Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Galaxi pääkuva

Käsikirjoituskoulu osa 5: FORMAATTI

Käsikirjoituskoulu osa 5: formaatti
Käsikirjoituskoulu osa 5: formaatti Galaxi

Käsikirjoitus on työkalu. Sen avulla tehdään video, tv-ohjelma tai elokuva. Käsikirjoitusta lukevat kaikki, jotka ovat hommassa mukana, esimerkiksi ohjaaja, tuottaja, kuvaaja, näyttelijät ja puvustaja. Siksi käsikirjoituksen pitää olla kirjoitettu mahdollisimman selvästi. FORMAATTI tarkoittaakin sitä, miltä käsikirjoituksen sivut näyttävät.

Mikä on kohtaus? Käsikirjoitus rakentuu kohtauksista. Hyvä perussääntö on, että kohtaus tapahtuu yhdessä paikassa ja yhtenä hetkenä. Jos paikka tai aika vaihtuu, alkaa uusi kohtaus.

Kohtauksen alkuun on hyvä kirjoittaa sen tapahtumapaikka ja -aika. Jos haluat tehdä kuten ammattilaiset, voit vielä aivan ensimmäiseksi kirjoittaa joko INT. tai EXT. Se kertoo, tapahtuuko kohtaus sisätiloissa (INT.) vai ulkona (EXT.)
Kohtauksen ensimmäinen rivi voi siis näyttää esimerkiksi tältä:
INT. KEITTIÖ - PÄIVÄ
tai
EXT. JALKAPALLOKENTTÄ - ILTA

Kohtauksessa on kahdenlaista tekstiä: vuorosanoja (eli dialogia) sekä toiminnan kuvausta.

Miten dialogia kirjoitetaan? Kirjoita roolihenkilön nimi isoilla kirjaimilla omalle rivilleen. Sekä henkilön nimen että varsinaisen vuorosanan voi vielä keskittää keskelle sivua. Repliikki voi siis näyttää esimerkiksi tältä:
LAURA
Tämä on tosi epäreilua!

Miten toiminnan kuvausta kirjoitetaan? Käsikirjoituksessa täytyy välillä kuvailla sitä, mitä henkilöt tekevät tai mitä ympärillä tapahtuu. Yritä aina kirjoittaa mahdollisimman lyhyitä kuvauksia. Kirjoita vain se, mikä on välttämätöntä tarinan kannalta. (Jos haluat kirjoittaa pitkiä, tunnelmoivia kuvauksia, kirjoita kirja äläkä käsikirjoitusta!)
Kirjoita aina vain sellaisia asioita, joita voidaan näyttää. Lause ”Jesse haluaa voittaa mestaruuden” on mahdotonta näyttää elokuvassa. Se täytyy muuttaa näkyväksi toiminnaksi (Jesse piirtää itsestään kuvan mestaruuspokaalin kanssa) tai vuorosanoiksi, esimerkiksi: ”Ensi vuonna minä seison tuolla korokkeella”.
Muista myös, että käsikirjoitus kerrotaan nykyhetkessä (hienompi sana preesens) eikä menneessä aikamuodossa. Eli ei ”Laura potkaisi palloa” vaan ”Laura potkaisee palloa”.

Mitä muuta pitää muistaa? Käytä selkeää fonttia. Courier on yleinen käsikirjoitusfontti, mutta toki voit käyttää jotakin muutakin helposti luettavaa fonttia kuten Times, Arial tai Helvetica. Sopiva fontinkoko on 12 ja riviväli 1,5.

Millä ohjelmalla kannattaa kirjoittaa? Voit käyttää tavallisia tekstinkäsittelyohjelmia (esimerkiksi Google Docs, Word, Pages). Käsikirjoituksia varten on olemassa myös aivan omia ohjelmia, jotka osaavat tehdä oikeanlaiset muotoilut automaattisesti. Sellainen on esimerkiksi netistä ilmaiseksi ladattava Celtx.

TEHTÄVÄT

1. Etsi kolme virhettä seuraavan lyhyen kohtauksen muotoilusta. (Oikea vastaus sivun alaosassa)

INT. KOULUN PIHA – PÄIVÄ
Jesse kävelee pihan poikki. Laura tulee vastaan.

LAURA
Et sitten tullut treeneihin.

JESSE
Mä erosin joukkueesta.

2. Lue seuraava kohtaus ja pohdi sen toiminnan kuvauksia.
Mitkä asiat voisi kirjoittaa lyhyemmin?
Onko niissä sellaisia asioita, joita ei pysty elokuvassa näyttämään? (Esimerkkivastaus sivun alaosassa)

INT. LUOKKA – PÄIVÄ
Laura ryntää tunkkaiselta tuoksuvaan luokkahuoneeseen. Hänen punamusta reppunsa on keskellä luokan kylmää puulattiaa aivan leväällään. Joku on varmasti käynyt penkomassa sitä.

LAURA
Mä arvasin tämän!

Laura tutkii punamustan repun läpikotaisin. Hän selaa matematiikan, äidinkielen ja historian oppikirjat. Hän avaa tädiltä saamansa poneilla koristellun penaalin ja ottaa sieltä mustekynän, lyijykynän ja värikyniä. Sitten hän katsoo uudestaan reppuun, nyt vielä tarkemmin, ja huomaa jotakin yllättävää sen pohjalla.

LAURA
Eikä!

3. Etsi netistä tai kirjastosta jonkin elokuvan käsikirjoitus ja hanki sitten käsiisi kyseinen elokuva. Katsele elokuvaa kohtaus kerrallaan ja seuraa samalla käsikirjoitusta. Tällainen tutkiminen on hidasta, mutta äärimmäisen opettavaista!

VASTAUKSET

T.1 * Vastaus. a) Kohtausotsikossa pitäisi lukea EXT. eikä INT., koska ollaan ulkotilassa. b) Lauran nimi ennen repliikkiä pitäisi olla isoilla kirjaimilla. c) Kaikki dialogi pitäisi olla keskitettynä.
T.2 * Vastaus. Lyhyempi versio voisi mennä esimerkiksi näin:

INT. LUOKKA – PÄIVÄ
Laura ryntää luokkaan. Hänen reppunsa on lattialla leväällään.

LAURA
Mä arvasin tämän!

Laura tutkii reppua.
Hän selaa koulukirjoja. Hän laskee kynänsä penaalista.
Laura katsoo repun sisään.

LAURA
Eikä!


SEURAAVAKSI

Tämä osa päättää käsikirjoituskoulun. Nyt vain rohkeasti kirjoittamaan omaa käsikirjoitustasi ja toteuttamaan sitä! Muista, että kaikkien ohjeiden ja neuvojen yli kohoaa yksi asia: tarina. Hyvä tarina on sellainen, joka pitää katsojan koko ajan kiinnostuneena ja jää kihelmöimään mieleen pitkäksi aikaa!

Käsikirjoituskoulun osat:Kommentit
 • Viikon vinkit koululaisille ja perheille

  Tiedekokeita, pelejä ja 11-vuotiaan Emman askarteluvinkit

  Galaxin viikon suositukset 11-vuotiaan Emman virpominen jäi tänä vuonna väliin koronavirustilanteen vuoksi, mutta virpimiskortti ja muut askarteluprojektit onnistuivat silti kotona. Videolla Emman vinkit keväisiin askarteluihin! Video on osa Galaxin haastevideot -jaksoja, joita julkaistaan YleGalaxin Youtube-kanavalla ja Areenassa.

 • Mitä tehdä kotona? Vinkkejä koululaisille ja vanhemmille

  "Ei oo mitään tekemistä!" No nyt on!

  Galaxi kokosi vinkkejä ja tekemistä koululaisille, vanhemmille ja perheille. Nämä puuhat sopivat toteutettavaksi välitunnilla, rytmittämään päivää kotikoulun ohella ja iltatekemiseksi yhdessä tai itsenäisesti. Pelejä ja harjoitustehtäviä koululaisille OPPI&ILO -VERKKOPELIT Ilmaisia verkkopelejä lapsille ikäsuosituksella 10+ asti.

 • Valtteri Lehtinen jännittävän paikan edessä: "Pahempaa kuin esiintymisjännitys!"

  VTV – Villien toiveiden Valtteri

  Uusi vuosikymmen ja uudet unelmat! Jo kymmeniä haaveita toteuttanut Galaxin ohjelma Villien Toiveiden Virasto vaihtaa nimensä uuden vuosikymmenen kunniaksi. Uusi nimi sarjalle on VTV – Villien toiveiden Valtteri, ja sarjan juontajana jatkaa Valtteri Lehtinen. Sarjan perusidea säilyy nimimuutoksesta huolimatta.

 • Villien toiveiden Valtteri

  Hae mukaan ja suurin unelmasi voi toteutua!

  Mistä se unelmoit? Jätä hakemus ja toiveesi saattaa toteutua!