Hyppää pääsisältöön

Erään avioliiton ja erään maan tarina – Fassbinderin Maria Braunin avioliitto Teemalauantaissa 28.10.

Hanna Schygulla nimiosassa elokuvassa Maria Braunin avioliitto
Hanna Schygulla on Maria Braun Hanna Schygulla nimiosassa elokuvassa Maria Braunin avioliitto Maria Braunin avioliitto,Teemalauantai,teeman elokuvat

Teemalauantai päättää saksalaisen elokuvan lokakuun. Ilta on omistettu uuden saksalaisen elokuvan ihmelapsen ja kauhukakaran, nuorena kuolleen Rainer Werner Fassbinderin kuuluisimmalle elokuvalle Maria Braunin avioliitto (1979), joka kertoo sodanjälkeisen Saksan talousihmeestä. Pääosaa esittää Hanna Schygulla yhdessä uransa parhaista rooleista. Ennen elokuvaa esitetään sitä käsittelevä Olipa kerran... -sarjan tv-dokumentti.
Teema lauantaina 28.10. klo 21 alkaen. Elokuva Areenassa 30 päivää, dokumentti 90 päivää.

Sanonnaksi on muodostunut toisen kuuluisan teoksen nimi, "Saksa vuonna nolla". Rainer Werner Fassbinderin elokuva Maria Braunin avioliitto sijoittaa päähenkilönsä aluksi samojen raunioiden keskelle. Vuonna 1945 Saksa on pommitettu hajalle ja maata hallitsee vieras sotaväki. Kansalla on kädet täynnä itsensä elättämisessä. Sekin, mikä menneisyydessä on arvokasta, mitataan nyt ensisijaisesti välittömän käyttökelpoisuuden asteikolla. "Kirjat palavat nopeasti eivätkä lämmitä", Maria Braun lohkaisee mustan pörssin kauppiaalle, joka tarjoaa hänelle harvinaista vanhaa teosta.

Tästä nollapisteestä ei ala vain ajan vaan ennen muuta rahan laskeminen. Eikä vaurastuvalle kansakunnalle taida muistua mieleen, että menneisyydestä olisi tehtävä tiliä. On mukavaa teeskennellä, että kaikki on kuitattu, niin kuin Reichsmarkit on vaihdettu uusiksi D-markoiksi. Mutta sellainen elämä jättää ihmiset kylmiksi. "Tämä on huonoa aikaa tunteille", sanoo elokuvan päähenkilö Maria Braun, joka vain hetken epäröityään ryhtyy rakentamaan uutta elämää niistä aineksista, joita hänellä on.

Muistakaa vain aina, että kysymys on rahasta.

Vuonna 1945 syntynyt Rainer Werner Fassbinder teki lyhyen ja rajun uran Länsi-Saksan teatterissa ja elokuvassa. Ennen kuolemaansa kokaiinin ja unilääkkeiden yliannokseen 37-vuotiaana hän ehti ohjata peräti yli neljäkymmentä elokuvaa, minkä lisäksi hän teki ahkerasti töitä teatteriohjaajana ja esiintyi toisinaan myös näyttelijänä. Fassbinderin ura kattaa hyvin kiihkeän ajanjakson 60-luvun puolivälistä 80-luvun alkuun, ja myös hänen vaikea ja provokatiivinen persoonansa kuvastaa aikaa. Sodanjälkeisen sukupolven oli hylättävä niin paljon. Oli kysyttävä vanhemmilta: "Ettekö te oikeasti muka tienneet mitään?" Ja oli yritettävä muodostaa käsitys siitä, mitä maailmassa olikaan tapahtunut ennen omaa syntymää, ennen vuotta nolla ja puutteen leimaamaa lapsuutta. Oliko Saksalla edes oikeutta nousta raunioista?

Maria Braunin avioliitossa Fassbinder toteuttaa ajatustaan kertoa "todellisia tarinoita" mutta Hollywoodin keinoin. Melodramaattinen juoni kadonneine (kahteen kertaan!) aviomiehineen ja rakastajineen, omapäisen vahvan naisen häikäilemätön nousu raunioista rikkauksiin – menestyselokuvan aineksia, ja Maria Braunin avioliitto olikin kotimaassaan hurja kassamagneetti. Siten Fassbinder pääsi näyttämään miljoonille saksalaisille oman visionsa Länsi-Saksasta, sieluttomasta talousihmeestä, joka jätti ottamatta vaarin tilaisuudesta tehdä aito historiallinen irtiotto menneestä ja sen sijaan naamioi oman onttoutensa porvarillisella vauraudella.

Elokuvan päättyessä sodasta on kulunut vain yhdeksän vuotta. Länsi-Saksa rakentaa taas uutta armeijaa ja valmistautuu pian ottamaan johtotähden aseman kapitalistisessa Euroopassa. Ihmisetkään ovat tuskin ikääntyneet.

Nimiosan esittää Fassbinderin suosikki Hanna Schygulla, jolle elokuva oli läpimurto kansainväliseen menestykseen. Schygulla palkittiin suorituksestaan Berliinin Hopeisella karhulla.

Ennen elokuvaa nähdään ranskalaisen dokumenttisarjan jakso Olipa kerran… Maria Braunin avioliitto, jossa käsitellään teoksen syntyvaiheita ja Fassbinderin työskentelytapoja sekä myös muun muassa Fassbinderin hankalaa suhdetta omaan äitiinsä ja Saksan voittoa jalkapallon maailmanmestaruuskisoissa 1954.

Teemalauantai: Sodanjälkeinen Saksa

lauantaina 28.10.2017 klo 21.00 alkaen
Olipa kerran… Maria Braunin avioliitto
(Il était une fois… le mariage du Maria Braun), Ranska 2011. Areenassa 90 päivää
Maria Braunin avioliitto
(Die Ehe der Maria Braun), Saksa 1978. O: Rainer Werner Fassbinder. N: Hanna Schygulla, Klaus Löwitsch, Ivan Desny, Gisela Uhlen, Elsiabeth Trissenaar, Gottfried John, Hark Bohm, George Byrd. Areenassa 30 päivää

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa