Hyppää pääsisältöön

Saara Sarvas on toipuva överilaihduttaja

Saara Sarvas
Saara Sarvas Kuva: Saara Sarvaksen kotialbumista, kollaasi: Annukka Palmén-Väisänen Saara Sarvas,jenny+

Jenny Lehtisen uskollinen side-kick Saara Sarvas toipuu 17 vuotta elämäänsä hallinneista syömishäiriöistä. Moni muistaa Saaran lifestyle- ja kauneusblogeistaan (2008-2015) tai elämänmuutosblogista “Elämäni kunnossa” (2012-2014). Vaakakapinasta ja Jenny+-ohjelmasarjasta tuttu oman elämänsä yksisarvinen etsii nykyään arkeensa tasapainoa ja taistelee yhteiskunnan vääryyksiä vastaan.

"Kun olin seitsemän, varastin ensimmäistä kertaa äidin laatikosta kolikoita ostaakseni karkkipussin, jonka söin salaa ennen kuin palasin kotiin. Samana kesänä söin pimeässä vajassa mehujäitä lukkojen takana, koska tiesin jo silloin, ettei olisi pitänyt.

Saara Sarvas
Saara Sarvas Kuva: Saara Sarvaksen kotialbumista. Saara Sarvas,jenny+
Saara Sarvas
Saara Sarvas Kuva: Saara Sarvaksen kotialbumista. Saara Sarvas,jenny+

Ensimmäisen kerran olin Painonvartijoiden laihdutusryhmässä 11-vuotiaana. Menin sinne, äitini kanssa, omasta tahdostani tai “omasta tahdostani” – vähän riippuen siitä, miltä kantilta asiaa haluaa katsoa.

Sen jälkeen olen laihduttanut ja lihonut yhteensä melkein 200 kiloa rasvaa gramma kerrallaan. Se on onnistunut maltillisilla kalorivajeilla, ahmimiskohtauksilla, punnituilla tonnikaloilla, kahden Toblerone-pötkön illoilla, oksentaen, itseäni näännyttäen, tehotreenaten, kasvissyöden, herkutellen, lohduttaen, rankaisten ja ehkäpä vihdoin myös rakastaen.

Saara Sarvas
Saara Sarvas Kuva: Saara Sarvaksen kotialbumista. Saara Sarvas,jenny+

Anoreksia, bulimia, BED? Check.

Kun edellisen kerran kirjoitin elämäntavoistani, tein sen valaistuneena ja valmiina valistamaan kaikkia muita itseinhossa pyöriskeleviä läskejä. Crossfit-tulokset nousivat, osallistuin juoksukilpailuihin, paleo-ruokavalio ns. toimi ja elämä tuntui olevan energiaa ja maha raakaruokaa täynnä.

Saara Sarvas
Saara Sarvas Kuva: Saara Sarvaksen kotialbumista. Saara Sarvas,jenny+
Saara Sarvas
Saara Sarvas Kuva: Saara Sarvaksen kotialbumista. Saara Sarvas,jenny+

Olen kokeillut häiriöpäissäni (kirurgisia toimenpiteitä lukuunottamatta) kaikki laihdutusmenetelmät, joita internet osaa tarjota, vain maatakseni juuri nyt ylipainoisena sohvalla.

Ainoa vuosien varrella muuttunut asia on ajatusmaailmani ja se, että uskallan nyt haastaa kaikki muiden asettamat rajat ja kokeilla, mitä tapahtuu kun puran ruokasuhteeni alkutekijöihinsä ja kasaan sen takaisin pala kerrallaan.

Saaran kauneus- ja kosmetiikkablogi voitti palkintoja. Miksi Saara päätti lopettaa sen?

Kun on koko elämänsä huomaamattaan opetellut häpeämään syömistä ja kokenut välillä laihduttamisen ja hoikan olemuksen aiheuttamat yhteiskunnan hurraahuudot, sortuu vahvempikin henkilö epäilemään maalaisjärkeään ja itsetuntoaan lihoessaan uudestaan.

Nyt haluan ottaa hallinnan takaisin ja selvittää, kuinka moni muu on kyllästynyt maailmaan, jossa ruumiinrakenne määrittää ihmisarvon, onnistuja on aina inhat ihransa karistanut tyyppi ja läski on synonyymi epäonnistumisen vakiolle.

Mun isoin unelma on, että joskus en enää ajattele syömistä viiden minuutin välein.

Saisin niin paljon enemmän aikaan."

Lue Saaran kolumneja Vaakakapinan sivuilta

Onko Saara Sarvas lihonut?

Henkinen lihavuus ei katoa laihduttamalla.

Liikunta tekee minulle pahaa!

Katso Jenny+ -sarjan 1. jakso: Kehoviha:

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina