viisuja. Tuntuu, että Pohjoismaissa ollaan jumissa perinteessä ja etelän osallistujamaat lähettävät kisoihin esim. modernia tanssipoppia ennemmin kuin me. Pitäisi vaikkapa miettiä, mitä kuunnellaan Spotifyssa ja ottaa referenssit sieltä. Franzin If I Were Sorry parin vuoden takaa oli Suomen Spotifyn soitetuimpia koko kesän ja moniko tiesi, että kyseessä oli euroviisu. Tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty, koska en ole itse musiikin tekijä", Mikko pohtii.

Tärkeän asian Mikko alleviivaa vielä. "Oli biisi vaikka jazzia, niin siitä pitää saada hyvät dance-remixit! Niiden pitää soida viisudiscoissa."

Juontajakollegaansa Silvennoinen kehuu kursailematta. Jännitys on tiessään, kun työparina on Krista Siegfrids. "Ei tarvitse spennaa yhtään, että pärjääkö hän tai kumpi pelastaa toisen, jos toinen tippuu suorassa lähetyksessä. Krista myös tuntee viisumaailman tosi hyvin ja vastaavasti viisumaailma ympäri Euroopan rakastaa Kristaa."

Avaa Instagram postaus

Yksi asia tosin vetää Mikon mietteliääksi. "Ainoastaan jännittää, mitä Kristalla on päällä! Jos hän laittaa jonkun iltapuku-unelman, niin saatan näyttää aika arkiselta vieressä. Tämä asia pitää koordinoida etukäteen", Silvennoinen nauraa.

Entä onko UMK-kommentoinnin avausrepliikki jo mietitty? Silvennoinnen myöntää: "Kyllähän minulla on ollut perinteinen 'Matka laulavaan Eurooppaan alkaa' - kai sillä pitää vetää! Tämän olen Erkki Toivaselta oppinut".

UMK18-pressitilaisuus ti 7.11. klo 13.00.
Seuraa suorana osoitteessa yle.fi/umk sekä Uuden Musiikin Kilpailun Facebookissa ja YouTubessa. Kannattaa lisäksi pitää silmällä UMK:n Instagram-tiliä: @uudenmusiikinkilpailu. Keskustelu aiheesta tapahtuu tunnisteella #UMK18!

Päivitys 25.10. Korjattu kappaleen nimi If I Were Sorry

UMK18 Saara Aalto

Minkä kappaleen lähettäisit Euroviisuihin edustamaan Suomea?

Säkenöivä voimabiisi Monsters
68% (7702 ääntä)
Valon ja positiivisuuden Queens
22% (2536 ääntä)
Rakastavaisten stadionbiisi Domino
10% (1124 ääntä)
Ääniä yhteensä: 11362

#UMK18 Viranomaistiedotteet