Hyppää pääsisältöön

Käsikirjoituskoulu osa 5: FORMAATTI

Käsikirjoituskoulu osa 5: formaatti
Käsikirjoituskoulu osa 5: formaatti Galaxi

Käsikirjoitus on työkalu. Sen avulla tehdään video, tv-ohjelma tai elokuva. Käsikirjoitusta lukevat kaikki, jotka ovat hommassa mukana, esimerkiksi ohjaaja, tuottaja, kuvaaja, näyttelijät ja puvustaja. Siksi käsikirjoituksen pitää olla kirjoitettu mahdollisimman selvästi. FORMAATTI tarkoittaakin sitä, miltä käsikirjoituksen sivut näyttävät.

Mikä on kohtaus? Käsikirjoitus rakentuu kohtauksista. Hyvä perussääntö on, että kohtaus tapahtuu yhdessä paikassa ja yhtenä hetkenä. Jos paikka tai aika vaihtuu, alkaa uusi kohtaus.

Kohtauksen alkuun on hyvä kirjoittaa sen tapahtumapaikka ja -aika. Jos haluat tehdä kuten ammattilaiset, voit vielä aivan ensimmäiseksi kirjoittaa joko INT. tai EXT. Se kertoo, tapahtuuko kohtaus sisätiloissa (INT.) vai ulkona (EXT.)
Kohtauksen ensimmäinen rivi voi siis näyttää esimerkiksi tältä:
INT. KEITTIÖ - PÄIVÄ
tai
EXT. JALKAPALLOKENTTÄ - ILTA

Kohtauksessa on kahdenlaista tekstiä: vuorosanoja (eli dialogia) sekä toiminnan kuvausta.

Miten dialogia kirjoitetaan? Kirjoita roolihenkilön nimi isoilla kirjaimilla omalle rivilleen. Sekä henkilön nimen että varsinaisen vuorosanan voi vielä keskittää keskelle sivua. Repliikki voi siis näyttää esimerkiksi tältä:
LAURA
Tämä on tosi epäreilua!

Miten toiminnan kuvausta kirjoitetaan? Käsikirjoituksessa täytyy välillä kuvailla sitä, mitä henkilöt tekevät tai mitä ympärillä tapahtuu. Yritä aina kirjoittaa mahdollisimman lyhyitä kuvauksia. Kirjoita vain se, mikä on välttämätöntä tarinan kannalta. (Jos haluat kirjoittaa pitkiä, tunnelmoivia kuvauksia, kirjoita kirja äläkä käsikirjoitusta!)
Kirjoita aina vain sellaisia asioita, joita voidaan näyttää. Lause ”Jesse haluaa voittaa mestaruuden” on mahdotonta näyttää elokuvassa. Se täytyy muuttaa näkyväksi toiminnaksi (Jesse piirtää itsestään kuvan mestaruuspokaalin kanssa) tai vuorosanoiksi, esimerkiksi: ”Ensi vuonna minä seison tuolla korokkeella”.
Muista myös, että käsikirjoitus kerrotaan nykyhetkessä (hienompi sana preesens) eikä menneessä aikamuodossa. Eli ei ”Laura potkaisi palloa” vaan ”Laura potkaisee palloa”.

Mitä muuta pitää muistaa? Käytä selkeää fonttia. Courier on yleinen käsikirjoitusfontti, mutta toki voit käyttää jotakin muutakin helposti luettavaa fonttia kuten Times, Arial tai Helvetica. Sopiva fontinkoko on 12 ja riviväli 1,5.

Millä ohjelmalla kannattaa kirjoittaa? Voit käyttää tavallisia tekstinkäsittelyohjelmia (esimerkiksi Google Docs, Word, Pages). Käsikirjoituksia varten on olemassa myös aivan omia ohjelmia, jotka osaavat tehdä oikeanlaiset muotoilut automaattisesti. Sellainen on esimerkiksi netistä ilmaiseksi ladattava Celtx.

TEHTÄVÄT

1. Etsi kolme virhettä seuraavan lyhyen kohtauksen muotoilusta. (Oikea vastaus sivun alaosassa)

INT. KOULUN PIHA – PÄIVÄ
Jesse kävelee pihan poikki. Laura tulee vastaan.

LAURA
Et sitten tullut treeneihin.

JESSE
Mä erosin joukkueesta.

2. Lue seuraava kohtaus ja pohdi sen toiminnan kuvauksia.
Mitkä asiat voisi kirjoittaa lyhyemmin?
Onko niissä sellaisia asioita, joita ei pysty elokuvassa näyttämään? (Esimerkkivastaus sivun alaosassa)

INT. LUOKKA – PÄIVÄ
Laura ryntää tunkkaiselta tuoksuvaan luokkahuoneeseen. Hänen punamusta reppunsa on keskellä luokan kylmää puulattiaa aivan leväällään. Joku on varmasti käynyt penkomassa sitä.

LAURA
Mä arvasin tämän!

Laura tutkii punamustan repun läpikotaisin. Hän selaa matematiikan, äidinkielen ja historian oppikirjat. Hän avaa tädiltä saamansa poneilla koristellun penaalin ja ottaa sieltä mustekynän, lyijykynän ja värikyniä. Sitten hän katsoo uudestaan reppuun, nyt vielä tarkemmin, ja huomaa jotakin yllättävää sen pohjalla.

LAURA
Eikä!

3. Etsi netistä tai kirjastosta jonkin elokuvan käsikirjoitus ja hanki sitten käsiisi kyseinen elokuva. Katsele elokuvaa kohtaus kerrallaan ja seuraa samalla käsikirjoitusta. Tällainen tutkiminen on hidasta, mutta äärimmäisen opettavaista!

VASTAUKSET

T.1 * Vastaus. a) Kohtausotsikossa pitäisi lukea EXT. eikä INT., koska ollaan ulkotilassa. b) Lauran nimi ennen repliikkiä pitäisi olla isoilla kirjaimilla. c) Kaikki dialogi pitäisi olla keskitettynä.
T.2 * Vastaus. Lyhyempi versio voisi mennä esimerkiksi näin:

INT. LUOKKA – PÄIVÄ
Laura ryntää luokkaan. Hänen reppunsa on lattialla leväällään.

LAURA
Mä arvasin tämän!

Laura tutkii reppua.
Hän selaa koulukirjoja. Hän laskee kynänsä penaalista.
Laura katsoo repun sisään.

LAURA
Eikä!


SEURAAVAKSI

Tämä osa päättää käsikirjoituskoulun. Nyt vain rohkeasti kirjoittamaan omaa käsikirjoitustasi ja toteuttamaan sitä! Muista, että kaikkien ohjeiden ja neuvojen yli kohoaa yksi asia: tarina. Hyvä tarina on sellainen, joka pitää katsojan koko ajan kiinnostuneena ja jää kihelmöimään mieleen pitkäksi aikaa!

Käsikirjoituskoulun osat:Kommentit
 • Mikä Galaxi?

  Galaxi on olemassa koululaisia varten.

  Mikä Galaxi? Galaxi on hengittänyt jo 15 vuotta koululaisten mediakulttuurin ja viihteen hyväksi. Galaxi on osa Yleisradion julkista palvelua, ja sisällöt ovat ilmaisia kaikille suomalaisille. Galaxi toteuttaa pääasiassa videoita, joita esitetään Areenassa ja TV2:lla joka aamu. Lisäksi Galaxi näkyy ja kuuluu sosiaalisessa mediassa Youtubessa, Instagramissa ja Tiktokissa.

 • Turvallisuus on meidän kaikkien oikeus – myös lasten

  Milloin lapsen tulee soittaa hätäkeskukseen?

  Milloin soitan hätäkeskukseen? Mistä tunnistan hätätilanteen? Galaxin uusimmalla videolla 11-vuotias Emma joutuu keskelle hätätilannetta, kun Ada pyörtyy. Videolla nähdään viihteellisesti vääriä ja oikeita toimintamalleja, joita voi tehdä soittaessaan hätänumeroon.

 • Mitä koululaisten tulee tietää vuodesta 2021? 20 faktaa ja tulevaisuudentutkijan arvio

  Vuonna 2021 luvassa epävarmuutta ja yllätyksiä.

  Galaxi kokosi 20 kiinnostavaa faktaa vuodesta 2021, mutta kysyimme myös Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufvan näkemystä tulevaisuudesta – erityisesti koululaisten näkökulmasta. Vuonna 2021 luvassa epävarmuutta ja yllätyksiä – Epävarmuuden kanssa on hyvä oppia elämään ja näkemään niissä myös mahdollisuuksia.

 • Hae mukaan Galaxin videoille

  Täytä hakemus, ja voit päästä mukaan videoille.

  Sarjassa tulee esiintymään Galaxin juontajien lisäksi koululaisia ympäri Suomea.