Hyppää pääsisältöön

Sodanjälkeinen Suomi - jälleenrakennuksesta 90-luvun lamaan

Poltettu Lappi
Talon rauniot välirauhan aikana Poltettu Lappi Kuva: SA-kuva poltettu lappi

Teeman Elävä arkisto sukeltaa kolmen viikon ajaksi Suomen sodanjälkeiseen historiaan. Ankarien sotakorvausten ja jälleenrakennuksen vuosien jälkeen mennään 60-luvun kulutuskulttuurin ensihuumaan ja lopulta 90-luvun alun suureen talouslamaan.

Ensimmäinen ohjelmapaketti sisältää kirjailija Tommi Kinnusen tuoreen Arkistovieraana -haastattelun ja sotakorvausurakasta kertovan Suomi maksaa -dokumentin vuodelta 1951.

OHJELMAT TEEMALLA
Torstaina 26.10. klo 23.05, perjantaina 27.10. klo 14.50 ja maanantaina 30.10. klo 12.00.

Teeman Elävän arkiston ohjelmat löytyvät nyt myös omana kokonaisuutenaan Yle Areenasta.

Laivoja ja rintamamiestaloja

Sodan päätyttyä Suomi tuomittiin maksamaan Neuvostoliitolle jättimäiset sotakorvaukset. Alkoi hurja teollinen tuotanto ja jälleenrakentaminen.

Suomi maksoi ainoana maana maailmassa sotakorvaukset viimeistä penniä myöten. Sotakorvausponnistelut ja jälleenrakentaminen jatkoivat sotavuosina alkanutta yhteen hiileen puhaltamista. Neuvostoliiton sanelemat korvausehdot olivat kohtuuttomat pienelle Suomelle, mutta korvausten toimittaminen pisti maassamme teolliset pyörät pyörimään ja se edesauttoi vaurastumisessa.

Esimerkiksi edelleen menestyvän laivanrakennusalan perusta on sotakorvausajoissa. Sotakorvausten maksamisen ohella maahamme piti saada kymmeniä tuhansia uusia koteja ja jälleenrakentamisen yhtenä tuotteena syntyivät nykyäänkin hvyin suostiut rintamamiestalot.

Luovutetut maat ja poltetut talot

Tommi Kinnusen vuonna 2014 ilmestynyt suosittu ja palkittu esikoisromaani Neljäntienristeys on väkevästi kiinni sotavuosissa ja jälleenrakentamisen ajassa. Vierailimme Tommi Kinnusen kotona Turussa vuonna 1883 valmistuneessa hirsitalossa, joka on ollut kirjailija Kinnuselle itselleen melkoinen jälleenrakennusprojekti.

Tommi Kinnunen vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Kuusamossa. Kinnunen tulee valokuvaajasuvusta ja jälleenrakennuksen ajasta Koillismaalla kertovat valokuvat olivatkin yksi keskeinen innoittaja esikoisromaanin kirjoittamisessa.

Näkymä neljäntienristeyksestä Kuusamossa
Näkymä neljäntienristeyksestä Kuusamossa. Tommi Kinnusen kotialbumi. Näkymä neljäntienristeyksestä Kuusamossa Kuva: Tommi Kinnusen kotialbumi Kuusamo

"Sota ja sitä seurannut jälleenrakentaminen kosketti koko Suomea, mutta sota oli eri tavalla läsnä rajan pinnassa, kuin esimerkiksi täällä nykyisessä kotikaupungissani Turussa”, Kinnunen toteaa.
Itärajalta lähdettiin evakkoon ja esimerkiksi Kuusamon itäosa jäi talvisodan jälkeen rajan toiselle puolelle.

Jatkosodassa alue vallattiin takaisin, mutta jouduttiin luovuttamaan tiukkojen rauhanehtojen myötä jälleen Neuvostoliitolle.

Jälleenrakennuksen aikaan jouduttiin asumaan myös korsuissa
Jälleenrakennuksen aikaan asuttiin "korsuissa". Kuva Tommi Kinnusen kotialbumi Jälleenrakennuksen aikaan jouduttiin asumaan myös korsuissa korsu

Suomen puolelle jäänyt Kuusamon kirkonkylä poltettiin saksalaisten vetäytyessä lähes viimeistä taloa myöten maan tasalle. ”Ihmiset nukkuivat yöt korsuissa ja päivät rakennettiin uutta kotia. Olihan siinä jälleenrakentamisen meininkiä”, Kinnunen hymähtää.

Mies lukee lehteä
Tommi Kinnusen kotialbumi. Mies lukee lehteä Kuva: Tommmi Kinnusaen kotialbumi jälleenrakennuskausi

Arkistovieraana Tommi Kinnunen

Jos vaunut olisi asetettu peräkkäin, korvausjunan pituus olisi ollut 3 600 kilometriä.

Vuonna 1951 valmistuneessa Suomi maksaa -elokuvassa kerrotaan miten sotakorvauksista ja jälleenrakennusurakasta selvittiin.

Korvausten jättimäisestä suuruudesta kertoo esimerkiksi se, että kuuden ensimmäisen korvausvuoden aikana Suomi toimitti sotakorvaustuotteita Neuvostoliittoon 340 000 junanvaunulastillista. Jos vaunut olisi asetettu peräkkäin, korvausjunan kokonaispituus olisi ollut 3 600 kilometriä.

Kun viimeinen tavaratoimitus syyskuussa 1952 ylitti rajan, Suomessa huokaistiin helpotuksesta. Korvausurakan hyvänä puolena oli se, että varsinkin metalliteollisuutta ja energian tuotantoa oli pakko uudistaa, jotta maksuista selvittäisiin.

Suomi maksaa

Kuluttakaa, kuluttakaa!

Niukkuuden ja raadannan vuosien jälkeen alkoi vaurastuminen ja 60-luvulla tuli Suomestakin moderni kulutusyhteiskunta.

Torstaina 2.11. klo 22.30 Teeman Elävän arkisto tarjoaa 1960-luvun nousukausi -paketissa muun muassa harvinaisen ja hilpeän katsauksen aikakauden mainospaloja. Jo tuolloin julkkikset valjastettiin mainonnan tarpeisiin ja näemmekin Viktor Klimenkon myyvän farkkuja, kilpa-ajaja Leo Kinnusen limsaa ja iskelmätähti Carolan kynsilakkaa.

Osta! Kuluta! Tuhlaa! 1960-luvulla täsmämainonta rantautui lopulta Suomeenkin.

Oma koti

Oma koti ohjelma vuodelta 1956 esittää kuinka uusi koti muuttuu unelmaksi kodinkoneiden, maalien, huonekalujen ja säästölainan avulla.

Apropos: Osta minut niin tulet onnelliseksi

Ohjelmapaketissa toimittaja Jutta Zilliacus virittelee jo myös kulutuskriittisiä ääniä ja näemme, miten maaltamuutto ja kaupungistuminen vaikuttivat ihmisten elämään.

Iskelmätähti Carola
Iskelmätähti Carola tv-mainoksessa 60-luvulla. Iskelmätähti Carola Kuva: Yle Carola

Ennätysvoittojen arpa!

Vuosi on 1957 ja Mai-Brit Heljo mainostaa ennätysvoittojen arpaa ja palkintoja.

Tuletko sovinnolla?

Tuletko sovinnolla on vuonna 1975 valmistunut elokuvatutkielma muuttoliikkeestä ja ruuhka-Helsingistä.

Meni tuhkatkin pesästä

70-luvulla kulutuskulttuuri otti hieman takapakkia kun öljykriisin myötä tilkittiin taas ikkunoita, kunnes tuli 80-luvun uusi nousu ja kasinotalouden huuma, kunnes sitten 90-luvun alussa pudottiin kovaa ja korkealta.

Torstaina 9.11. klo 22.45 Teeman Elävän arkiston teemana on 90-luvun tuho ja uho. Toimittaja Timo-Erkki Heinon mainio dokumentti Valta, voima ja markkinavoima vuodelta -92 kertoo kylmäävän tarinan kansakunnan syöksystä kaikkien aikojen talouslamaan, jossa meni tuhkatkin pesästä ja vallanpitäjät olivat pihalla kuin lumiukot.

Matka sodanjälkeisessä Suomessa päätyy 90-luvun lopulle, jolloin Nokia ja kännykät olivat nostaneet Suomen taas jo uuteen nousuun. Viihdeohjelma Okeiko on omalaatuinen, suorastaan sekopäinen sketsipläjäys - aiheena mikäs muukaan kuin raha eli mammona.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa